Με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας να γίνονται όλο και πιο εφιαλτικές και τα καθημερινά στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος, από τη μία καταρρέει κάθε ισχυρισμός που επιστράτευσε η κυβέρνηση για να ανακοινώσει τη «λήξη» της πανδημίας πριν από δυο μήνες και από την άλλη επιβεβαιώνονται οι προειδοποιή... Περισσότερα
Αντώνης Λιόλιος παθολόγος, εντατικολόγος: «Η πανδημία απέδειξε πόσο πολύ μας χρειάζεται ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας»
από Η Άλλη Άποψη
Τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με τον Αλέκο Χατζηκώστα στο ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ έκανε την Τρίτη 23/11 ο Αντώνης Λιόλιος παθολόγος-εντατικολόγος.
Καταθέτοντας τις δικές τους απόψεις (πολλές από αυτές έχουν κατατεθεί και στα ιδιαίτερα επιτυχημένα webinar που διοργανώνει δωρεάν για όλους μαζί με άλλους γιατρούς) αναφερόμενος στο ρόλο της εκκλησίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας τόνισε: «Δεν μπορώ να καταλάβω πως διάφοροι από την εκκλησία, όχι η ίδια η εκκλησία, έχουν πάρει θέση ενάντια στον εμβολιασμό. Η εκκλησία (σ.σ η επίσημη) δεν λέει ούτε να μην εμβολιαστείς, ούτε ότι είναι αμαρτία. Το μήνυμα ας ξεκάθαρο. Αν κάποιος πνευματικός ή οποιοσδήποτε άλλος σας λέει να μην εμβολιαστείτε και δίνει θεολογικό χαρακτήρα σε μία ιατρική πράξη αυτός ο άνθρωπος δεν εκπροσωπεί κανέναν, μόνο τον εαυτό του εκφράζει δική του κακή γνώμη.»
Και συνέχισε αναφερόμενους στην ανάγκη ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας: «Η πανδημία απέδειξε πόσο πολύ μας χρειάζεται ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αλλεπάλληλα τα κύματα. Έγιναν ορισμένες ΜΕΘ χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Γίνεται απέλπιδα προσπάθεια μήπως δεν καταρρεύσει το σύστημα. Μόνιμα προβλήματα που χρονίζουν και για τα οποία δεν γίνεται τίποτε. Ενίσχυση της Α/θμιας. Είσαι π.χ στου Φούρνους Ικαρίας. Τι μέσα έχεις για να αντιμετωπίσεις περιστατικά, σχεδόν τίποτε. Ίδιες τραγικές καταστάσεις που είχα αντιμετωπίσει πριν 30 χρόνια. Πολλά από αυτά που θα έπρεπε να γίνουν δεν χρειάζονται έξοδα. Υπόχρεη για παράδειγμα να γίνει κάτι σαν τηλειατρική μέσω διαδικτύου μέσω ενός κινητού με εφαρμογές που θα υποστηρίζουν τους ιατρούς. Τώρα όσον αφορά τη χάραξη της Εθνικής Υγείας, θα πρέπει να αποφασίσουμε. Θέλουμε ένα Σύστημα Υγείας αξιοπρεπές, που να μπορεί ο πολίτης να παίρνει όλα αυτά για τα οποία πλήρωσε όλα τα χρόνια στους φόρους του ή κλείνουμε το μάτι σε άλλες καταστάσεις και άλλα συμφέροντα και να λένε ήλθε η πανδημία και μας τα χάλασε;»
Απαντώντας στο ερώτημα, γιατί μας ξέφυγε η πανδημία υπογράμμισε: «Αν αυτή τη στιγμή ήμασταν όπως έπρεπε εμβολιασμένοι- με τα χτεσινά δεδομένα- 500 κρεβάτια ελεύθερα εντατικής για χειρουργεία, εγκεφαλικά κλπ . Και πάλι χαριστικά βάζω τα νούμερα, είναι παραπάνω οι ανεμβολιάστοι στις ΜΕΘ. Όταν δεν υπάρχει Α/θμια περίθαλψη και σε στέλνουν στο νοσοκομείο με κίνδυνο περιμένοντας να κολλήσεις;»
Και κατέληξε με την παρότρυνση: «Ο κόσμος ν’ ακούει τον γιατρό του, οι πνευματικοί είναι πολλοί καλοί άνθρωποι , όμως δεν είναι ο χώρος τους .Μάλιστα αυτοί που συντάσσονται με το σώμα της εκκλησίας λένε ακούστε τον γιατρό σας.»