Θλίψη και έντονο προβληματισμό μου προκαλεί η υπόθεση με την
κλίση σε ΕΔΕ καθηγητών του 4ου ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ. Χρόνια τώρα διοργανώνω παρουσιάσεις
βιβλίων τόσο τοπικών όσο και από άλλα μέρη της Ελλάδας συγγραφέων, πολλοί από
αυτούς πήγαν και σε σχολεία Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης της Βέροιας με
ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις και α... Περισσότερα
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Φόβους για επιπλέουν 700.000 νεκρούς στην Ευρώπη εκφράζει ο ΠΟΥ
από Η Άλλη Άποψη
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην Ευρώπη έκρουσε οΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςσήμερα, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να οδηγήσει σε700.000 επιπλέον νεκρούςστην ήπειρο. Εάν επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις θα αυξηθεί σε 2,2 εκατομμύρια ο συνολικός αριθμός των θανάτων μέχρι την άνοιξη στην Ευρώπη.
«Μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρξει αυξημένη ή ακραία πίεση στις νοσοκομειακές κλίνες σε 25 χώρες και αυξημένη ή ακραία πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε 49 από τις 53 χώρες μέχρι την 1η Μαρτίου 2022. Οι θάνατοι αναμένεται να φθάσουν συνολικά πάνω από 2,2 εκατομμύρια μέχρι την επόμενη άνοιξη, με βάση τις σημερινές τάσεις»,εξηγεί ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό στην Ευρώπη.
H λογική «κόστους - οφέλους» ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια αποτροπής
Είναι ολοφάνερο ότι οι πολιτικές «κόστους - οφέλους», που ακολουθούνται απαρέγκλιτα στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα, έχουν οδηγήσει τα δημόσια συστήματα Υγείας «στο κόκκινο» με την υγεία των λαών να είναι διαρκώς υπό κίνδυνο. Δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας, ακόμα και στα πιο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη υπάρχει παντελής έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και μείωσης της διασποράς σε χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ απουσιάζει ο συστηματικός και έγκαιρος επιδημιολογικός έλεγχος (δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλους από εξειδικευμένα συνεργεία κ.ά.). Τα νοσοκομεία παραμένουν σμπαραλιασμένα, με αποτέλεσμα οι γιατροί να καλούνται να κάνουν διαλογή, δηλαδή να αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Η απουσία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα αναλάβουν να σηκώσουν το βάρος ολοκληρωμένων εμβολιαστικών προγραμμάτων, σε συνδυασμό με την απουσία ενημέρωσης έχει ως αποτέλεσμα να σέρνονται οι εμβολιασμοί, οι οποίοι περισσότερο ως άλλοθι για να μη ληφθούν άλλα μέτρα προστασίας χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις παρά ως ένα απαραίτητο επιστημονικό όπλο στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Σουηδίας, η οποία τον Οκτώβρη κατάργησε τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όσους εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19 αλλά είναι εμβολιασμένοι, σε ένα ακόμα μέτρο μείωσης του «κόστους» διαχείρισης της πανδημίας. Έκτοτε η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων μειώθηκε κατά 35%. Χτες, κατόπιν εορτής, υπό την πίεση της αύξησης κρουσμάτων και νοσηλειών, η σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι αλλάζει την απόφασή της και συστήνει να προσφέρεται τεστ σε όλους τους άνω των 6 ετών με συμπτώματα...
Δεν αρκεί μόνο το εμβόλιο
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση των κρουσμάτων εξηγείται από το συνδυασμό της επικράτησης της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής «Δέλτα», της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης και της χαλάρωσης των μέτρων κατά της πανδημίας. Με βάση τα δεδομένα του ΠΟΥ, οι θάνατοι που συνδέονται με τον κορονοϊό έχουν υπερδιπλασιασθεί από τα τέλη Σεπτέμβρη, περνώντας από τους 2.100 την ημέρα στους 4.200 την ημέρα.
«Η κατάσταση, που συνδέεται με την Covid-19 σε όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, είναι πολύ σοβαρή. Αντιμετωπίζουμε ένα χειμώνα γεμάτο προκλήσεις»,υπογράμμισε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την ΕυρώπηΧανς Κλούγκεκαι κάλεσε να υιοθετηθεί μια προσέγγιση «εμβόλιο συν», η οποία να συνδέει τον εμβολιασμό, τη χρήση μάσκας, τα μέτρα υγιεινής και την κοινωνική αποστασιοποίηση.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η χρήση μάσκας μειώνει κατά 53% την επίπτωση της ασθένειας. Μια γενίκευση της χρήσης της μέχρι 95% θα μπορούσε να επιτρέψει να αποφευχθούν περισσότεροι από 160.000 θάνατοι από σήμερα μέχρι την 1η Μάρτη.