Τετάρτη, 06 Δεκ, 2023

  • Νεκροί 16.248 Παλαιστίνιοι, 7.112 σκοτωμένα παιδιά .60 μέρες βομβαρδισμών στη Γάζα
  • Δεκαπέντε χρόνια από την από την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
  • Απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων την Πέμπτη λόγω της επίσκεψης Ερντογάν
  • Αμερικανιές...
  • Καπιταλιστικές Επιλογές Ελευθερίας
  • Στάση εργασίας εργαζομένων στη ΔΕΥΑΒ
Νεκροί 16.248 Παλαιστίνιοι, 7.112 σκοτωμένα παιδιά .60 μέρες βομβαρδισμών στη Γάζα1 Δεκαπέντε χρόνια από την από την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου2 Απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων την Πέμπτη λόγω της επίσκεψης Ερντογάν3 Αμερικανιές...4 Καπιταλιστικές Επιλογές Ελευθερίας5 Στάση εργασίας εργαζομένων στη ΔΕΥΑΒ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μύθοι για την Ενέργεια

Καθώς ολοκληρώνεται μια ακόμα φάση «προσαρμογής» της Ενέργειας - εμπόρευμα στην «απελευθερωμένη» αγορά της παραγωγής και διανομής, ο λαός μπορεί να δει τώρα πιο καθαρά τα ψέματα που του έλεγαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα για τα «οφέλη» που θα αποκόμιζε τάχα από τη στρατηγική της ΕΕ και σ' αυτόν τον τομέα.Τη στρ... Περισσότερα

Σφίγγει κι άλλο η οικονομική θηλιά στα νοσοκομεία

από Η Άλλη Άποψη

Με τους ρυθμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων συνεχίζει να σφίγγει την οικονομική θηλιά στα δημόσια νοσοκομεία η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στον πίνακα που δημοσιεύουμε φαίνεται ότι τα κονδύλια για υγειονομικό υλικό, φάρμακα, ορθοπεδικό υλικό, χημικά αντιδραστήρια και υπηρεσίες από ιδιωτικές εταιρείες (αφορούν την ασφάλεια, την καθαριότητα, τη σίτιση, την εστίαση, τη συντήρηση και κ.λπ.) στα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκαν από 2,81 δισ. ευρώ το 2009 σε 1,39 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση κατά 50,5% μέσα σε μια πενταετία, που μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 11% το χρόνο.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε η δέσμευση ότι θα διατεθούν «350 εκ. ευρώ για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και άνεργους». Αν και αυτό το κονδύλι αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των εκρηκτικών αναγκών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων, οι φορείς που συναντήθηκαν - και συναντώνται - με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν απέσπασαν καμιά δέσμευση έστω και για ψίχουλα αυξήσεων στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Οι απαντήσεις που πήραν οι φορείς, είχαν για φόντο τις διαπραγματεύσεις με το ...«Brussels Group», δηλαδή την τρόικα. Στην αρχή, στο αίτημα για αύξηση των δαπανών απ' τον κρατικό προϋπολογισμό για τα δημόσια νοσοκομεία η απάντηση ήταν: «Οποιαδήποτε αύξηση στον προϋπολογισμό για τις δαπάνες Υγείας εξαρτάται απόλυτα από τις διαπραγματεύσεις», παραπέμποντας οποιαδήποτε πιθανή αναθεώρηση του προϋπολογισμού στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Οταν τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις, η απάντηση προσαρμόστηκε: «Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα για αύξηση του προϋπολογισμού γιατί έχουμε μεταβατικές μνημονιακές δεσμεύσεις».

Δεν είναι τυχαίο - σύμφωνα με δημοσιεύματα στις αρχές του Μάρτη - ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ακολουθώντας την πεπατημένη της προηγούμενης συγκυβέρνησης, ζήτησε - για να ακολουθήσει η συνηθισμένη διάψευση - απ' τα νοσοκομεία να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τρίτους με τα διαθέσιμα κονδύλια. Δηλαδή με δεσμευμένα κονδύλια για τις λεγόμενες - κυρίως - «εξωσυμβατικές υποχρεώσεις», που για να πληρωθούν χρειάζεται και νομοθετική ρύθμιση.

Αν δηλαδή γίνουν τώρα οι πληρωμές με αυτά τα διαθέσιμα, το πρόβλημα θα εμφανιστεί το επόμενο εξάμηνο. Και θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό ή θα στεγνώσουν - όπως γίνεται κάθε χρόνο, αλλά αυτή τη φορά πιο σύντομα - τα δημόσια νοσοκομεία από υλικά.

Ούτε η κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία δεν υλοποιήθηκε ακόμα, ενώ η κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων παραπέμφθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Η ελάφρυνση απ' την κατάργηση των 5 ευρώ θα είναι 17-20 εκ. ευρώ το χρόνο, ενώ απ' την κατάργηση του 1 ευρώ θα είναι 60-70 εκ. το χρόνο.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση - αν τελικά υλοποιηθούν οι υποσχέσεις - αποτελούν κόκκους ελαφρύνσεων μπροστά στα χαράτσια που καταβάλλουν οι άρρωστοι στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και για την αγορά φαρμάκων. Κάθε χρόνο (στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2013) οι άρρωστοι πληρώνουν απ' την τσέπη τους στα δημόσια νοσοκομεία περισσότερα από 400 εκ. ευρώ. Δηλαδή, η ελάφρυνση απ' την κατάργηση των 5 ευρώ θα είναι μόλις 5%.

Επίσης, κάθε χρόνο για φάρμακα (γι' αυτά που καλύπτονται απ' τον ΕΟΠΥΥ και γι' αυτά που πληρώνεται ολόκληρη η τιμή τους από τον άρρωστο) τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν 1,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η κατάργηση αντιστοιχεί κοντά στο 5% των ετήσιων ιδιωτικών δαπανών για φάρμακα ή στο 9% των 750 εκ. ευρώ που πλήρωσαν οι άρρωστοι ως συμμετοχή στα φάρμακα που κάλυψε ο ΕΟΠΥΥ το 2014.

Έχει διαβαστεί 471 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 258 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)