Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ανακοίνωσε και νέα μέτρα αφού η ακρίβεια έχει ήδη «καταπιεί» τα προηγούμενα
από Η Άλλη Άποψη
Αφήνοντας στο απυρόβλητο τις αιτίες της ακρίβειας στην Ενέργεια που έχει ήδη «καταπιεί» τα έως τώρα μέτρα, ο πρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκηςκατέφυγε και σε νεότερες εξαγγελίες μέσω διαγγέλματος σε μια προσπάθεια να μετριάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι οι μέρες που έρχονται θα είναι δυσκολότερες για τα λαϊκά εισοδήματα. Παράλληλα εισήγαγε τη πολυχρησιμοποιημένη «ατομική ευθύνη» και στην κατανάλωση Ενέργειας συνιστώντας στον λαό αλλαγή ...καθημερινών συνηθειών!
Το «νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης», όπως το χαρακτήρισε, περιλαμβάνει μέτρα που δεν ανακουφίζουν ουσιαστικά τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, προβλέπεται επιστροφήστον τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβρηέως και τον Μάη, με όριο όμως τα 600 ευρώ ως ανώτατο ποσό αποζημίωσης, αφορώντας όσους έχουν ετήσιο εισόδημαέως 45.000 ευρώ.Επίσης, προβλέπεται κάλυψηκατά 50% κάθε αύξησης στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος πέραν των 300 Kwh γιατον Μάηκαι τον Ιούνη.
Όσον αφορά στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος είπε ότι «τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%», δηλαδή θα φορολογηθούν μόνο τα υπερκέρδη αυτής της περιόδου και έτσι οι όμιλοι της Ενέργειας θα συνεχίσουν να έχουν κέρδη όταν ο λαός αγκομαχά καθημερινά. Είπε ακόμα ότι από τον Ιούνη αποσυνδέονται οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο από τους λογαριασμούς ρεύματος για έναν χρόνο, θέτοντας ένα «έμμεσο πλαφόν», όπως το χαρακτήρισε.
Τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να ανακουφίσουν ουσιαστικά τα λαϊκά νοικοκυριά, που βάλλονται ταυτόχρονα από τις υπέρογκες αυξήσεις σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν στα «Τάρταρα». Γι’ αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του συνέστησε …αλλαγή καθημερινών συνηθειών, ως προς την κατανάλωση ρεύματος και ανακύκλωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών...
Ακόμα χαρακτήρισε την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του «συνετή και συνεπή», εννοώντας φυσικά ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους, δηλαδή την εξασφάλιση της συνεχιζόμενης κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η οποία αποτελεί σαφέστατη προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων.
Τέλος, επανέλαβε την έκκληση στην ΕΕ για τη λήψη μέτρων καθώς, όπως είπε, «όσο διαρκεί ο πόλεμος, καμία εθνική στήριξη δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις και να κρατήσει τις τιμές Ενέργειας εκεί που ήταν πριν την κρίση».