Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια
  • "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου
  • Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη
  • Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση
  • Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή
Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου1 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια2 "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου3 Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη4 Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση5 Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να πάψει το νερό να είναι εμπόρευμα

του Αλέκου ΧατζηκώσταΣτη Νάουσα η Δημοτική Αρχή παραχωρεί μέρος του νερού σε εταιρεία εμφιάλωσης. Στη Βουλή ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος με τίτλο "Επέκταση αρμοδιοτήτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων... Περισσότερα

Ελέγχοντας πολύπλευρα την ενημέρωση (Ορισμένα συμπεράσματα την περίοδο της πανδημίας)

από Η Άλλη Άποψη
Ελέγχοντας πολύπλευρα την ενημέρωση (Ορισμένα συμπεράσματα την περίοδο της πανδημίας)

του Αλέκου Χατζηκώστα

Στην εποχή της πανδημίας, αλλά και γενικότερα σε περιόδους κρίσης (οικονομικής, πόλεμοι κ.α) βασική φροντίδα του συστήματος και των μηχανισμών του είναι ο έλεγχος της ενημέρωσης και άρα η χρησιμοποίηση του «όπλου» αυτού σε βάρος του λαού.

Ο έλεγχος γίνεται με πολλές μορφές που ιστορικά έχουν δώσει πολλά παραδείγματα. Από διώξεις δημοσιογράφων και απαγορεύσεις εφημερίδων μέχρι πολύμορφη «εξαγορά» ΜΜΕ και δημοσιογράφων.

Και στους καιρούς της πανδημίας που ζούμε (αλλά και της πληθώρας ΜΜΕ) εμφανής είναι προσπάθεια - πρόθεση του αστικού κράτους να εναρμονίσει τους στόχους των λαϊκών στρωμάτων με τις δικές του ταξικές επιδιώξεις.

Έτσι για παράδειγμα μέσω επιλεκτικής διάχυσης πλευρών της πληροφορίας ή και η διάχυση κατασκευασμένων «ειδήσεων», επιδιώκεται η δημιουργία στερεοτύπων και προπαγανδιστικών μηνυμάτων μέσω των ΜΜΕ  και η εσωτερίκευση από τους πολίτες ως δικές τους πολιτικές τοποθετήσεις, ιδεολογίες και κουλτούρες με στόχο πάντα τον έλεγχο του νου, της συμπεριφοράς, της μη αντίδρασης!

Σίγουρα κανείς δε θα μπορούσε να αρνηθεί ότι τα μέσα μαζικής επικοινωνίας μπορούν λόγω των σημερινών δυνατοτήτων να προσφέρουν στο κοινό μια πλατιά και άμεση ενημέρωση για τις παγκόσμιες και ελληνικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε επίσης  ότι συμβαίνει είναι η ερμηνεία των εξελίξεων αυτών με συγκεκριμένους όρους μέσω π.χ της γνωστής τεχνικής της μετάθεση της σκέψης από τα ουσιώδη ζητήματα σε ανούσιες λεπτομέρειες, ο υπερτονισμός στιγμιότυπων, (πολλές φορές κατασκευασμένες (π.χ πρόσφατα παλιότερες εικόνες από παραλία Θεσσαλονίκης που τις εμφάνισαν ως πρόσφατες μ ε στόχο να παρθούν πρόσθετα μέτρα απαγόρευσης κ.α) η απόκρυψη των πραγματικών αιτιών και ενόχων ή η μετάθεση τους σε μη ευθύνοντες.

Την περίοδο αυτή εμφανής είναι η προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης του ζητήματος ώστε να εξυπηρετηθεί το «κυβερνητικό αφήγημα» περί «ατομικής ευθύνης».

Και δεν είναι μόνο η κρατική τηλεόραση (που προβάλει σταθερά όλη την ημέρα τα κυβερνητικά στελέχη). Είναι και το μεγάλο κομμάτι των ιδιωτικών ΜΜΕ που σπέρνουν συνειδητά τον φόβο , αλλά και δεν σταματούν να ευλογούν τις «κυβερνητικές πρωτοβουλίες», να «αγιοποιούν» τον κ. Πρωθυπουργό, να την «σπρώχνουν» σε ακόμη περισσότερο σε «μέτρα περιορισμού» εξαιτίας της μη «συμμόρφωσης των πολιτών». Αντίθετα η φωνή των αγωνιζόμενων γιατρών-νοσηλευτών, η φωνή των ταξικών σωματείων και των πρωτοβουλιών, η διαφορετική φωνή  που εκφράζει το ΚΚΕ μόνιμα απουσιάζουν ή προβάλλονται ελάχιστα.

Φυσικά η κυβέρνηση δεν μένει «ασυγκίνητη» για την «βοήθεια» που της προσφέρουν. Αντίθετα την χρηματοδοτεί επίσημα και απλόχερα.

Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι για την «ενημέρωση των πολιτών» αποφασίστηκε να δοθούν 11.000.000 ευρώ. Επίσης σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στις 30/3, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, , εξαιρεί τους ιδιοκτήτες των καναλιών από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τις άδειες. Με δεδομένο ότι υπάρχουν 6 κάτοχοι άδειας παρόχου περιεχομένου ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, τότε το συνολικό ποσό που δεν θα εισπράξει το Δημόσιο ανέρχεται στα 21 εκατ. Ευρώ!

Με βάση τα παραπάνω. το ζήτημα του τι, πώς και από πού ενημερωνόμαστε είναι καθοριστικής σημασίας. Διαφορετικά δεν θα έχουν μόνο φυλακίσει το σώμα μας, αλλά κυρίως τη σκέψη μας!

 

 

Έχει διαβαστεί 581 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 696 επισκέπτες και 0 μέλη.