Θλίψη και έντονο προβληματισμό μου προκαλεί η υπόθεση με την
κλίση σε ΕΔΕ καθηγητών του 4ου ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ. Χρόνια τώρα διοργανώνω παρουσιάσεις
βιβλίων τόσο τοπικών όσο και από άλλα μέρη της Ελλάδας συγγραφέων, πολλοί από
αυτούς πήγαν και σε σχολεία Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης της Βέροιας με
ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις και α... Περισσότερα
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ»
από Η Άλλη Άποψη
Τη βασική κατεύθυνση του κεφαλαίου και της ΕΕ γιαελάχιστες παροχές, με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του,αποτυπώνει τονομοσχέδιο «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», που παρουσιάστηκε χτες από την κυβέρνηση, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο υπουργός Υγείας,Α. Ξανθός, και ο γγ του υπουργείου,Στ. Βαρδαρός.Την κατεύθυνση αυτή μάλιστα έσπευσε να επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, αναφέροντας ότι το νομοσχέδιοέχει την έγκριση των «θεσμών»και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...
Οι ίδιες οι διατάξεις του νομοσχεδίου επιβεβαιώνουν ότι η «μεταρρύθμιση» που προωθείται, υποβαθμίζει ακόμα παραπέρα τη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με τηδημιουργία υποβαθμισμένων και υποστελεχωμένων μονάδων ΠΦΥ,μεεργαζόμενους ορισμένου χρόνου,με δίχρονες συμβάσεις εργασίας,με υποτυπώδη και ανεπαρκή διαγνωστικά εργαστήριακαι μεκάλυψη που θα φθάνει μόλις στο 30% του πληθυσμού...
Ουσιαστικά, πρόκειται για μεταρρύθμιση που οργανώνει ένα «φτηνό» συνονθύλευμα δημόσιων και ιδιωτικών «σημείων» παροχής ορισμένων υπηρεσιών ΠΦΥ, όπου οι λαϊκές οικογένειες θα εξαναγκάζονται να πληρώνουν ακόμα περισσότερα για τις ανάγκες τους στους επιχειρηματίες της Υγείας.
Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των βασικών προβλέψεων του νομοσχεδίου
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο και τη χτεσινή παρουσίασή του:
-- Το πρώτο επίπεδο του πλαισίου λειτουργίας της ΠΦΥ θα απαρτίζεται από τιςΤοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), οι οποίες ενώ θα έχουν στην ευθύνη τους έναναρκετά μεγάλο αριθμό πληθυσμού(10.000 - 12.000 κατοίκους), θα έχουν ως ελάχιστη σύνθεσημόνο 1 γιατρό(γενικό γιατρό ή παθολόγο ή παιδίατρο),1 νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας και 1 διοικητικό υπάλληλο.Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, οι ΤΟΜΥ θα φτάσουν τις 239 σε 65 αστικά κέντρα και θα στελεχωθούν με 3.000 άτομα (περίπου 1.300 γιατροί και περίπου 1.500 νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και διοικητικό προσωπικό), με «προσλήψεις» μέσω ΑΣΕΠ (με διετείς συμβάσεις και δυνατότητα ανανέωσης για δύο επιπλέον χρόνια). Τα πρώτα 4 χρόνια το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, ενώ για τη συνέχεια ο υπουργός παρέπεμψε στην «εξοικονόμηση πόρων» από τη μείωση των επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και σε ειδικούς γιατρούς. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι η χρηματοδότηση ακόμα και αυτών των υποστελεχωμένων και ανεπαρκών μονάδων δεν πρόκειται να προέλθει από αύξηση της κρατικής δαπάνης, η οποία να σημειώσουμε ότι το 2017 μειώθηκε επιπλέον κατά 1 εκατομμύριο ευρώ. Η προσωρινή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και η ήδη θεσμοθετημένη χρηματοδότηση των μονάδων ΠΦΥ για την πρόσληψη προσωπικού, αγορά υγειονομικού υλικού κ.λπ., σηματοδοτούν την προοπτική μεταφοράς της δαπάνης στο λαό με άμεσο (απευθείας πληρωμές) και έμμεσο τρόπο (φορολογία).
-- Το δεύτερο επίπεδο αφορά σταΚέντρα Υγείας(ΚΥ). Οπως αναφέρεται, σε ΚΥ μετονομάζονται τα σημερινά Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και οι Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για την παραπομπή ασθενών στα ΚΥ και τους ειδικούς γιατρούς θα αποφασίζουν οι οικογενειακοί γιατροί των ΤΟΜΥ, δηλαδή επισημοποιείται ο «κόφτης» των ασθενών προκειμένου να μη «στοιχίζουν» στο δημόσιο σύστημα, κάτι που θα αποτελεί και ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης των επιδόσεων των γιατρών και της ανανέωσης της σύμβασής τους.
Αλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα άλλο από το να προπαγανδίζει το «νοικοκύρεμα», τον «εξορθολογισμό», το χτύπημα της «σπατάλης» - όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες - ενοχοποιώντας για τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας τις υποτυπώδεις παροχές προς το λαό, για να πέσουν στα «μαλακά» οι συνεχείς περικοπές. Είναι ενδεικτικό ότι στο νομοσχέδιο την τραγική έλλειψη σε γυναικολόγους στην ΠΦΥ την «υποκαθιστά» με την ανάθεση στον κλάδο των μαιών να συνταγογραφούν τις εξετάσεις της κύησης και το τεστ Παπανικολάου, παρουσιάζοντάς το ως «αναβάθμιση» των μαιευτικών υπηρεσιών.
Στα ΚΥ θα προσέρχονται επίσης «έκτακτα και επείγοντα περιστατικά», αρκεί να αρρωσταίνουν πριν τις 9 το βράδυ, αφού μετά θα κλείνουν! Οι γιατροί που υπηρετούν με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα ΚΥ μπορούν μετά από αίτησή τους να συμμετέχουν στην τακτική λειτουργία, πρωινή και απογευματινή, του αντίστοιχου με την ειδικότητά τους τμήματος του νοσοκομείου αναφοράς καθώς και στο πρόγραμμα εφημεριών. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η κυβέρνηση και με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να «μπαλώσει» τα τεράστια κενά των δημόσιων νοσοκομείων. Υπενθυμίζουμε ότι μόνο οι γιατροί των ΚΥ και των μονάδων του ΠΕΔΥ μειώθηκαν κατά 5.000 μεταξύ 2012 και 2014.