Κυριακή, 07 Αύγ, 2022

  • ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ: Αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ
  • Περί δημοσιογραφίας…
  • Παραδοσιακή μουσική βραδιά στη Ραχιά
  • Ποιοι «πέφτουν από τα σύννεφα» για τις υποκλοπές;
  • Μοναδικό ρεκόρ...
  • ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ: Αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ1 Περί δημοσιογραφίας…2 Παραδοσιακή μουσική βραδιά στη Ραχιά3 Ποιοι «πέφτουν από τα σύννεφα» για τις υποκλοπές;4 Μοναδικό ρεκόρ...5 ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Χρειάζονται την αλληλεγγύη μας!

Η τελευταία επίθεση που οδήγησε στο θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων στην Γάζα μεταξύ των άλλων και μικρών παιδιών, καθώς και στον τραυματισμό δεκάδων άλλων αμάχων, δείχνει το απάνθρωπο πρόσωπο της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης, που συνεχίζεται με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η χώρα μας με το Ισραήλ έχει "στρατηγική σχέση" ας μην ξεχ... Περισσότερα

Πώς φροντίζονται τα άτομα με αναπηρία στην Κούβα;

από Η Άλλη Άποψη
Πώς φροντίζονται τα άτομα με αναπηρία στην Κούβα;

Ένας στους επτά ανθρώπους στον κόσμο, το 15% όλων των ανθρώπων στον πλανήτη, δηλαδή περίπου ένα δισεκατομμύριο, πάσχει από κάποιο είδος αναπηρίας. Από αυτά, περισσότερα από 100 εκατομμύρια είναι παιδιά, τα οποία είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να πέσουν θύματα κάποιας μορφής βίας. Οι περισσότεροι ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες και τουλάχιστον το 50% δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Είναι παρήγορο να γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι η εγγύηση της ένταξης και της ισότητας αυτών των πληθυσμιακών ομάδων αποτελεί προτεραιότητα για το κουβανικό σύστημα υγείας και το κουβανικό κράτος.

Σύμφωνα με την Δρ. Osmara Delgado Sánchez, ειδικό του Εθνικού Τμήματος Ηλικιωμένων, Κοινωνικής Βοήθειας και Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας, από το 2003 μέχρι σήμερα, στη χώρα η διανοητική αναπηρία έχει μειωθεί κατά 10,4%, η σωματική κίνηση σε 3,72 % και το οπτικό σε 1,16%.

Ομοίως, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από αναπηρία ακοής αυξήθηκε κατά
5,3%, νοητική αναπηρία κατά 3%, μικτή κατά 1,1% και Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια, επίσης αναπηρική νόσο, κατά 5,6%. «Αυτό συνδέεται με την επιταχυνόμενη διαδικασία της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού της Κούβας, όπου τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω ξεπερνούν ήδη το 20% του πληθυσμού», είπε ο ειδικός.
ΟΚΤΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Συνολικά οκτώ εθνικά προγράμματα εγγυώνται φροντίδα για τα άτομα με αναπηρίες στις Μεγάλες Αντίλλες: Ολοκληρωμένη Αποκατάσταση, Φροντίδα για άτομα με αναπηρία στην όραση, Φροντίδα για άτομα με προβλήματα ακοής, κωφούς και κοχλιακά εμφυτεύματα, Τεχνικά βοηθήματα για άτομα με προσωρινές και μόνιμες αναπηρίες , το Εθνικό Πρόγραμμα Ιατρικής Γενετικής και τη Στρατηγική για τη Φροντίδα της Νόσου Αλτσχάιμερ και των Συνδρόμων Άνοιας, είπε ο συνεντευξιαζόμενος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της βλάβης ακοής και όρασης, σχολίασε ότι έχουν δημιουργηθεί 20 εξειδικευμένες υπηρεσίες χαμηλής όρασης, από τις τρεις περίπου που υπήρχαν το 2003. «Σήμερα ολοκληρώνεται στο παιδιατρικό δίκτυο ο εξοπλισμός για τον έλεγχο, τη διάγνωση και την αποκατάσταση της βαρηκοΐας. και τα 16 κέντρα ακοής που έχουμε, και ο έλεγχος ακοής όλων των νεογνών ξεκινά πριν το εξιτήριο από τη μητρότητα», είπε.

Με τον ίδιο τρόπο, είπε, η αποκατάσταση με διφωνικά ακουστικά βαρηκοΐας (και τα δύο αυτιά) είναι εγγυημένη σε ηλικίες κάτω των 18 ετών, ενώ στον ενήλικο πληθυσμό επιτυγχάνεται κάλυψη 89,2%. Από το 2013, το Κέντρο Νευροεπιστημών άρχισε να κατασκευάζει τα καλούπια και τα ακουστικά βαρηκοΐας, πρόσθεσε.  
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο ειδικός στο Πρόγραμμα Κοχλιακών Εμφυτευμάτων που αναπτύσσει η χώρα, το οποίο έχει επιτρέψει την αποκατάσταση περισσότερων από 400 ατόμων.

Από την άποψη αυτή, ο Δρ. Enrique Manuel Sevila Salas, ωτορινολαρυγγολόγος και ειδικός στην Ωτοχειρουργική και τα Κοχλιακά Εμφυτεύματα, είπε στο Granma ότι τις δύο και πλέον δεκαετίες που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα, έχουν πραγματοποιηθεί 480 επεμβάσεις κοχλιακών εμφυτευμάτων, βασικά για παιδιά, αν και έχουν ωφεληθεί αρκετοί ενήλικες.

«Είμαστε περήφανοι που είμαστε ένα πρόγραμμα εμφυτευμάτων με πολύ καλά αποτελέσματα παγκοσμίως, παρέχουμε στους ασθενείς μας τις καλύτερες συσκευές στον κόσμο, για τις οποίες η χώρα πληρώνει έως και 18.000 δολάρια για κάθε μία», τόνισε.

Όσον αφορά το δίκτυο των υπηρεσιών αποκατάστασης, ο Delgado Sánchez ανέφερε ότι εγγυάται τη σωματική-κινητική αποκατάσταση σε 421 ολοκληρωμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, εκτός από άλλα ιδρύματα. και η περίθαλψη πιο πολύπλοκων ασθενών περιφερειοποιείται σε τρεις επαρχίες: Σαντιάγο ντε Κούβα, Καμαγκουέι και Βίλα Κλάρα, εκτός από το Νοσοκομείο Αποκατάστασης Julio Díaz, ένα εθνικό σημείο αναφοράς.

Για την ιδρυματική περίθαλψη ατόμων με βαριά και βαθιά διανοητική αναπηρία λειτουργούν 30 ψυχοπαιδαγωγικά ιατρικά κέντρα, με 2.521 κλίνες και 1.063 ημιοικοτροφεία, είπε.

Ομοίως, ο ειδικός εξήγησε ότι σήμερα ενισχύεται το δίκτυο Τεχνικής Ορθοπαιδικής και Εξειδικευμένης Υποδηματικής με 37 εργαστήρια και διασφαλίζεται η πώληση τεχνικών βοηθημάτων σε 62 μονάδες φαρμακείων, με ωφελούμενους 101.582 ασθενείς.

Επιπλέον, τελειοποιείται η υπηρεσία αποκατάστασης που παρέχεται στο Ειδικό Σχολείο Αλληλεγγύης με τον Παναμά και γίνονται εργασίες για ολοκληρωμένη ασφάλιση για το άνοιγμα δύο ακόμη στη Villa Clara και στο Santiago de Cuba, επεσήμανε.
ΑΚΡΙΒΕΙΑ

- Η Κοινωνική Βοήθεια στην Κούβα προστατεύει 35.523 άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

- Σε 4.084 άτομα παρέχονται υπηρεσίες κοινωνικής λειτουργού κατ' οίκον και 4.229 εργαζόμενες μητέρες παιδιών με σοβαρές αναπηρίες έχουν επωφεληθεί μέσω χρηματικού επιδόματος από την Κοινωνική Βοήθεια.

- Άλλα μέτρα για τη στήριξη αυτών των ομάδων είναι η παροχή πόρων σε οικογένειες με κρίσιμες κοινωνικές καταστάσεις, η ειδική προστασία για την απασχόληση ατόμων με αναπηρία και για αποφοίτους ειδικών σχολείων και η χορήγηση μη φορολογικών αδειών σε εργαζόμενους με αναπηρία. οικογενειακές ευθύνες για τη φροντίδα και την προσοχή σας.

 

ΠΗΓΗ: https://www.granma.cu/ (μετάφραση μέσω Goggle)  

 


Έχει διαβαστεί 752 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά
Κυρίως συννεφιά
Θερμοκρασία 21 °C
Άνεμος ΒΔ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 08 Αυγούστου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 22 ως 33 °C
Άνεμος Α 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 09 Αυγούστου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 22 ως 33 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 265 επισκέπτες και 0 μέλη.