Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023

 • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Η «επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών γίνεται πάνω στο επικίνδυνο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών για οδυνηρές διευθετήσεις
 • 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
 • Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ
 • Συμφώνησαν να συνεχιστεί το παζάρι για όλα με επιταχυντή τη «ΝΑΤΟική συνοχή»
 • «ΦωτίΖΟΥΜΕ την πόλη μας», εκδήλωση φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Η.Π. Νάουσας
 • Τελετής Ορκωμοσίας Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων και Συμβούλων Δ.Κ. Δήμου Βέροιας
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Η «επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών γίνεται πάνω στο επικίνδυνο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών για οδυνηρές διευθετήσεις1 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ2 Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ3 Συμφώνησαν να συνεχιστεί το παζάρι για όλα με επιταχυντή τη «ΝΑΤΟική συνοχή»4 «ΦωτίΖΟΥΜΕ την πόλη μας», εκδήλωση φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Η.Π. Νάουσας5 Τελετής Ορκωμοσίας Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων και Συμβούλων Δ.Κ. Δήμου Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γάζα, 60 μέρες μετά

Εξήντα μέρες συμπληρώθηκαν από όταν ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε το νέο μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αφήνοντας πίσω του μέχρι σήμερα πάνω από 16.000 νεκρούς, 7.000 νεκρά παιδιά, 40.000 τραυματίες και κοντά 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους.Παρά τον εφησυχασμό που επιχείρησαν να καλλιεργήσουν τις προηγούμενες μέρες τα αστικά επ... Περισσότερα

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

από Η Άλλη Άποψη
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Καθώς κορυφώνεται ο ανταγωνισμός καπιταλιστικών κρατών και φαρμακευτικών ομίλων, με επίκεντρο τη μαζική παραγωγή και την προμήθεια εμβολίων, αναδεικνύεται πως η έγκαιρη και ουσιαστική αντιμετώπιση της πανδημίας του SARS-CoV-2 δεν είναι δυνατή στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή με όρους γεωπολιτικού και οικονομικού ανταγωνισμού. Εκστρατείες εμβολιασμού εξελίσσονται σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως και το παζάρι για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων δόσεων, ενώ η πανδημία ακριβώς λόγω της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων από τις αστικές κυβερνήσεις επεκτείνεται, με τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο να προσεγγίζουν τα 82,7 εκατομμύρια και οι νεκροί τα 1,81 εκατομμύρια.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech» στις χώρες της ΕΕ, του οποίου όμως η προμήθεια γίνεται σε πολύ μικρές ποσότητες σε σχέση με τις ανάγκες και τον πληθυσμό των κρατών - μελών.

Ο ανταγωνισμός των φαρμακοβιομηχανιών και των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών εμποδίζει την επιστημονική συνεργασία για γρήγορη ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων, αλλά και για τη μαζική παραγωγή τους με αξιοποίηση πολλών εργαστηρίων, βιομηχανικών μονάδων κ.λπ. Ηδη οι προβλέψεις λένε πως εξαιτίας εξάντλησης των παραγωγικών δυνατοτήτων διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών η αντιμετώπιση της πανδημίας μετατίθεται για τα τέλη του 2021.

Σε κάθε περίπτωση, η διανομή της αρχικής ποσότητας των 200 εκατ. δόσεων του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech» στην ΕΕ θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη του 2021, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις για επιπλέον 100 εκατ. δόσεις, όπως προβλέπεται στο συμβόλαιο.

Παράλληλα, στις αρχές Γενάρη αναμένεται να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) το εμβόλιο της «Moderna», που κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ.

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της «AstraZeneca» στη Βρετανία

Η Βρετανία έγινε την Τετάρτη η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της «AstraZeneca», καθώς η κυβέρνηση δέχτηκε τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να δώσει άδεια χρήσης.

Η Βρετανία έχει παραγγείλει ήδη 100 εκατ. δόσεις από αυτό το εμβόλιο ενώ ο υπουργός Υγείας τόνισε πως η έγκριση του εμβολίου προσφέρει έναν δρόμο εξόδου από την πανδημία έως την άνοιξη, με τον εμβολιασμό εκατομμυρίων ευάλωτων πολιτών. Ο ίδιος σημείωσε πως η πρώτη δόση προσφέρει από μόνη της μεγάλο ποσοστό προστασίας. Παράλληλα, πάνω από 600.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί στη χώρα με το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech».

Το εμβόλιο «AstraZeneca» - Πανεπιστημίου Οξφόρδης είναι πιο φθηνό και διατηρείται σε απλά ψυγεία, ενώ των «Pfizer» - «BioNTech» διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Στην ΕΕ είναι άγνωστο πότε θα εγκριθεί το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να το εγκρίνει τον Γενάρη καθώς «δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση», όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής. «Χρειαζόμαστε επιπλέον στοιχεία για την ποιότητα του εμβολίου. Και έπειτα, η εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει επίσημη αίτηση», εξήγησε.

Τυφλές παραγγελίες και σύγκρουση συμφερόντων

Σε αυτήν τη γεωπολιτική και οικονομική κούρσα και σύμφωνα με τους όρους που θέτουν οι φαρμακοβιομηχανίες, η ΕΕ «πόνταρε» πολλά δισ. ευρώ σε προσυμφωνίες για συνολικά 1,3 δισ. δόσεις από 6 διαφορετικούς παρασκευαστές πειραματικών εμβολίων. Αυτός ο αριθμός είναι πλασματικός, καθώς είναι εξαιρετικά αβέβαιο πότε και αν θα εγκριθούν, πότε θα παραχθούν και θα παραδοθούν. Πάντως, δεν αναμένονται σημαντικές ποσότητες πριν από το καλοκαίρι, εφόσον εγκριθεί τελικά το εμβόλιο της αγγλο-σουηδικής «AstraZeneca».

Η γαλλική «Sanofi» ανέβαλε την πιθανή έγκριση έως τα τέλη του 2021, η γερμανική «CureVac» μέχρι το καλοκαίρι. Η μόνη εταιρεία που ενδέχεται να παραδώσει εμβόλιο νωρίτερα είναι η αμερικανική «Johnson & Johnson», αλλά πάντως όχι μέχρι τον Μάρτη.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει πως θα διανείμουν τα εμβόλιά τους ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού και το χρόνο υπογραφής της σύμβασης. Τον Ιούλη, οι ΗΠΑ εξασφάλισαν 600 εκατ. δόσεις από τις «Pfizer» - «BioNTech» και 500 εκατ. δόσεις από τη «Moderna». Η Ιαπωνία, ο Καναδάς, το Χονγκ Κονγκ και άλλοι υπέγραψαν συμβόλαια το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Η ΕΕ προχώρησε σε συγκεκριμένες παραγγελίες μέχρι τα μέσα Νοέμβρη και παρήγγειλε λιγότερες δόσεις από ό,τι θα μπορούσε (έως 500 εκατ. δόσεις).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», η γερμανική κυβέρνηση πίεσε για να αγοραστούν περισσότερα εμβόλια των «Pfizer» - «BioNTech» αλλά υπήρξαν αντιδράσεις από άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, παρότι οι πρώτες μελέτες έδειχναν υψηλά ποσοστά προστασίας, επειδή είχαν παραγγελθεί μόνο 300 εκατ. δόσεις από τη γαλλική εταιρεία «Sanofi». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε ότι η γαλλική κυβέρνηση έλαβε τεράστια μέτρα για την προστασία της «Sanofi».

Αντίστοιχες αναφορές προέκυψαν και από τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική «Moderna», από την οποία η ΕΕ παρήγγειλε 80 εκατ. δόσεις με επιλογή για άλλες τόσες.

Η αντιπαράθεση εντός της ΕΕ για τις δόσεις των εμβολίων έχει ήδη αρχίσει καθώς ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης κάνει τις δικές τους προσφορές για να αγοράσουν επιπλέον δόσεις ξεχωριστά. Σύμφωνα με πηγές από αξιωματούχο του γερμανικού υπουργείου Υγείας, η γερμανική κυβέρνηση θα υπογράψει ξεχωριστή συμφωνία για 30 εκατ. επιπλέον δόσεις του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech».

Υψηλή ανοσία υπόσχονται «ΑstraZeneca» - «Sputnik V»

Ο συνδυασμός του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» και αυτού της βρετανο-σουηδικής «AstraZeneca» και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα προστατεύει από τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 για δύο χρόνια, σύμφωνα με τον διευθυντή του ρωσικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών Gamaleya, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί το επίπεδο της ανοσίας. Το ερευνητικό κέντρο Gamaleya, το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), η ρωσική φαρμακευτική «R-Pharm» και η «AstraZeneca» έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη εμβολίου.

Η κινεζική φαρμακευτική «SinoPharm» ανακοίνωσε ότι ένα από τα εμβόλια που αναπτύσσει έχει αποτελεσματικότητα πάνω από 79%.

Την ίδια ώρα, η Κούβα σχεδιάζει «να ανοσοποιήσει τον κουβανικό πληθυσμό απέναντι στον Sars-CoV-2 εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021», όπως σημείωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου εμβολίων Finlay, Βισέντε Βέρες Μπενκόμο. Τα δυο υποψήφια κουβανικά εμβόλια (Soberana 1 και 2), συμπλήρωσε, έχουν δείξει καλά αποτελέσματα στις αρχικές μελέτες, τον Γενάρη, περίπου χίλιοι εθελοντές θα εμβολιαστούν και μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι μελέτες της τρίτης φάσης, σε περίπου 150.000 άτομα.


Έχει διαβαστεί 600 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 317 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)