Παρασκευή, 06 Αύγ, 2021

  • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μίλησε για απειλητική νύχτα και αξίωσε σιωπητήριο στην κριτική και περιορισμό των μετακινήσεων
  • Πολύ αργά για δάκρυα..
  • Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για τις πυρκαγιές της χώρας
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5/8
  • Τι δεν γράφει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ Μ. Σπυράκη…
  • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Συνεχίζει να προκαλεί τους πυρόπληκτους λέγοντας τους ότι η κυβέρνηση κάνει το «καλύτερο δυνατό»
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μίλησε για απειλητική νύχτα και αξίωσε σιωπητήριο στην κριτική και περιορισμό των μετακινήσεων1 Πολύ αργά για δάκρυα..2 Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για τις πυρκαγιές της χώρας3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5/84 Τι δεν γράφει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ Μ. Σπυράκη…5 ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Συνεχίζει να προκαλεί τους πυρόπληκτους λέγοντας τους ότι η κυβέρνηση κάνει το «καλύτερο δυνατό»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φοροεπιδρομή

Φοροεπιδρομή

Δεν είναι μόνο οι επικείμενες αυξήσεις στο ρεύμα που «πλακώνουν» το λαϊκό εισόδημα. Ούτε μόνο οι ανατιμήσεις σε μια σειρά βασικά αγαθά, που κάνουν εφιάλτη τις αγορές στο σούπερ μάρκετ. Δεν είναι μόνο οι τιμές στα καύσιμα, που σε ορισμένα νησιά έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με τη βενζίνη να πουλιέται μέχρι και πάνω από 2 ευρώ το λίτ... Περισσότερα

Τοποθέτηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου σε σύσκεψη φορέων στο Επιμελητήριο Ημαθίας για την οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου Βέροιας

από Η Άλλη Άποψη

Τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου στην σύσκεψη φορέων της Βέροιας στο Επιμελητήριο Ημαθίας για την οριοθέτηση - αναοριοθέητηση αρχαιολογικού χώρου Βέροιας:

Οι πολίτες της Βέροιας, διαχρονικά ο Δήμος και όλοι οι αρχαιολόγοι έχουμε κάνει σημαντικές προσπάθειες για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Και βεβαίως η πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να είναι σε προτεραιότητα και οι εφορείες αρχαιοτήτων θα πρέπει να αναδεικνύουν όσο το δυνατόν με καλύτερο τρόπο τα μνημεία.

 Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει συνεννόηση σε αυτό το ζήτημα. Είναι φανερό πως δεν υπήρξε συνεννόηση, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των φορέων, μάλιστα πολλές φορές χωρίς να λαμβάνεται καν η άποψη και η θέση των αρμόδιων θεσμικών φορέων.

Πολιτισμός και ανάπτυξη δεν είναι αντικρουόμενες έννοιες. Η αειφόρος ανάπτυξη περιλαμβάνει και την κοινωνική και την οικονομική και την περιβαλλοντική και την πολιτιστική διάσταση. Αυτό το έχει αποδείξει και ο νομός και η πόλη. Συνεπώς, δεν θέλω να πιστέψω ότι δίνει κανένας εξετάσεις σε αυτό το θέμα. Οι υπηρεσίες, λοιπόν, της αρχαιολογίας πρέπει να υπηρετούν αυτή τη βασική αρχή. Χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα, που αλήθεια είναι ότι – όπως και οι χρονοβόρες διαδικασίες - πολλές φορές υπάρχουν και σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι υπεύθυνοι οι αρχαιολόγοι, αλλά είναι κεντρικά το Υπουργείο, και το οποίο είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπισθεί. Το έχουμε ζήσει το πρόβλημα στην περιοχή και στα θέματα των έργων (αγροτικών υποδομών κ.α).

Πρέπει να υπάρχει, λοιπόν, συντονισμός και κατάλληλη ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Δεν είναι δυνατόν να προχωρούμε σε μία τέτοια συνολική αλλαγή αυτή τη στιγμή, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και μάλιστα όταν όλοι οι φορείς της πόλης είναι απέναντι. Κάτι λάθος γίνεται, δεν υπάρχει αμφιβολία, για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει συζήτηση, συνεννόηση και βεβαία σεβόμαστε τον επιστημονικό ρόλο των αρχαιολόγων. Όλο αυτό θα πρέπει να μπει υπό την σφαίρα της συνεννόησης. Δεν μπορούμε να ζητάμε εθνική συνεννόηση στα μεγάλα και να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε για τα απλά. Πως θα προχωρήσουμε σε αυτό το φιλόδοξο, όπως ειπώθηκε, σχέδιο, χωρίς συνεννόηση;

Απευθύνομαι σήμερα από εδώ και ως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της τρίτης δημοκρατικής δύναμης, στον Υπουργό Πολιτισμού και στην κυβέρνηση, γιατί πράγματι το ζήτημα είναι πολιτικό: Δεν μπορεί να έχει η κυβέρνηση δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στα δύο σχετικά θέματα που συζητήθηκαν δημόσια σχεδόν ταυτόχρονα, το Ελληνικό και τη Βέροια. Στους Δήμους Ελληνικού και Αλίμου η αρχαιολογική υπηρεσία ζήτησε και εκεί να εκκινήσουν την διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στις περιοχές Αλίμου, Ελληνικού – Αργυρούπολης. Ζήτησε μάλιστα να είναι υπό εξέταση και ανακήρυξη ως διατηρητέων μνημείων ακόμη και δυο διάδρομοι απογείωσης και τροχοδρόμησης, αλλά και ο υδατόπυργος της πρώην αμερικάνικης βάσης. Αυτά συνέβησαν το καλοκαίρι, ταυτόχρονα με το θέμα της Βέροιας, όμως η επένδυση ψηφίστηκε στο Ελληνικό, το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Υπουργός κ. Μπαλτάς έκανε πίσω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Χαρακτηριστικά ήρθε διάταξη η οποία ψηφίστηκε και λέει τα εξής: «Οι διατάξεις του παρόντος νόμου κατισχύουν κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης που περιέχει ρυθμίσεις αντίθετες με τις διατάξεις αυτού», σε απόλυτη συνεννόηση της κυβέρνησης με την Τρόικα.

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, αγαπητέ κύριε αντιπεριφερειάρχη και αγαπητοί φορείς, φαίνεται ότι δεν ακούγεστε, δεν ακούγονται οι τοπικές κοινωνίες όσο ακούγεται η Τρόικα από την κυβέρνηση, κάτι που δεν θα έπρεπε να γίνεται από την σημερινή κυβέρνηση και - για να είμαι ξεκάθαρος - θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει, θα ακουστείτε επιτέλους.

Ο σύλλογος δε των Ελλήνων Αρχαιολόγων, του οποίου σέβομαι τη δουλειά και το πολύ σημαντικό αντικείμενό τους, εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του νόμου που ψηφίστηκε από 220 βουλευτές περίπου, μιλώντας για ευθεία προσβολή της συνταγματικής τάξης της χώρας και ότι θα κάνει κάθε τι για να τον ανατρέψει. Άρα, όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά, στο Ελληνικό οι αρχαιολόγοι δεν τους ενδιαφέρει η τήρηση του νόμου και στη Βέροια κρύβονται πίσω από το νόμο. Θεωρώ ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στο Ελληνικό, η επένδυση έπρεπε να προχωρήσει, αλλά να υπάρξει και σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά, αλλά αν υπάρξει οτιδήποτε στην πορεία, αυτό θα πρέπει να το προστατεύουν οι αρχαιολόγοι.

Στο ζήτημα της Βέροιας πρέπει εδώ και τώρα να το πάρουμε αλλιώς. Σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει η Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Πολιτισμού, και βεβαίως οι φορείς και οι πολίτες της Βέροιας. Επιτέλους να ξεκινήσει έστω και τώρα η συνεννόηση, δεν μπορεί το θέμα αυτό να προχωρήσει μονομερώς χωρίς την τοπική κοινωνία.

Έχει διαβαστεί 253 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Σταθερά επισκέψιμη
Προηγούμενο άρθρο
Σταθερά επισκέψιμη

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 28 °C
Άνεμος ΔΒΔ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 06 Αυγούστου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 21 ως 34 °C
Άνεμος ΔΒΔ 2-3 μποφόρ

Σάββατο, 07 Αυγούστου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 22 ως 34 °C
Άνεμος ΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1186 επισκέπτες και 0 μέλη.