Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024

  • ΣΥΡΙΖΑ: Φουντώνει ο καυγάς με επίδικο την επανάκτηση της ικανότητας χειραγώγησης του λαού
  • ΠΑΣΟΚ: Μαλλιά κουβάρια μετά το αρνητικό αποτέλεσμα
  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης
  • ΝΑΟΥΣΑ: Με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σταμάτησαν εργασίας εν μέσω καύσωνα
  • Ατελείωτος κατήφορος
  • Συνέχιση των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων αμέσως μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ
ΣΥΡΙΖΑ: Φουντώνει ο καυγάς με επίδικο την επανάκτηση της ικανότητας χειραγώγησης του λαού1 ΠΑΣΟΚ: Μαλλιά κουβάρια μετά το αρνητικό αποτέλεσμα2 Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης3 ΝΑΟΥΣΑ: Με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σταμάτησαν εργασίας εν μέσω καύσωνα4 Ατελείωτος κατήφορος 5 Συνέχιση των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων αμέσως μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δεν αλλάζει έτσι η κατάσταση...

Τεράστια προβολή γνωρίζει τις τελευταίες μέρες και στη χώρα μας ο «YouTuber» από την Κύπρο που κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής ως «ανεξάρτητος» υποψήφιος, και μάλιστα τρίτος στη σειρά, πίσω από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Αυτό που προβάλλεται τώρα είναι η δύναμη των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, στα οποία ο ίδιος διαπρέπει (και κονομάει...) σ... Περισσότερα

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Υγείας και Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τον απολογισμό της 4η ΥΠΕ

από Η Άλλη Άποψη
Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Υγείας και Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ  για τον απολογισμό της 4η ΥΠΕ

Η 4η ΥΠΕ παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες στοιχεία από τη δράση και το «έργο» της το τελευταίο έτος, σε μια  περίοδο με νωπά τα σημάδια της πανδημίας, με τα γνωστά σε όλο το λαό αποτελέσματα: Νοσοκομεία μιας νόσου, σμπαραλιασμένη  πρωτοβάθμια φροντίδα και ταυτόχρονα γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα.

Τι είπαν: Παρουσίασαν ως επίτευγμα την αύξηση των χειρουργείων, εξετάσεων, θεραπειών. Έδειξαν σε νούμερα την «ανιδιοτελή συνεισφορά» των ιδιωτών, όπως του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε τεχνολογικό εξοπλισμό, ανακαινίσεις και φτιασιδώματα  κτιρίων, τις νέες επεκτάσεις των νοσοκομείων αλλά και τη δημιουργία νέων με την “ευγενή χορηγία” μεγάλων ιδιωτικών ομίλων. Παρουσίασαν την έλλειψη αναισθησιολόγων ως ένα φαινόμενο που δημιουργήθηκε σε περιβάλλον κενού, απουσία αιτίας και απροσδιόριστης χρονικής περιόδου.

Τι δεν είπαν:

·       Ότι τα νούμερα που εμφάνισαν δεν τα σύγκριναν με τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Αν και αυξήθηκαν τα χειρουργεία, οι λίστες αναμονής είναι χιλιάδες. Αν και αυξήθηκε η δουλειά στα ΤΕΠ, οι αναμονές φτάνουν 8 και 10 ώρες. Οι μειώσεις στα εξωτερικά ιατρεία σημαίνουν μεγάλη αύξηση στην «πελατεία» του ιδιωτικού τομέα.

·       Ότι υπάρχει μείωση του προϋπολογισμού για την υγεία από το 2010 μέχρι και το 2019 κατά 42,5%. Την ίδια ώρα η λαϊκή οικογένεια δαπάνησε το 2021 κατά μέσο όρο 140 ευρώ για υπηρεσίες υγείας.

·       Ότι  υπάρχει βαθιά υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες, γύμνια σε ιατρικό προσωπικό. Ότι οι γιατροί παραιτούνται επειδή δεν αντέχουν τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, για αυτό πάει πολύ να αναφέρονται σε «προκηρύξεις»  που «βγαίνουν άγονες». Δεν βρήκαν 2 λέξεις για την αναβολή μεταμόσχευσης λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο ή για την υπολειτουργία του παθολογο-ανατομικού τμήματος στο Θεαγένειο και την παράδοση της υπηρεσίας σε ιδιώτες.

·       Ότι υπάρχουν μόνο 10 κλίνες ΜΕΘ παίδων για να καλύψουν όλη τη Βόρεια Ελλάδα!

·       Ότι επικρατούν οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Πολλές ταχύτητες εργαζόμενων και περιορισμένα δικαιώματα. Ότι εργολαβοποιούν όλο και περισσότερες υπηρεσίες με τελευταίο παράδειγμα το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου 139 συμβασιούχοι είναι αντιμέτωποι με απόλυση.

Έκρυψαν ότι όλα τα παραπάνω είναι η υλοποίηση του «νέου ΕΣΥ» για νοσοκομεία-επιχειρήσεις. Με νόμους της αγοράς, κόστος-όφελος, με προσδιορισμό εσόδων ως προϋπόθεση για την αυτοχρηματοδότησή τους. Η υγεία του λαού θα περνά ολοένα και περισσότερο μέσα από την τσέπη του, είτε χρησιμοποιεί την απογευματινή λειτουργία των δημόσιων δομών είτε αποφασίζοντας να πάει στον ιδιωτικό τομέα. 

Μιλούν με μεγάλα λόγια για την υγεία του λαού, εκείνοι που του την άρπαξαν!

Οι ΥΠΕ, οι διοικήσεις των νοσοκομείων, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι πιστοί στην στρατηγική της «ατομικής ευθύνης», της μετατροπής του αγαθού της υγείας σε πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους, ακριβώς επειδή υπηρετούν αυτούς τους λίγους. Όσο θα βαθαίνει η εμπορευματοποίηση των δημόσιων δομών, τόσο θα χειροτερεύει η ήδη θλιβερή κατάστασή τους.

Με αυτή τη στρατηγική πρέπει να αναμετρηθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, παλεύοντας για υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ για ένα σύστημα υγείας προσβάσιμο σε όλο το λαό, πλήρως στελεχωμένο με όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Έτσι ώστε ο λαός και τα παιδιά του να λαμβάνουν τις υπηρεσίες που αντικειμενικά μπορεί να του προσφέρει σήμερα η επιστήμη.

 

 

Το Γραφείο Τύπου

Της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας


Έχει διαβαστεί 1367 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1455 επισκέπτες και 0 μέλη.