Δευτέρα, 29 Νοέ, 2021

  • Θα κριθεί στον δεύτερο γύρο...
  • ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
  • Παρουσιάστηκε με επιτυχία το βιβλίο της Βάσως Ελευθεριάδου Γαλάνη «Ψιθύριζε όταν μιλάς για αγάπη» στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/11
  • Έφη Παυλίδου ιστορικός, συγγραφέας: «Το συγκεκριμένο βιβλίο συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου που αντιμετωπίστηκε «ο εκάστοτε Άλλος» από τους ταγούς του ελληνικού εθνικισμού την περίοδο του Μεσοπολέμου»
  • Κατάθεση στεφάνων ΤΕ Ημαθίας ΚΚΕ & Παραρτήματος Βέροιας ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ για την Ημέρα Εθνικής Αντίστασης
Θα κριθεί στον δεύτερο γύρο...1 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ2 Παρουσιάστηκε με επιτυχία το βιβλίο της Βάσως Ελευθεριάδου Γαλάνη «Ψιθύριζε όταν μιλάς για αγάπη» στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/114 Έφη Παυλίδου ιστορικός, συγγραφέας: «Το συγκεκριμένο βιβλίο συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου που αντιμετωπίστηκε «ο εκάστοτε Άλλος» από τους ταγούς του ελληνικού εθνικισμού την περίοδο του Μεσοπολέμου»5 Κατάθεση στεφάνων ΤΕ Ημαθίας ΚΚΕ & Παραρτήματος Βέροιας ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ για την Ημέρα Εθνικής Αντίστασης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

"Ενοικιάζόμενοι" εργαζόμενοι...

Δυστυχώς και στην περιοχή μας εφαρμόζεται ο θεσμός των «ενοικιαζόμενων εργαζόμενων» (ακόμη και σε δημόσιους οργανισμού). Παρά το γεγονός ότι προσφέρουν τα μέγιστα οι εργαζόμενοι αυτοί βιώνουν καθημερινά την εργασιακή ανασφάλεια, το άγχος και την αβεβαιότητα, τον φόβο αν τον άλλο μήνα θα έχουν δουλειά. Δίκαιο επομένως το αίτημα για κατά... Περισσότερα

Το πανηγύρι του Αγίου Αντωνίου

από Η Άλλη Άποψη
Το πανηγύρι του Αγίου Αντωνίου

Αντιγράφουμε από το veriahistory.gr : "Το μεγάλο πανηγύρι της Βέροιας οργανωνόταν κάθε χρόνο τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Η εμποροπανήγυρη εξελίχθηκε με το πέρασμα του χρόνου και συνετέλεσε στην ανάδειξη της πόλης σε εμπορικό κέντρο όλης της Μακεδονίας. Οι Βεροιώτες είχαν την ευκαιρία να ψωνίσουν διάφορα προϊόντα από πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και να διασκεδάσουν, αφού κατά τις ίδιες ημέρες παρουσιάζονταν διάφορα θεάματα, ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν και να παίξουν σπάνια παιχνίδια.

Η μεγάλη εμποροπανήγυρη της πόλης συνέπιπτε με τη θρησκευτική γιορτή της αγίας Σολομονής και των επτά παιδιών της, την 1η Αυγούστου. Λόγω της τιμής της αγίας Σολομονής στο ναό του αγίου Αντωνίου, το πανηγύρι της Βέροιας συνδυάστηκε με τον άγιο Αντώνιο και έτσι την ίδια ημέρα τιμόταν, τόσο η αγία Σολομονή με τις θυγατέρες και το διδάσκαλό τους, όσο και ο τοπικός άγιος. Στην πραγματικότητα όμως η τιμή του αγίου Αντωνίου συνδυάστηκε με την εμποροπανήγυρη, πιθανότατα, λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου από διάφορα μέρη της Μακεδονίας. Η έλευσή τους στην πόλη ίσως να συνδυάζεται και με την επιθυμία τους να προσκυνήσουν στο ναό του αγίου Αντωνίου, επιθυμία η οποία θα μπορούσε  να εκπληρωθεί με μεγαλύτερη δυσκολία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε και η πραγματική μνήμη του αγίου Αντωνίου. Άλλωστε, λόγω του μεγάλου αριθμού προσκυνητών από άλλα μέρη τελούνταν αγρυπνία, ουτως ώστε την επόμενη ημέρα να μπορούν ταξιδεύουν από νωρίς το πρωί και πάλι για τον τόπο τους.

Με το πέρασμα του χρόνου η θρησκευτική πανήγυρη χωρίστηκε από την εμποροπανήγυρη, ενώ λίγο αργότερα συνέπιπτε με τις γιορτές του Φεστιβάλ Παραγωγής, το οποίο διοργάνωνε ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας.

Έτσι, η εμποροπανήγυρη, η θρησκευτική πανήγυρη και το Φεστιβάλ Παραγωγής του Τ.Ο.Β. έδωσαν ώθηση στην πνευματική, πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης, τα καλοκαίρια, ιδιαίτερα δε, κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν πάρα πολλά... Τελικά, το πανηγύρι ατόνησε και σήμερα λιγοστοί μικροπωλητές συνεχίζουν να θυμίζουν στους Βεροιώτες τη μεγάλη εμποροπανήγυρη του Αυγούστου, η θρησκευτική πανήγυρη συνεχίζει να πραγματοποιείται, ενώ το Φεστιβάλ Παραγωγής δεν άντεξε, παρά μόνο λίγα έτη από την πρώτη φορά διοργάνωσής του."
 Προσυπογράφοντας το σχετικό κείμενο (ΦΩΤΟ 1/8/2018) θέλουμε να τονίσουμε ότι γενικότερα τα πολυήμερα πανηγύρια (προϊόν παλιότερων εποχών) καταργήθηκαν, ενώ η αναβίωση τους σε διάφορες περιοχές με διάφορες μορφές (π.χ «ανταμώματα») κρατούν λίγο και κυρίως δεν έχουν την λάμψη αλλά και την αθωότητα του παρελθόντος…

Έχει διαβαστεί 533 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος ΝΔ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 6 ως 14 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 1 ως 11 °C
Άνεμος ΒΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 222 επισκέπτες και 0 μέλη.