Με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως για το πλήθος των εργατικών «ατυχημάτων» και των επαγγελματικών ασθενειών, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.Κάθε τρεις μέρες, η εργατική τάξη μετράει έναν νεκρό στους χώρους δουλειάς. Τα εργοδοτικά εγκλήματα δεν είν... Περισσότερα
Συνέντευξη Τύπου για ζητήματα Υγείας στην Ημαθία
από Η Άλλη Άποψη
Πολύωρη συνέντευξη, εφ’ όλης της ύλης, δόθηκε για τις εξελίξεις στην Δημόσια Υγεία της Ημαθίας το μεσημέρι της Δευτέρας 15/4 στο Νοσοκομείο της Βέροιας από τους : Δημήτρης Μαυρογιώργος διοικητή του Νοσοκομείου , τον πρόεδρο της τριμελούς επιτροπής ΤΟΠΦΥ Βέροιας Πέτρο Τσαπαρόπουλους και της διευθύντριας του Κέντρου Υγείας Βέροιας Μαρία Χατζή.
Η συνέντευξη είχε απολογιστικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα απαντητικό σε όσα πρόσφατα είχε ανακοινώσει το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ της Βέροιας, ενώ έβγαλε και ειδήσεις. Κορυφαία η δήλωση του Δ. Μαυρογιώργου ότι τον Οκτώβριο θα εγκαινιάσει τη λειτουργία του νέου κτηρίου.
Ο Δ. Μαυρογιώργος αναφέρθηκε στο πόσο επιβαρύνθηκαν τα νοσοκομείο τα χρόνια της κρίσης από την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας, στάθηκε στο πώς αξιοποιήθηκαν δωρεές και μηχανολογικός εξοπλισμός στο νοσοκομείο Ημαθίας προς όφελος των ασθενών, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι το νοσοκομείο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής, κυρίως όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία. Σημείωσε χαρακτηριστικά: . "Η προσπάθειά μας θα διευκολυνθεί όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία. Αυτή την στιγμή το Νοσοκομείο Ημαθίας μπορεί να καλύψει με τις δυο μονάδες του τις ανάγκες της περιοχής" . Επίσης τόνισε την εκτίμησή τους για την επιστημονική αναβάθμιση του Νοσοκοκομείου.
Ο Π. Τσαπαρόπουλος ανέφερε στοιχεία για να αποδείξει τη στήριξη της κυβέρνησης στο δημόσιο σύστημα υγείας που βρισκόταν σε κατάρρευση (αύξηση δημόσιας δαπάνης από το 4,7% του ΑΕΠ στο 5,3%, προσλήψεις, εξυγίανση, εξοπλισμός κ.ά.). Πρόσθεσε πως όλες οι εισφορές υγείας από τον ΕΦΚΑ κατευθύνονται στο ΕΟΠΠΥ, ενώ έκλεισε με αναφορές στην ηθικοποίηση του συστήματος υγείας (π.χ Nocartis, ΚΕΕΛΠΝΟ).
Η Μ. Χατζή εστίασε στην επένδυση που κάνει η κυβέρνηση στην πρόληψη δια των ΤΟΜΥ και τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να ξεπεραστεί είναι η απροθυμία των γιατρών να συμβληθούν με το σύστημα. Επίσης αναφέρθηκε σε πλευρές της δράσης π.χ ενημέρωση κοινού κ.α
Και από τους τρεις τονίστηκε με έμφαση οι προσπάθειες που γίνονται, παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα, για να σταθεί το δημόσιο σύστημα Υγεία, ενώ ο Δ. Μαυρογιώρος υπογράμμισε ότι «κάνουμε πολιτικής με έργα και πράξεις».