Το νομοσχέδιο για τον «νέο ΟΣΕ» και η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για τους πρώην υπουργούς Σπίρτζη (ΣΥΡΙΖΑ) και Καραμανλή (ΝΔ) ανοίγουν έναν νέο κύκλο στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών και επιβεβαιώνουν βασικά ζητήματα που έχει αναδείξει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ.Το κυριότερο: Τα στοιχεία για τους δυο υπουργούς - ορισμένα... Περισσότερα
Αλλο ένα pass κοροϊδίας από την κυβέρνηση
από Η Άλλη Άποψη
«Δωρεάν προληπτική οδοντιατρική» βαφτίζεται το ελάχιστο πακέτο που δίνει η κυβέρνηση σε παιδιά, αλλά με προϋποθέσεις
Ούτε τις στοιχειώδεις ιατρικές πράξεις δεν προβλέπει το «δωρεάν πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής», το οποίο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Dentist Pass που κατατέθηκε προχτές αργά το βράδυ στη Βουλή.
Οπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο, το πρόγραμμα αφορά μόνο 660.000 παιδιά, μόνο την ηλικιακή κατηγορία 6 - 12 ετών και περιλαμβάνει «επίσκεψη στο οδοντιατρείο μόνο για: έλεγχο της στοματικής υγιεινής, φθορίωση δοντιών, καθαρισμό και ενημέρωση - οδηγίες στοματικής υγιεινής». Μόνο πρόληψη δεν συνιστούν τα παραπάνω, ενώ ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα της σύμβασης με το «ευεργετικό» ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο θα περιέχει μια σειρά από κόφτες - «προϋποθέσεις» σχετικά με τους δικαιούχους που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Η οικονομική ενίσχυση θα πιστώνεται στους δικαιούχους σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, η οποία εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτό από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό.Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, το ποσό θα διαβιβάζεται από το πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό και δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να καθοριστούν το ύψος οικονομικής ενίσχυσης ανά οδοντιατρική πράξη, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για χορήγησή της, οι δικαιούχοι, οι ειδικότητες οδοντιάτρων που δύνανται να συμμετέχουν, ο χρόνος έναρξης και λήξης παραγωγικής λειτουργίας κ.ά.
Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει τη μετατροπή του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας από ΝΠΙΔ σε Ανώνυμη Εταιρεία, το οποίο συγχωνεύεται με τη «ΦΑΡΜΕΤΡΙΚΑ ΑΕ», ενώ η ΙΦΕΤ ΜΑΕ «ασκεί εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα κερδοσκοπικού χαρακτήρα».
Η κυβέρνηση σπεύδει μάλιστα να μετατρέψει σε νόμο τη γνωστή τακτική των «μπαλωμάτων» που μέσα στην πανδημία έκανε σμπαράλια τα νοσοκομεία. Ετσι, στο άρθρο 8 προβλέπεται η κινητικότητα νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού μεταξύ των υγειονομικών περιφερειών καιμε απόφαση του διοικητή της ΥΠΕκαι το χρονικό όριο των αποσπάσεων ορίζεται στα δύο χρόνια με δυνατότητα παράτασης για ένα επιπλέον έτος. Επίσης, στο άρθρο 10, με απόφαση του υπουργείου Υγείας «δύναται να αποσπάται στον ΟΔΙΠΥ πάσης φύσεως προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, επιστημονικό, παραϊατρικό και διοικητικό» από φορείς του υπουργείου Υγείας και των ΥΠΕ «για χρονικό διάστημα έως τρία έτη, με δυνατότητα ανανέωσης για τρία επιπλέον έτη. Η απόσπαση διενεργείται για την κάλυψη των έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών του ΟΔΙΠΥ».