Παρασκευή, 20 Μάι, 2022

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Έκτακτη συνεδρίαση για την ευλογιά των πιθήκων
  • Σενάρια για πρόωρες κάλπες διαρρέουν φιλοκυβερνητικές πηγές
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 20/5
  • Επίσκεψη Φρ. Καρασαρλίδου στην ΔΕΥΑ Βέροιας: «Απαράδεκτη κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού, του νερού»
  • Ο Τάσος Μπαρτζώκας στον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας: θετικές εξελίξεις για το Τ.Α Νάουσας
  • Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας:  Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο "Beyond Macedonia. The multifaceted Hellenistic Oikoumene reconsidered"
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Έκτακτη συνεδρίαση για την ευλογιά των πιθήκων1 Σενάρια για πρόωρες κάλπες διαρρέουν φιλοκυβερνητικές πηγές2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 20/53 Επίσκεψη Φρ. Καρασαρλίδου στην ΔΕΥΑ Βέροιας: «Απαράδεκτη κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού, του νερού» 4 Ο Τάσος Μπαρτζώκας στον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας: θετικές εξελίξεις για το Τ.Α Νάουσας5 Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας:  Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο "Beyond Macedonia. The multifaceted Hellenistic Oikoumene reconsidered"6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι αυξήσεις στην Ενέργεια τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα

Την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει τεράστια ποσά στους ενεργειακούς ομίλους από κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης και διαμορφώνει το πιο ευνοϊκό γι' αυτούς επενδυτικό θεσμικό πλαίσιο, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα υποφέρουν υπό το βάρος των τεράστιων αυξήσεων στις τιμές της Ενέργειας. Ενόψει των θερμών μηνών του καλοκαιρού, που οι απαιτήσει... Περισσότερα

Μακρόχρονη διαδικασία ο αναγκαίος εμβολιασμός, αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας

από Η Άλλη Άποψη
Μακρόχρονη διαδικασία ο αναγκαίος εμβολιασμός, αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας

Την ώρα που όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο αναγκαίος εμβολιασμός απέναντι στον κορονοϊό θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία, με πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασμών τους πρώτους μήνες εξαιτίας του μικρού αριθμού των δόσεων, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την άμεση θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία του λαού στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους χώρους Εκπαίδευσης κ.α.

Αυτήν την πραγματικότητα και τις τεράστιες ευθύνες της επιχειρεί να κρύψει η κυβέρνηση, η οποία παρουσίασε χτες ένα γενικό σχεδιάγραμμα για το «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά του Covid-19», με το ίδιο το κείμενο να αναφέρει ότι το σχέδιο αυτό βασίζεται «σε σειρά υποθέσεων και παραδοχών, η μεταβολή των οποίων ενδέχεται να διαφοροποιήσει όσα περιγράφονται στο παρόν κείμενο».

Ετσι, στο «Εθνικό Σχέδιο» επαναλαμβάνονται οι συμφωνίες προαγοράς που έχουν συνάψει ΕΕ και εταιρείες παραγωγοί των εμβολίων («Pfizer/BioNTech», «AstraZeneca/Oxford», «Johnson & Johnson», «Sanofi / GSK», «Moderna», «Curevac»), για τον εφοδιασμό των κρατών - μελών ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ενώ επίσης καταγράφονται οι συνολικές ποσότητες που αντιστοιχούν στην Ελλάδα.

Από τα παραπάνω εμβόλια μέχρι στιγμής έχει αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) μόνο το εμβόλιο των «Pfizer/BioNTech». Από τις προβλεπόμενες ωστόσο για την Ελλάδα 4,7 εκατομμύρια δόσεις, στις 28 Δεκέμβρη αναμένεται να φτάσουν μόλις 9.750 δόσεις και «μέχρι τέλος Μάρτη 1.265.550 δόσεις». Με δεδομένο ότι για κάθε άνθρωπο απαιτούνται 2 δόσεις, μέχρι το τέλος του Μάρτη θα έχουν εμβολιαστεί μόλις 632.775 άνθρωποι, δηλαδή μόνο το 1/17 του πληθυσμού της χώρας.

Στις 6 Γενάρη αναμένεται να εξετάσει ο EMA και το εμβόλιο της «Moderna», ωστόσο με βάση τη σύμβαση της ΕΕ στην Ελλάδα αντιστοιχούν συνολικά 1,8 εκατ. δόσεις (περίπου 3 φορές λιγότερες από το εμβόλιο των «Pfizer/BioNTech»), γεγονός που δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά το ρυθμό των εμβολιασμών στη χώρα τους επόμενους μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από εκεί που η κυβέρνηση ανέφερε πως «θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες», χτες ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, στην εβδομαδιαία ενημέρωση, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε εκτίμηση για το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών, όπως και για το πότε είναι δυνατό να επιτευχθεί ανοσία στον πληθυσμό.

Περιορίστηκε να αναφέρει πως «από μήνα σε μήνα θα αυξάνονται οι ποσότητες των εμβολίων» και πως «ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα φτάσουμε να έχουμε περισσότερες ποσότητες και λιγότερη ζήτηση»...

Επιχειρώντας μάλιστα να υποβαθμίσει το γεγονός ότι ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα είναι μακρόχρονη διαδικασία, ο υπουργός ανέφερε ότι «η θνητότητα και η νοσηρότητα σε βαριά περιστατικά αφορά κυρίως πιο μεγάλες ηλικίες, ευπαθείς ομάδες. Αν λοιπόν καταφέρουμε στα πρώτα βήματα να εμβολιάσουμε πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των συνανθρώπων μας, καταλαβαίνετε ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια...». Πρόσθεσε ότι όσο πάμε σε μικρότερες ηλικίες «το συντριπτικό ποσοστό περνάει τη λοίμωξη αυτή, τον ιό αυτό, με ελαφριά συμπτώματα, κάποιοι και με καθόλου συμπτώματα».

Αφενός δηλαδή παραδέχεται ότι ακόμα και στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες τους πρώτους μήνες θα εμβολιαστεί ένα «πολύ μεγάλο ποσοστό» και όχι όλοι (προφανώς, αφού οι ομάδες αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ τους 600.000 ανθρώπους), αφετέρου καλλιεργεί και έναν επικίνδυνο εφησυχασμό για το γενικό πληθυσμό, σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις των υγειονομικών και τα ίδια τα στοιχεία της πανδημίας: Χαρακτηριστικά το 40% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ της χώρας είναι κάτω των 65 ετών, ενώ το 22% των διασωληνωμένων είναι και κάτω των 70 ετών και δεν έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα (δηλαδή κατηγορίες που δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται πριν από τον Ιούνη του 2021).

Σε τρεις φάσεις οι εμβολιασμοί

Σύμφωνα με το «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών» που παρουσιάστηκε χτες, το «σχέδιο προτεραιοποίησης εμβολιασμών πληθυσμιακών ομάδων» περιλαμβάνει τρεις φάσεις.

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών - ο Β. Κικίλιας ανέφερε ότι οι υγειονομικοί θα εμβολιαστούν «σε δύο κύματα» - διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας / διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρονίως πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.

Στη δεύτερη φάση, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Φλεβάρη του 2021, θα εμβολιαστούν άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων και με περαιτέρω προτεραιοποίηση ξεκινώντας από τους μεγαλύτερους) και ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19.

Η τρίτη φάση εξαγγέλλεται για τον Ιούνη του 2021 και θα αφορά όσους είναι άνω των 18 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Οι πολίτες θα ελέγχουν αν συμπεριλαμβάνονται σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό τους στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή ή αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034.

Από το Γενάρη το ραντεβού για εμβολιασμό προγραμματίζεται με τους εξής τρόπους: Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr. Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στο 13034. Με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο κωδικός - αριθμός ραντεβού και το QR Code θα λαμβάνονται ανάλογα με τον τρόπο που προγραμματίζεται το ραντεβού.

Στη χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, εξάλλου, πολύς λόγος έγινε από την υφυπουργό Ζωή Ράπτη για τα μέτρα της κυβέρνησης για την Ψυχική Υγεία. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, πέρα από τις τεράστιες ελλείψεις και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, η ψυχική υγεία του λαού και των παιδιών του κλονίζεται παραπέρα από την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας τους στους χώρους δουλειάς κι Εκπαίδευσης. Η υφυπουργός παρουσίασε τις... οδηγίες προς ναυτιλλομένους (εγχειρίδια, site και τηλεφωνικές γραμμές) ως «στήριξη του πληθυσμού (...) στην οικονομική, κοινωνική πίεση, το φόβο, το άγχος και την αβεβαιότητα», που έχουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης.

Έχει διαβαστεί 462 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 20 °C
Άνεμος ΒΑ 1-3 μποφόρ

Παρασκευή, 20 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 15 ως 27 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-3 μποφόρ

Σάββατο, 21 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 18 ως 29 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1118 επισκέπτες και 0 μέλη.