Πέμπτη, 01 Οκτ, 2026

  • Ασπρόπυργος: Σε άλλο ένα επικοινωνιακό σόου, ο Κ. Μητσοτάκης παρέδωσε σχολικό κτίριο... μετά από 27 ολόκληρα χρόνια!
  • ΠΑΜΕ: Όσο τα κέρδη των ομίλων μένουν στο απυρόβλητο, κάθε κυβερνητικό «μέτρο» θα είναι σκέτη κοροϊδία
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ: Ερώτηση για την καταστρατήγηση του ακατάσχετου των αγροτικών επιδοτήσεων και τους καταναγκαστικούς συμψηφισμούς της ΑΑΔΕ
  • ΙΣΠΑΝΙΑ: Ανακλήθηκε η έξωση της 87χρονης, επιμένουν οι διαδηλωτές
  • ΚΚΕ: Η κυβέρνηση εμφανίζεται με θράσος ως εγγυητής της «σταθερότητας» που τροφοδοτεί την ακρίβεια, τη φοροληστεία και το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων
  • Εξαγγελίες φούσκα για την Ενέργεια
Ασπρόπυργος: Σε άλλο ένα επικοινωνιακό σόου, ο Κ. Μητσοτάκης παρέδωσε σχολικό κτίριο... μετά από 27 ολόκληρα χρόνια!1 ΠΑΜΕ: Όσο τα κέρδη των ομίλων μένουν στο απυρόβλητο, κάθε κυβερνητικό «μέτρο» θα είναι σκέτη κοροϊδία2 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ: Ερώτηση για την καταστρατήγηση του ακατάσχετου των αγροτικών επιδοτήσεων και τους καταναγκαστικούς συμψηφισμούς της ΑΑΔΕ3 ΙΣΠΑΝΙΑ: Ανακλήθηκε η έξωση της 87χρονης, επιμένουν οι διαδηλωτές4 ΚΚΕ: Η κυβέρνηση εμφανίζεται με θράσος ως εγγυητής της «σταθερότητας» που τροφοδοτεί την ακρίβεια, τη φοροληστεία και το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων5 Εξαγγελίες φούσκα για την Ενέργεια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Χειμώνας

Χειμώνας

Η κυβέρνηση μιλάει για «δύσκολο χειμώνα» και ετοιμάζεται να εξαγγείλει μια ακόμα φουρνιά με μέτρα - κοροϊδία. Προκαλούν τον λαό όταν παρουσιάζουν τη «βαρυχειμωνιά» που φέρνει η πολιτική τους ως «φυσικό φαινόμενο» και κρύβουν τους πραγματικούς ενόχους, που είναι:Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή, όπου η κυβέρνηση πρωτ... Περισσότερα

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ανακοίνωσε τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού που θα φέρει κέρδη στο κεφάλαιο και θα τσακίσει περαιτέρω τα λαϊκά εισοδήματα

από Η Άλλη Άποψη
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ανακοίνωσε τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού που θα φέρει κέρδη στο κεφάλαιο και θα τσακίσει περαιτέρω τα λαϊκά εισοδήματα

Με πανηγυρισμούς ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου τον νέο πιο σκληρό τρόπο για τους εργαζόμενους καθορισμό του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση συνεχίζει και εντείνει την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως με την απαράδεκτη ρύθμιση να αποφασίζεται ο κατώτατος μισθός με Υπουργική Απόφαση και με την κατάργηση της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις εργοδοτικές ενώσεις και τα σωματεία για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΕΕ) μέσω του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου. 

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «κομβική πρωτοβουλία» το γεγονός ότι το ύψος του κατώτατου μισθού από το 2028 «θα καθορίζεται από τον ρυθμό ανάπτυξης και βελτίωσης της παραγωγικότητας της οικονομίας», από τη μία, και από «τον πληθωρισμό, ο οποίος πλήττει ειδικά τα χαμηλότερα εισοδήματα», από την άλλη. Η κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή, τη στιγμή που παρουσιάζει το συγκεκριμένο μέτρο ως δήθεν εξασφάλιση ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται, ουσιαστικά ετοιμάζει να επιτεθεί περαιτέρω και πιο σκληρά στο λαϊκό εισόδημα, υπολογίζοντας τον κατώτατο μισθό των εργαζομένων σύμφωνα με έναν μαθηματικό τύπο που θα βασίζεται στην «παραγωγικότητα» και τον πληθωρισμό, δηλαδή στη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Άλλωστε το γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ του κεφαλαίου και της προσπάθειάς του να αυγατίσει τον πλούτο του αποδεικνύεται και από τα ίδια τα στοιχεία. Τη στιγμή που η κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο τη διετία 2022 - 2023 ήταν στα 21 δισ. ευρώ, αυξανόμενη κατά 4 δισ. ευρώ όταν τη διετία 2007 - 2008 ήταν 17 δισ. ευρώ, ο ακαθάριστος μέσος πραγματικός μισθός τον Αύγουστο του 2023 ήταν 1.114,71 ευρώ, μειωμένος κατά 14,81% από την αντίστοιχη περίοδο το 2011. Δηλαδή, οι μισθοί όχι μόνο δεν αυξάνονται, αλλά μειώνονται! 

Όσο για τους θριαμβολογίες ότι ο βασικός μισθός προβλέπεται να φτάσει τα 950 ευρώ μέχρι το 2027 και όχι τώρα, ότι δήθεν θα απαγορεύεται διά νόμου η μείωση του κατώτατου, ο πρωθυπουργός δείχνει να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός που αδειάζει η τσέπη τους ήδη από τα μέσα του μήνα εξαιτίας των πανάκριβων τιμών σε Ενέργεια και τρόφιμα, βασικές ανάγκες για την επιβίωση του ανθρώπου. Μάλιστα, τα βιώνει όλα αυτά και ταυτόχρονα πληρώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των φόρων, ενώ την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση από τη μία επικαλείται δικαιολογίες για «δημοσιονομικές αντοχές» και από την άλλη προσφέρει εξοργιστικές φοροαπαλλαγές, εθελοντική φορολογία και αναβαλλόμενους φόρους σε επιχειρηματικούς ομίλους, εφοπλιστές και τράπεζες. 

Ο πρωθυπουργός έκλεισε τα μάτια και μπροστά στη φορολεηλασία που δέχεται το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών, όταν μίλησε δήθεν για μείωση φόρων, αλλά και στο τι μέλλει γενέσθαι για τα ασφαλιστικά ταμεία, όταν παρουσίασε ως «επιτυχία» της κυβέρνησής του τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες, όπως είπε «θα φτάσουν το 6%, έως το 2027 θα έχουμε πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Όπως, επίσης, επέλεξε να κλείσει και τα μάτια και μπροστά στο ενδεχόμενο νέας καπιταλιστικής κρίσης, καθώς αν και παραδέχθηκε ότι σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως της Γαλλίας, αντιμετωπίζουν προβλήματα, ωστόσο δήλωσε ότι «η συνετή πολιτική της μείωσης των φόρων σε συνδυασμό με την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων επιτυγχάνεται σε εποχή που τα ελλείμματα αυξάνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Μπροστά, λοιπόν, σε αυτό το απαράδεκτο μέτρο της κυβέρνησης που για τους επιχειρηματικούς ομίλους μπορεί να μοιάζει με σανίδα σωτηρίας, αλλά για τους εργαζόμενους και τα εισοδήματά τους είναι ταφόπλακα, η εργατική τάξη της χώρας και ο λαός μπορούν να δώσουν δυναμική απάντηση με τον αγώνα τους, ειδικά μπροστά και στην πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα, γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, κατάργηση όλων εκείνων των αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων των προηγούμενων χρόνων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς και επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού. 


Έχει διαβαστεί 350 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 726 επισκέπτες και 0 μέλη.