Θλίψη και έντονο προβληματισμό μου προκαλεί η υπόθεση με την
κλίση σε ΕΔΕ καθηγητών του 4ου ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ. Χρόνια τώρα διοργανώνω παρουσιάσεις
βιβλίων τόσο τοπικών όσο και από άλλα μέρη της Ελλάδας συγγραφέων, πολλοί από
αυτούς πήγαν και σε σχολεία Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης της Βέροιας με
ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις και α... Περισσότερα
Το ...4ο μνημόνιο για την ΥΓΕΙΑ
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα στην Υγεία - που προστίθενται στα προηγούμενα - εξυπηρετούν την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, σε βάρος των σύγχρονων αναγκών του λαού σε Υγεία και Πρόνοια.
Σε αυτό το πλαίσιο:
-- Στο άρθρο 86, για την «τιμολόγηση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων - ΜΗΣΥΦΑ», ρυθμίζεται η απελευθέρωση της τιμής τους, ως μέτρο που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα. Πρόκειται για λίστα που διευρύνεται με όλο και περισσότερα φάρμακα, τα οποία πληρώνονται 100% από τους ασθενείς (890 εκατ. ευρώ πλήρωσαν το 2014). Το γεγονός ότι θα υπάρχουν ενδεικτικές τιμές στις συσκευασίες δεν αλλάζει τίποτα για τους ασθενείς, που θα συνεχίσουν να πληρώνουν το φάρμακο εμπόρευμα.
-- Στο άρθρο 87 («Διατάξεις για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ»), προβλέπεται η «ασφαλιστική τιμή» των φαρμάκων, δηλαδή η τιμή με την οποία υπολογίζεται η συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου στη φαρμακευτική δαπάνη και η οποία κατά κανόνα είναι μικρότερη της λιανικής τιμής. Οι ασθενείς θα επιβαρύνονται πέραν της συμμετοχής τους με επιπλέον δαπάνη, πληρώνοντας το 50% της διαφοράς της λιανικής τιμής από την ασφαλιστική τιμή για τα πρωτότυπα φάρμακα, που δεν έχουν ή δεν κυκλοφορούν αντίστοιχα γενόσημα. Θα πληρώνουν το 100% της διαφοράς για φάρμακα που έχουν αντίγραφα φάρμακα. Με αυτό το «κόλπο», ενώ μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων, η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασθενών εκτοξεύθηκε από το 9% περίπου στο 30%. Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται η απαρέγκλιτη τήρηση των «πρωτοκόλλων» στη φαρμακευτική περίθαλψη ως προϋπόθεση για την αποζημίωσή τους. Τα «πρωτόκολλα» όμως δεν καθορίζονται αποκλειστικά με επιστημονικά κριτήρια, αποτελούν μηχανισμό υλοποίησης των περικοπών και της τήρησης των δημοσιονομικών στόχων.
-- Στο άρθρο 89 («Νέα Κριτήρια Αξιολόγησης Φαρμάκων Θεραπευτικού Πρωτοκόλλου») καθορίζονται οι όροι για να ενταχθούν στη «θετική λίστα» τα καινοτόμα φάρμακα. Με δεδομένο τον κλειστό προϋπολογισμό και το γεγονός ότι αυτά τα ακριβά φάρμακα θα προκαλέσουν αύξηση της δαπάνης, δύο πράγματα θα συμβαίνουν, εξίσου σε βάρος των ασθενών: Είτε ενώ είναι χρήσιμα φάρμακα δεν θα εντάσσονται στον «θετικό» κατάλογο, είτε θα φεύγουν από τον κατάλογο ίσης αξίας φάρμακα προκειμένου να τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι...
-- Με το άρθρο 93 («Ελεγχος Συνταγογράφησης από ΕΟΠΥΥ»), όλα υποτάσσονται στην τήρηση των περικεκομμένων «κλειστών προϋπολογισμών», με βάση τους οποίους θα καθορίζονται τα όρια συνταγογράφησης των γιατρών. Αυτά τα όρια θα μεταβάλλονται ανάλογα με την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, της μεταβολής των τιμών των φαρμάκων κ.λπ. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, προβλέπεται ένα σύστημα ποινών στους γιατρούς. Είναι φανερό ότι κάτω από την απειλή των πειθαρχικών διώξεων, οι γιατροί ενδεχομένως θα εξαναγκαστούν να συνταγογραφούν με τα ανάλογα κριτήρια. Ενισχύεται ο μηχανισμός αξιολόγησης των υπαρχόντων και της ένταξης νέων φαρμάκων στη «θετική λίστα», όπου τα κριτήρια του «κόστους - οφέλους» και του δημοσιονομικού κόστους έχουν τον καθοριστικό λόγο.
-- Το άρθρο 92 («Κατανομή μέρους εσόδων ΕΟΠΥΥ») προβλέπει την καταβολή ειδικής παροχής στους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με το βαθμό, τη θέση και το βαθμό συμμετοχής τους στην εφαρμογή των περικοπών. Πρόκειται για μέτρο εκμαυλισμού της συνείδησης των εργαζομένων.
-- Την ίδια ώρα, στα περιβόητα «αντίμετρα», η μείωση του ποσοστού συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη (άρθρο 9) θα υπολογίζεται με το «φορολογητέο εισόδημα» και αφορά μόνο τα φάρμακα του «θετικού καταλόγου» και μόνο ως προς το μέρος της ασφαλιστικής τιμής στην οποία υπολογίζεται το ποσοστό συμμετοχής. Η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής, καθώς και το χαράτσι του 1 ευρώ ανά συνταγή θα συνεχίσουν να πληρώνονται, όπως και τα φάρμακα του διευρυμένου καταλόγου των ΜΗΣΥΦΑ και των ΓΕΔΙΦΑ.