Παρασκευή, 03 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

«Εκτός κάδρου» κρίσιμα ζητήματα για την προστασία των γυναικών από τη βία

από Η Άλλη Άποψη
«Εκτός κάδρου» κρίσιμα ζητήματα για την προστασία των γυναικών από τη βία
Μέσα στο σκηνικό που διαμορφώνει η προεκλογική περίοδος, στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης κυριαρχούν οι τόνοι του «κίτρινου», καθώς η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μοιάζει με βαρέλι δίχως πάτο, με αφορμή τη σοβαρή καταγγελία σε βάρος του μέχρι πρότινος ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη, για βιασμό και σωματική βλάβη.


Η συγκεκριμένη καταγγελία έγινε το 2020 στις βελγικές αρχές, ενώ βρέθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 17 Απρίλη με αφορμή το αίτημα για άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή. Ο ίδιος έκανε λόγο για «ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται - μάλλον όχι τυχαία - λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη στάθηκε αφορμή να φουντώσουν πληροφορίες και δημοσιεύματα και για άλλες καταγγελίες σε βάρος του ευρωβουλευτή από εργαζόμενους στο γραφείο του, σχετικά με εργασιακό εκφοβισμό και κακοποιητική συμπεριφορά.

Μια πολύ σοβαρή καταγγελία αξιοποιείται για μια αποκρουστική προεκλογική αντιπαράθεση γύρω από το ποιο κόμμα έχει τους περισσότερους και τους λιγότερους κακοποιητές, ποιο κόμμα τούς διώχνει πιο γρήγορα ή τους καλύπτει περισσότερο. Μια σειρά παρεμβάσεις στελεχών τους συναγωνίζονται σε χυδαιότητα.

Μέσα στο κλίμα αυτό, «εκτός κάδρου» μένουν μια σειρά κρίσιμα ζητήματα που επιβάλλουν οι περιστάσεις και η έκταση του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών: Τα πολλαπλά εμπόδια που συναντούν οι γυναίκες οι οποίες καταγγέλλουν περιστατικά βίας, οι μακρόχρονες και πολυδάπανες διαδικασίες, η έλλειψη ολόπλευρης οικονομικής, συμβουλευτικής, νομικής, κοινωνικής στήριξης, η στοιχειώδης προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήρθε να προστεθεί στην οργή και τον αποτροπιασμό που προκαλούν το τελευταίο διάστημα οι περιπτώσεις κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικων κοριτσιών, οι πρόσφατες καταγγελίες γυναικών και κοριτσιών που είδαν φωτογραφίες τους - είτε πραγματικές είτε κατασκευασμένες - να διακινούνται ανάμεσα στα μέλη διαδικτυακής «κοινότητας», τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι δολοφονίες γυναικών από νυν ή πρώην συζύγους και συντρόφους τους.

Απέναντι σε αυτήν τη βαρβαρότητα που γεννούν η «αρένα» και η σήψη της εκμεταλλευτικής κοινωνίας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν εντάξει στην αποκρουστική αντιπαράθεση το υποβαθμισμένο και υποστελεχωμένο δίκτυο δομών για την πρόληψη και την προστασία των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτιάξει δομές και κέντρα φιλοξενίας για τις κακοποιημένες γυναίκες, είναι δίπλα τους ενεργά», υποστήριξε σε τηλεοπτική της εμφάνιση η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Π. Τσαπανίδου, σε μια προσπάθεια να υπερθεματίσει για την ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ στα σχετικά ζητήματα. Αμέσως εξανέστη η υφυπουργός Εργασίας της ΝΔ, Μ. Συρεγγέλα, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «παραπληροφόρηση» και «ανευθυνότητα» στην αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, καθώς το δίκτυο δομών προϋπήρχε της διακυβέρνησής του.

Είναι πρόκληση να διαπληκτίζονται οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων όταν σε όλη τη χώρα υπάρχουν μόνο 44 συμβουλευτικά κέντρα και 19 ξενώνες φιλοξενίας, με 420 κλίνες, και παράλληλα ο αριθμός των γυναικών - θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που προχώρησαν σε καταγγελία έφτασε το 2021 τις 7.375.

Ο αποκρουστικός τους καβγάς αφήνει «απέξω» τα τεράστια προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας των δομών, αφού με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων η χρηματοδότησή τους εξαρτάται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης. Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα δουλεύουν σε συνθήκες ομηρίας, πολλοί ακόμα και για 10 χρόνια, με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης και η ανανέωσή τους εξαρτάται από την παράταση της χρηματοδότησης.

Πώς «στηρίζουν ενεργά» την κακοποιημένη γυναίκα, όταν αντιμετωπίζει έναν «Γολγοθά» από τη στιγμή που βρίσκει το κουράγιο να απεγκλωβιστεί από μια βίαιη, παθογόνα σχέση μέχρι τελικά να στηριχθεί οικονομικά, νομικά, συμβουλευτικά; Αυτό το χρονικό διάστημα μοιάζει με αιώνα μπροστά στον κίνδυνο που την απειλεί.

Ακόμα και οι λειτουργικές ανάγκες των συμβουλευτικών σταθμών και των ξενώνων, η μεταφορά των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους μακριά από τον κίνδυνο που τους απειλεί, η αναγκαία νομική στήριξή τους, αρχίζουν και τελειώνουν στα όρια των «αντοχών της οικονομίας», δηλαδή όσο επιτρέπει η πολύπλευρη στήριξη των αναγκών του κεφαλαίου.

Επομένως, όσο εξοργιστικοί είναι οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει φτιάξει» δομές, άλλο τόσο προκλητικοί είναι οι πανηγυρισμοί της ΝΔ ότι «διασφάλισε» τη συνέχιση της λειτουργίας του δικτύου μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021 - 2027.

Κρύβουν ότι τόσο η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και εκείνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στις «ράγες» της ευρωπαϊκής στρατηγικής, όπου τα αναγκαία μέτρα και οι υποδομές για την πρόληψη και προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία υποτάσσονται στη λογική του «κόστους» για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Βασική κατεύθυνση είναι η ανάθεση αυτού του ευαίσθητου τομέα σε ΜΚΟ και η απόσυρση του κράτους από την ευθύνη να χρηματοδοτεί σχετικές δομές και να παρέχει δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες. Γι' αυτό, όσο κι αν διαφημίζουν τα «εθνικά σχέδια» και τις «δράσεις» τους, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κοινωνική πρόληψη και προστασία των γυναικών από την πολύμορφη βία. Πόσο μάλλον να αντιμετωπίσουν ριζικά τα αίτια που γεννούν και αναπαράγουν τα αποκρουστικά φαινόμενα.


Έχει διαβαστεί 3006 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 374 επισκέπτες και 0 μέλη.