«Σιγήν ιχθύος» τηρούν ακόμα και σήμερα όλα τα κόμματα για την πρόταση νόμου των 630 συνδικάτων που προβλέπει την επαναφορά των ΣΣΕ και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν τους μισθούς.Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση κατατέθηκε στη Βουλή από το ΚΚΕ και αποτελεί απάντηση στην κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να ψηφίσει έναν ακόμα νό... Περισσότερα
Με αφορμή τις εξελίξεις στο φάρμακο. Αν δεν έχεις χρήματα…
από Η Άλλη Άποψη
Από την περασμένη Τετάρτη, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν 1 ευρώ για κάθε εκτέλεση συνταγής. Πρόκειται για ένα ακόμα «φαρμακερό» μέτρο, με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από την πλευρά του κράτους, που επιβαρύνει κι άλλο τις τσέπες των ασφαλισμένων.
Οι κυβερνήσεις πανηγυρίζουν για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, με το επιχείρημα ότι αυτή παραμένει εξαιρετικά υψηλή και συμβάλλει στην κατασπατάληση κρατικού χρήματος. Ωστόσο, όσο μειώνεται η δαπάνη του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων, τόσο αυξάνονται οι απευθείας πληρωμές από τους ασθενείς, που έχουν ήδη πληρώσει για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω της βαριάς φορολογίας και των ασφαλιστικών τους εισφορών. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει την παρακάτω εξέλιξη:
2009: 5,3 δισ. ευρώ (2,2% του ΑΕΠ).
2010: 4,3 δισ. (1,9%).
2011: 3,7 δισ. (1,8%).
2012: 2,88 δισ. (1,5%).
2013: 2,55 δισ. (1,3%).
2014: μέχρι 2 δισ. (1%).
Σε μια παράλληλη πορεία, η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, από 9% που ήταν το 2009, εκτινάχτηκε στο 24% το 2013.
Τα μέτρα, που έχουν παρθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 3 χρόνια για το Φάρμακο, είναι κυριολεκτικά ληστρικά για την πλειοψηφία του λαού, ενώ εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της ΕΕ. Με την αφορμή της κρίσης στην Ελλάδα, οι περικοπές στο Φάρμακο ήταν καταιγιστικές, με αποτέλεσμα σήμερα όλο και περισσότεροι να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν την απαραίτητη θεραπεία.
Από εδώ προκύπτει η ανάγκη, το λαϊκό κίνημα να σηκώσουν τη δική τους σημαία απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους, ντόπιους και ξένους, στην πολιτική και τα κόμματα που τους στηρίζουν και να διεκδικήσουν δωρεάν φάρμακο για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος. Να παλέψουν με προοπτική το λαϊκό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των βιομηχανιών φαρμάκου, για κρατικό φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διακίνησης φαρμάκων από τα κρατικά νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και το κρατικό δίκτυο φαρμακείων σε όλη τη χώρα.