Παρασκευή, 02 Οκτ, 2026

  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
  • ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ
  • Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες
  • Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI
  •  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης
Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει1 ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ2 Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες3 Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση4 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI5  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

Αν όχι οι νέοι, ποιος;

από Η Άλλη Άποψη
Αν όχι οι νέοι, ποιος;

* Του Καλλίστρατου Γρηγοριάδη

Το 2016, έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα «Φυγή ανθρωπίνου κεφαλαίου: σύγχρονη τάση μετανάστευσης των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης» έκανε λόγο για 427.000 επιστήμονες που αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Έκτοτε ελάχιστοι μιλούν για εκείνους που μένουν ή επιστρέφουν στην πατρίδα μετά τις σπουδές τους. Όλοι εστιάζουν στη φυγή και στη γενιά της κρίσης, στη χαμένη γενιά, στη γενιά των 700, των 500, των 300 ευρώ… στην αιμορραγία.

Αναμφισβήτητα, το φαινόμενο της φυγής του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού από τη χώρα (brain drain) είναι μία τεράστια απώλεια για την Ελλάδα. Όμως, το να αποδεχτεί κανείς την ταμπέλα, που έφτιαξαν για εκείνον όσοι δημιούργησαν την κρίση, είναι μεγαλύτερη. Χρειάζεται να πάψουμε να θεωρούμε «αυτονόητο» ότι στην Ελλάδα ζούμε ένα δράμα. Κάθε στερεότυπο που εστιάζει στις κακοδαιμονίες της χώρας και δε βοηθά στην επίλυσή τους είναι εμπόδιο και επιχείρημα για όσους λένε πολλά και κάνουν λίγα.

Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά εφόδια για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Επιπλέον, διανύουμε μία περίοδο σημαντικών αλλαγών. Η ψηφιακή οικονομία, οι μετακινήσεις και αλλαγές στις συνήθειες των πληθυσμών, το νέο επιχειρείν ανοίγουν νέους ορίζοντες μπροστά μας. Χρειάζεται να τους διεκδικήσουμε. Χρειάζεται να πάρουμε τη σκυτάλη από την προηγούμενη γενιά και να βγούμε μπροστά.

Η νέα γενιά ζει και λειτουργεί μέσα στον παγκόσμιο ιστό, αλλά και έξω στον κόσμο. Διαθέτει γνώση και νέες δεξιότητες. Είναι η δική της περιουσία, το αυτονόητο καλό που μπορεί να φέρει στη διοίκηση, μία αξία εργασίας για την ανάπτυξη του τόπου. Οι εκλογές και οι συνδυασμοί που θα τις συμπεριλάβουν θα πλουτίσουν το δημόσιο κεφάλαιο της χώρας και θα πριμοδοτήσουν ένα πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που θα λειτουργεί ενωτικά, συνεκτικά και δημιουργικά.

Στα στερεότυπα, τις ταμπέλες και την αρνητικότητα η νέα γενιά μπορεί να αντιπαραθέσει τις νέες ιδέες, την εξωστρέφεια και το θετικό πρόσημο πριν από κάθε πρωτοβουλία. Η γραμμή ανάμεσα σε αυτά δεν ορίζεται από τα κόμματα, αλλά από τα δόγματα της εκάστοτε προπαγάνδας. Οι νέοι μπορούν να προχωρήσουν χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος με γνώση, όραμα και ρεαλισμό.

Στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο νέος εκλογικός νόμος, το κρίσιμο μέγεθος είναι οι δυνάμεις σύζευξης και όχι, οι διαχωριστικές γραμμές των κομμάτων. Οι ψηφοφόροι – νέοι και παλιοί -  καλούνται να θέσουν στο επίκεντρο των κριτηρίων επιλογής τους τον δημότη και τη ζωή όλων μας στο δήμο της Βέροιας. Είναι καιρός, οι εικοσάρηδες και τριαντάρηδες να διεκδικήσουν πιο δυναμικά την εκπροσώπησή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Να τροφοδοτήσουν με νέες δυνάμεις τη δημόσια διοίκηση. Γι’ αυτό στο ιστορικό ραντεβού με τις κάλπες του Μάη είναι σημαντικό να δώσουν όλοι το παρών.

 

* Πολιτικός Επιστήμονας, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας με το συνδυασμό “Δράση με Γνώση” του Κων/νου Βοργιαζίδη

Έχει διαβαστεί 514 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1658 επισκέπτες και 0 μέλη.