Παρασκευή, 05 Ιούν, 2020

  • ΗΠΑ: Ο πλούτος των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά μισό τρισεκατομμύριο στο διάστημα της καραντίνας!!!
  • Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
  • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Εκφράζει δυσαρέσκεια για τη μείωση στην επιχορήγηση
  • Το ΚΑΠΑ Βέροιας ευχαριστεί
  • Ανακοίνωση της Κ.Ο Μ-Λ ΚΚΕ Ημαθίας για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος
  • ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ:ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ
ΗΠΑ: Ο πλούτος των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά μισό τρισεκατομμύριο στο διάστημα της καραντίνας!!!1 Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος2 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Εκφράζει δυσαρέσκεια για τη μείωση στην επιχορήγηση3 Το ΚΑΠΑ Βέροιας ευχαριστεί4 Ανακοίνωση της Κ.Ο Μ-Λ ΚΚΕ Ημαθίας για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος5 ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ:ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ελέγχοντας πολύπλευρα την ενημέρωση (Ορισμένα συμπεράσματα την περίοδο της πανδημίας)

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Ελέγχοντας πολύπλευρα την ενημέρωση (Ορισμένα συμπεράσματα την περίοδο της πανδημίας)

του Αλέκου Χατζηκώστα

Στην εποχή της πανδημίας, αλλά και γενικότερα σε περιόδους κρίσης (οικονομικής, πόλεμοι κ.α) βασική φροντίδα του συστήματος και των μηχανισμών του είναι ο έλεγχος της ενημέρωσης και άρα η χρησιμοποίηση του «όπλου» αυτού σε βάρος του λαού.

Ο έλεγχος γίνεται με πολλές μορφές που ιστορικά έχουν δώσει πολλά παραδείγματα. Από διώξεις δημοσιογράφων και απαγορεύσεις εφημερίδων μέχρι πολύμορφη «εξαγορά» ΜΜΕ και δημοσιογράφων.

Και στους καιρούς της πανδημίας που ζούμε (αλλά και της πληθώρας ΜΜΕ) εμφανής είναι προσπάθεια - πρόθεση του αστικού κράτους να εναρμονίσει τους στόχους των λαϊκών στρωμάτων με τις δικές του ταξικές επιδιώξεις.

Έτσι για παράδειγμα μέσω επιλεκτικής διάχυσης πλευρών της πληροφορίας ή και η διάχυση κατασκευασμένων «ειδήσεων», επιδιώκεται η δημιουργία στερεοτύπων και προπαγανδιστικών μηνυμάτων μέσω των ΜΜΕ  και η εσωτερίκευση από τους πολίτες ως δικές τους πολιτικές τοποθετήσεις, ιδεολογίες και κουλτούρες με στόχο πάντα τον έλεγχο του νου, της συμπεριφοράς, της μη αντίδρασης!

Σίγουρα κανείς δε θα μπορούσε να αρνηθεί ότι τα μέσα μαζικής επικοινωνίας μπορούν λόγω των σημερινών δυνατοτήτων να προσφέρουν στο κοινό μια πλατιά και άμεση ενημέρωση για τις παγκόσμιες και ελληνικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε επίσης  ότι συμβαίνει είναι η ερμηνεία των εξελίξεων αυτών με συγκεκριμένους όρους μέσω π.χ της γνωστής τεχνικής της μετάθεση της σκέψης από τα ουσιώδη ζητήματα σε ανούσιες λεπτομέρειες, ο υπερτονισμός στιγμιότυπων, (πολλές φορές κατασκευασμένες (π.χ πρόσφατα παλιότερες εικόνες από παραλία Θεσσαλονίκης που τις εμφάνισαν ως πρόσφατες μ ε στόχο να παρθούν πρόσθετα μέτρα απαγόρευσης κ.α) η απόκρυψη των πραγματικών αιτιών και ενόχων ή η μετάθεση τους σε μη ευθύνοντες.

Την περίοδο αυτή εμφανής είναι η προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης του ζητήματος ώστε να εξυπηρετηθεί το «κυβερνητικό αφήγημα» περί «ατομικής ευθύνης».

Και δεν είναι μόνο η κρατική τηλεόραση (που προβάλει σταθερά όλη την ημέρα τα κυβερνητικά στελέχη). Είναι και το μεγάλο κομμάτι των ιδιωτικών ΜΜΕ που σπέρνουν συνειδητά τον φόβο , αλλά και δεν σταματούν να ευλογούν τις «κυβερνητικές πρωτοβουλίες», να «αγιοποιούν» τον κ. Πρωθυπουργό, να την «σπρώχνουν» σε ακόμη περισσότερο σε «μέτρα περιορισμού» εξαιτίας της μη «συμμόρφωσης των πολιτών». Αντίθετα η φωνή των αγωνιζόμενων γιατρών-νοσηλευτών, η φωνή των ταξικών σωματείων και των πρωτοβουλιών, η διαφορετική φωνή  που εκφράζει το ΚΚΕ μόνιμα απουσιάζουν ή προβάλλονται ελάχιστα.

Φυσικά η κυβέρνηση δεν μένει «ασυγκίνητη» για την «βοήθεια» που της προσφέρουν. Αντίθετα την χρηματοδοτεί επίσημα και απλόχερα.

Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι για την «ενημέρωση των πολιτών» αποφασίστηκε να δοθούν 11.000.000 ευρώ. Επίσης σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στις 30/3, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, , εξαιρεί τους ιδιοκτήτες των καναλιών από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τις άδειες. Με δεδομένο ότι υπάρχουν 6 κάτοχοι άδειας παρόχου περιεχομένου ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, τότε το συνολικό ποσό που δεν θα εισπράξει το Δημόσιο ανέρχεται στα 21 εκατ. Ευρώ!

Με βάση τα παραπάνω. το ζήτημα του τι, πώς και από πού ενημερωνόμαστε είναι καθοριστικής σημασίας. Διαφορετικά δεν θα έχουν μόνο φυλακίσει το σώμα μας, αλλά κυρίως τη σκέψη μας!

 

 

Έχει διαβαστεί 144 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 18 °C
Άνεμος ΒΔ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 05 Ιουνίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 15 ως 27 °C
Άνεμος ΝΝΑ 2-4 μποφόρ

Σάββατο, 06 Ιουνίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 13 ως 21 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 112 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά