Τετάρτη, 05 Μάι, 2021

  • Λεπτομερής ο έλεγχος για το θάνατο της 44χρονης μετά τον εμβολιασμό της, αλλά «δεν φαίνεται να συνδέεται»
  • Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ
  • «Ελευθερία ή Θάνατος»: Έκθεση φωτογραφίας στη Νάουσα
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5/5
  • Rapid Test στις Κοινότητες Γεωργιανών και Τριλόφου
  • Προετοιμάζοντας την απεργιακή συγκέντρωση
Λεπτομερής ο έλεγχος για το θάνατο της 44χρονης μετά τον εμβολιασμό της, αλλά «δεν φαίνεται να συνδέεται»1 Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ2 «Ελευθερία ή Θάνατος»: Έκθεση φωτογραφίας στη Νάουσα3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5/54 Rapid Test στις Κοινότητες Γεωργιανών και Τριλόφου5 Προετοιμάζοντας την απεργιακή συγκέντρωση6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΕΡ­ΓΟ­YΜΕ σή­με­ρα

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ συμμετέχοντας στην 24ωρρη απεργία που κήρυξαν οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, δε θα έχει ροή ειδήσεων, εκτός αυτές που αφορούν τις απεργιακές εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. Φυσικά η δική μας άποψη είναι ίδια με πλήθος σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για γιορτασμό της... Περισσότερα

Στον «αυτόματο πιλότο» της «ατομικής ευθύνης», αν και ο εμβολιασμός θα είναι μια πολύμηνη διαδικασία

από Η Άλλη Άποψη
Στον «αυτόματο πιλότο» της «ατομικής ευθύνης», αν και ο εμβολιασμός θα είναι μια πολύμηνη διαδικασία

Αν και θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρους του πληθυσμού, κάτι που είναι απαραίτητο για να δημιουργηθεί «τείχος προστασίας», η κυβέρνηση αρνείται κάθε σκέψη για θωράκιση του συστήματος Υγείας ή για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, κάνοντας «σημαία» την «ατομική ευθύνη».

Εν αναμονή του τρίτου κύματος, το οποίο προεξοφλούν όλοι οι επιστήμονες, ο «Ριζοσπάστης» έθεσε την εξής ερώτηση στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας: «Το "Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών" επιβεβαιώνει ότι θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού για τη δημιουργία τείχους ανοσίας, ενώ είναι άμεσες οι προειδοποιήσεις για τρίτο κύμα της πανδημίας. Καθώς ο αναγκαίος εμβολιασμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις σοβαρές ανεπάρκειες του ΕΣΥ από το οποίο λείπουν 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές, τι μέτρα παίρνονται άμεσα για την τεράστια υποστελέχωση στα δημόσια νοσοκομεία, στη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον τομέα αποκατάστασης; Η κυβέρνηση σκέφτεται να προμηθευτεί αυτοτελώς όλα τα ασφαλή κι αποτελεσματικά εμβόλια, και από άλλες χώρες παραγωγής, ανεξάρτητα από τις συμφωνίες της ΕΕ, προκειμένου να επισπευσθεί ο χρόνος εμβολιασμού;».

«Μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία, το σημαντικότερο μέσο για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό είναι ...τα μέτρα ατομικής προστασίας», ήταν η απάντηση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους.

Απέναντι στους 30.000 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές που έλειπαν πριν την πανδημία, παρέθεσε τις προσλήψεις 7.000 επικουρικών που έκανε η κυβέρνηση, εκ των οποίων οι μισοί θα απολυθούν («4.000 θα μονιμοποιηθούν μετά από μοριοδότηση»). Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και τα εμβολιαστικά κέντρα θα στελεχωθούν με μετακινούμενο προσωπικό κι επικουρικούς με ημερομηνία λήξης.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της κεντρικής συμφωνίας σε επίπεδο ΕΕ. Μάλιστα, κάνοντας σαν να μην υπάρχει ο ανταγωνισμός των εταιρειών, τα επιχειρηματικά και τα γεωπολιτικά συμφέροντα μίλησε για «συμφωνία που μας φέρνει αυτή την στιγμή τα εμβόλια με μια ισομερή κατανομή με βάση τον πληθυσμό μας»!

Ακόμη και η προσπάθεια υποκατάστασης των αναγκαίων μέτρων με τον εμβολιασμό σκοντάφτει στη «ροή των δόσεων», προμηνύοντας ότι ο λαός θα παραμείνει έκθετος στον ιό και το επόμενο διάστημα.

Σήμερα, αναμένεται η παρτίδα της «Pfizer» 83.850 δόσεων, μέχρι τέλος Γενάρη αναμένονται 419.250 δόσεις, άλλες 333.450 δόσεις μέχρι τέλος Φλεβάρη και μέχρι τέλος Μάρτη συνολικά 1.255.800 δόσεις «και αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί αν καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη συμφωνία για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις», όπως επισημάνθηκε. Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της «Moderna», που αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου και αφορούν 240.000 δόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Δηλαδή μέχρι την άνοιξη μιλάμε συνολικά για 1.495.800 δόσεις, δηλαδή για τον εμβολιασμό 747.900 ανθρώπων, ούτε το 1/10 του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση μίλησε ακόμη για τις παραδόσεις της «AstraZeneca», η οποία όμως ακόμη δεν έχει πάρει έγκριση, όπως και οι άλλες 4 εταιρείες με τις οποίες έχει κάνει προαγορά η ΕΕ, ενώ «οι 2,2 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τον Απρίλιο» για τις οποίες έγινε λόγος και πάλι δεν επαρκούν για το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου, επισήμανε την ευρεία αποδοχή του από τους υγειονομικούς, σημείωσε ότι δεν προβλέπεται ο εμβολιασμός όσων είναι κάτω των 18 ετών, καθώς δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες για τις συγκεκριμένες ηλικίες και η νόσηση είναι ήπια. Για την πρόκληση αλλεργιών διευκρίνισε ότι είναι εξαιρετικά σπάνια.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού, επισήμανε ότι πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη που μπορεί να καταλήξουν και στη μεταβολή των χαρακτηριστικών του, αλλά μέχρι σήμερα οι αλλαγές που συμβαίνουν στον ιό δεν αποτελούν μεγάλη μεταβολή στη σοβαρότητα της νόσου ή στην τροποποίηση του εμβολίου, το οποίο παραμένει αποτελεσματικό και ασφαλές.

Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό

Την Τρίτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε τέσσερα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, θα εμβολιαστούν υγειονομικοί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Στις 20 Γενάρη θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης. Στη δεύτερη φάση, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Φλεβάρη του 2021, θα εμβολιαστούν άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων και με περαιτέρω προτεραιοποίηση, ξεκινώντας από τους μεγαλύτερους) και ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19. Η τρίτη φάση εξαγγέλλεται για τον Ιούνη του 2021 και θα αφορά όσους είναι άνω των 18 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Οι πολίτες θα ελέγχουν αν συμπεριλαμβάνονται σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό τους στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή ή αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034. Εάν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα τους έρχεται αυτόματο μήνυμα ότι ανήκουν στις ομάδες προτεραιοποίησης, για το ραντεβού τους.

Από το Γενάρη, το ραντεβού για εμβολιασμό προγραμματίζεται με τους εξής τρόπους: Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr. Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στο 13034. Με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο κωδικός - αριθμός ραντεβού και το «QR Code» θα λαμβάνονται ανάλογα με τον τρόπο που προγραμματίζεται το ραντεβού.

Έχει διαβαστεί 252 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 19 °C
Άνεμος ΔΝΔ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 06 Μαϊου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 14 ως 26 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 07 Μαϊου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 26 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 338 επισκέπτες και 0 μέλη.