Σάββατο, 25 Σεπ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 25/9
  • Τι λένε οι τοπικοί βουλευτές;
  • Τάκης Βαρελάς, εικαστικός: «Εγώ έχω στραμμένα τα μάτια μου στους ανθρώπους του μόχθου»
  • Πανεπιστήμια: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την επιστροφή στα αμφιθέατρα . Αγνοήθηκαν τα αιτήματα των φοιτητών
  • Σε διαβούλευση ο νέος Ποινικός Κώδικας
  • Η Νάουσα τιμά τον Μίκη
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 25/91 Τι λένε οι τοπικοί βουλευτές;2 Τάκης Βαρελάς, εικαστικός: «Εγώ έχω στραμμένα τα μάτια μου στους ανθρώπους του μόχθου»3 Πανεπιστήμια: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την επιστροφή στα αμφιθέατρα . Αγνοήθηκαν τα αιτήματα των φοιτητών4 Σε διαβούλευση ο νέος Ποινικός Κώδικας5 Η Νάουσα τιμά τον Μίκη6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τσουχτερός χειμώνας

Παράγοντας της αγοράς Ενέργειας και κάτοχος ενός από τα μεγαλύτερα μονοπώλια του κλάδου έλεγε τις προάλλες ότι «η άνοδος της τιμής στο φυσικό αέριο έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε αναλογικά είναι σαν η βενζίνη από τα 1,6 ευρώ που πωλείται σήμερα να είχε αυξηθεί στα 7 ευρώ». Προσθέτοντας πως η κατάσταση που διαμορφώνεται από τις ανα... Περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, 

            Συζητείται σήμερα ένα νομοσχέδιο που αποτελεί τον καθρέφτη της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής.

            Μιας πολιτικής που από τη μία θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες και από την άλλη προσαρμόζει την οργάνωση και τη λειτουργία του κράτους, με τέτοιο τρόπο και με άρση των όποιων εμποδίων υπήρχαν, ώστε να υπηρετεί ακόμη καλύτερα και ακόμη πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

            Τι κάνει – μεταξύ άλλων - το νομοσχέδιο που ανέπτυξαν αναλυτικά οι βουλευτές του ΚΚΕ;

Οι εκτεταμένες “ηλεκτρονικές διαδικασίες” και η διεύρυνση των ορίων των έργων που απαιτούνται, διευκολύνουν τη δράση μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος μικρότερων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων. H εφαρμογή του θα επιταχύνει σημαντικά την πορεία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση των διαδικασιών επίβλεψης των έργων. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ‘ιδιωτικοποίηση” λειτουργιών του κράτους.

Επεκτείνεται ο θεσμός της “διαιτησίας” σε μεγάλες κατηγορίες έργων και συμβάσεων, με το κράτος ουσιαστικά να παραιτείται ακόμα και απ’ τη δικαστική προστασία που παρείχε στον εαυτό του, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τις μεγάλες επιχειρήσεις

Επιταχύνει τη συγκέντρωση των έργων σε μεγάλες επιχειρήσεις, εισάγοντας και σε μικρά έργα τα λεγόμενα “μη οικονομικά κριτήρια” που σχετίζονται με την οικονομική ισχύ των επιχειρήσεων.

Το σχέδιο νόμου έχει σωρεία διατάξεις με στόχο να διευκολυνθεί ο αντιδραστικός αστικός σχεδιασμός για τη λεγόμενη πράσινη ψηφιακή μετάβαση, σχεδιασμός κοινός για ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά την ΕΕ. Για παράδειγμα, οι προβλέψεις για περιοχές Natura και για υλοποίηση έργων, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, είναι σχεδόν φωτογραφικές για διάφορες υποδομές, που απαιτεί το σχέδιο, για βιομηχανοποίηση ολόκληρης της υπαίθρου με το πρόσχημα της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης. Αυτός ο σχεδιασμός προωθήθηκε και επί ΣΥΡΙΖΑ, αναβαθμίζεται τώρα με την κυβέρνηση της ΝΔ.

            Τι αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω; Ότι το σημερινό αστικό κράτος μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό, ευέλικτο και ικανό, μόνο όταν πρόκειται να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά τις ανάγκες του λαού, είναι ανεπαρκές και αναποτελεσματικό. Όχι από ανικανότητα ή από έλλειψη σωστού σχεδιασμού, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από συνειδητή, ταξική, πολιτική επιλογή.

Για το χθεσινό σεισμό στη Θεσσαλία

            Δείτε για παράδειγμα την εξής αντίφαση:

            Την ίδια ώρα που θα προχωράνε με fast track διαδικασίες οι προμήθειες και τα διάφορα επενδυτικά σχέδια, με τους ιδιώτες να έχουν το ρόλο του ελεγκτή και του ελεγχόμενου και με σοβαρές εκπτώσεις σε ζητήματα, όπως είναι η ασφάλεια και η προστασία περιβάλλοντος. Την ίδια ώρα κορυφαία ζητήματα, όπως είναι η πολιτική προστασία, η αντιπλημμυρική κι αντιπυρική προστασία, η αντισεισμική προστασία παραμένουν καθηλωμένα κι υποβαθμίζονται, γιατί πολύ απλά θεωρούνται ως περιττό κόστος για το κράτος σας.

            Ο χθεσινός ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα ήρθε να επιβεβαιώσει τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν, γιατί – πώς να το κάνουμε – ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή. Η χώρα μας είναι τέτοια.

            Κι όμως εν έτει 2021 δεν έχει εξασφαλιστεί ο έλεγχος της στατικότητας των δημοσίων κτιρίων – ούτε καν των σχολικών κτιρίων – και δε θα μας σώζει πάντα η γενναιότητα και η αυτοθυσία κάποιων ανθρώπων, όπως του δασκάλου στο χωριό Δαμάσι. Αυτή η λογική διέπει τα πάντα. Αυτή η λογική διέπει και τη διαχείριση της πανδημίας.           

Για την πανδημία     

            Ειλικρινά αδυνατούμε να σας παρακολουθήσουμε. Όχι μόνο εμείς αλλά όλος ο ελληνικός λαός που ένα χρόνο τώρα ζει μέσα στην ανασφάλεια. Ακούσαμε σήμερα το πρωί τον πρωθυπουργό σε μία από τις πολλές καρμπόν δηλώσεις του για την πανδημία, να μιλάει για “καλά νέα”.

            Πείτε μας ποια είναι τα “καλά νέα” κύριοι της κυβέρνησης;

            - Ότι η πανδημία ένα χρόνο μετά δεν μπορεί να ελεγχθεί;

            - Ότι παρά τα περιοριστικά μέτρα και τα συνεχιζόμενα lockdown τα κρούσματα εκτοξεύονται;

            - Ότι τα δημόσια νοσοκομεία στην Αττική βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση;

            - Ότι το πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού απέχει πολύ ακόμα από το να γίνει πραγματικά μαζικό;

            Όλα αυτά εσάς σας ακούγονται για καλά νέα; Γιατί σ’ εμάς αλλά και στο λαό ακούγονται ως μάλλον κακά νέα. Εκτός αν ο πρωθυπουργός λόγω της ημέρας το έριξε στο μπλάκ χιούμορ.

            Η πρόκληση βέβαια είναι ακόμα μεγαλύτερη, γιατί έχουν προηγηθεί οι χτεσινές σας ανακοινώσεις, όπου με κάθε επισημότητα ανακοινώσατε τη μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου. Αυτό που φωνάζουν εδώ και μήνες οι υγειονομικοί, ότι δηλαδή το ΕΣΥ έχει γίνει σύστημα υγείας αποκλειστικά για περιστατικά covid, τώρα έχει και την επίσημη σφραγίδα σας.

            Δεν μας έφτανε δηλαδή η πανδημία του κορονοϊού, τώρα απειλούμαστε με μία νέα “παράλληλη” πανδημία, η οποία θα αφορά όλους όσοι στερούνται την αναγκαία περίθαλψη και θεραπεία για άλλες ασθένειες από το δημόσιο σύστημα υγείας.

            Ξέρετε πολύ καλά πως χιλιάδες ασθενείς παραμένουν σχεδόν αποκλεισμένοι από τις διαγνώσεις και τις θεραπείες, αφού η μία μετά την άλλη κλινικές, κρεβάτια ΜΕΘ και προσωπικό, αφαιρούνται για τις μεγάλες ανάγκες των ασθενών με κορονοϊό. Παρά το ότι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά έχει χτυπήσει “κόκκινο” για εσάς, αλλά και για τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην υγεία πέρα βρέχει! Μάλιστα το “ειδικό σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ”, που ανακοινώσατε χτες, αφήνει ανενόχλητους τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην υγεία, οι οποίοι, λες και δεν έχουμε έκτακτες συνθήκες, αξιοποιούν τα χάλια του δημόσιου συστήματος για να βγάλουν επιπλέον κέρδη σε βάρος του λαού.

            Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο είναι ήδη ορατό. Το τελευταίο εμπόδιο για να φτάσουμε στο νήμα της ελπίδας, κύριε Μητσοτάκη, απέχει πολύ ακόμα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί εσείς με την πολιτική σας αντί να ρίχνετε εμπόδια, προσθέτετε και καινούργια.

            Είναι ή δεν είναι εμπόδιο η έλλειψη μέτρων προστασίας με δική σας ευθύνη στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς; Σας το είπαμε και θα το ξαναπούμε: Κανένα lockdown πάνω στο lockdown δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς κ.α, ούτε να γεννήσει επιπλέον νοσοκομειακές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό. Ξέρετε καλά πως νοσοκομειακές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

            Σας λέμε λοιπόν σήμερα, τώρα , αυτή τη στιγμή:

Επιτάξτε στο Λεκανοπέδιο τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Σας τα προτείναμε και χτες συγκεκριμένα και ονομαστικά, με τη διεύθυνσή τους. Για να προστεθούν απλές, ειδικές κλίνες και διαγνωστικά εργαστήρια για τις ανάγκες των ασθενών.

Κάντε το από απόψε στο σύστημα εφημερίας και νοσηλείας ασθενών (Covid και μη Covid), για να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές τους και όλο το προσωπικό τους με κάλυψη της μισθοδοσίας από το κράτος.

Αξιοποιήστε τους ειδικούς επιστήμονες κύρους που συνεργάζονται με τα συγκεκριμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και ταυτόχρονα αποτελούν μέλη της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για την προσαρμογή τους στις ανάγκες νοσηλείας ασθενών από τον κορονοϊό.

Ενισχύστε το υγειονομικό προσωπικό τώρα.

Διορίστε με κατεπείγουσες διαδικασίες και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση όλους τους γιατρούς που έχουν πτυχίο ιατρικής και τίτλο ειδικότητας και είναι υποψήφιοι για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.

Προχωρήστε ως επείγουσες τις διαδικασίες να ξεκινήσουν άμεσα όλοι οι γιατροί που είναι στη λίστα αναμονής για ειδικότητα.

Μη χάνετε άλλο χρόνο για τον εμβολιασμό. Προχωρήστε με γρήγορες διαδικασίες με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

            Αυτά που σας προτείνουμε μπορούν να γίνουν τώρα, αυτή τη στιγμή!

            Είναι ρεαλιστικά, γιατί απαντάνε άμεσα και πρακτικά στα αδιέξοδα που ήδη έχει οδηγηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική και για το οποίο όλοι σας μηδενός εξαιρουμένου έχετε βάλει το “χεράκι” σας.

            Με την προστασία και την υγεία του λαού δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει!

 

Έχει διαβαστεί 565 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 28 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-3 μποφόρ

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 16 ως 29 °C
Άνεμος ΒΒΔ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 18 ως 30 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 587 επισκέπτες και 1 μέλος.