Παρασκευή, 03 Ιουλ, 2026

  • Κόλαση επί Γης η Γάζα μετά από 1.000 μέρες πολέμου
  • Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων του τετραετούς πολέμου
  •  Ο ιδρώτας μας δεν παραδίδεται χωρίς τιμή
  • 35η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στο Βίτσι
  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
Κόλαση επί Γης η Γάζα μετά από 1.000 μέρες πολέμου1 Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων του τετραετούς πολέμου2  Ο ιδρώτας μας δεν παραδίδεται χωρίς τιμή3 35η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στο Βίτσι4 Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό5 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μέσα απ' τον κουρνιαχτό

Αποδόσεις που αγγίζουν το 80% καταγράφουν οι μετοχές του χρηματιστηρίου στο α' εξάμηνο του 2026, με τον γενικό δείκτη να «ακμάζει» για 6η διαδοχική χρονιά (+15%). Στην 1η δεκαπεντάδα των κερδοφόρων επιχειρήσεων κυριαρχούν ενεργειακοί, φαρμακευτικοί και κατασκευαστικοί όμιλοι, όπως και μονοπώλια που επενδύουν στην πολεμική βιομηχανία.Τα... Περισσότερα

ΠΑΣΥ : ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ το ΣΧΕΔΙΟ της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ για τον ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

από Η Άλλη Άποψη
ΠΑΣΥ : ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ το ΣΧΕΔΙΟ της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ για τον ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

   Πρόκειται για ένα τερατούργημα σε βάρος των φτωχών και μεσαίων αγροτών, των εργατο-υπαλλήλων, των συνταξιούχων, των μισοανέργων, της νέας γενιάς.  Για τους αγρότες προβλέπει μεγάλη αύξηση των εισφορών, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών να μην μπορέσει ν' ανταποκριθεί.

     Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, από το β' εξάμηνο 2015 ξεκινάει η σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών για σύνταξη, ο οποίος από 7% που είναι σήμερα θα φτάσει στο 20% το 2019. Από το β' εξάμηνο, λοιπόν, του 2015 και για το 2016 αυξάνεται από 7% στο 10% ο συντελεστής, με αποτέλεσμα να επέρχονται αυξήσεις που στην κατώτερη πρώτη κλίμακα ασφάλισης θα είναι από 753 σε 950 ευρώ το χρόνο και ανεβαίνουν ανάλογα οι επόμενες κλίμακες.

     Από 1/1/2017 ο συντελεστής ανεβαίνει στο 14%, το 2018 στο 17% και το 2019 στο 20%. Επιπλέον, από το 2017 αυξάνεται η εισφορά για την υγεία από 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την αγροτική εστία. Έτσι, η συνολική επιβάρυνση του αγρότη/κτηνοτρόφου για την ασφάλισή του θα είναι 27,45% στο ασφαλιστικό εισόδημά του το 2019.

     Από 1/1/2017 καταργούνται οι 7 κλίμακες των ασφαλιστικών εισοδημάτων που ισχύουν για τους αγρότες και η ασφαλιστική εισφορά θα υπολογίζεται στο 80% του κατωτέρου μισθού του άγαμου εργαζόμενου άνω των 25 ετών, ο οποίος σήμερα είναι 586 ευρώ και το 80% είναι 468,8 ευρώ το μήνα, 5.625,6 ευρώ το χρόνο. Αυτό λοιπόν το ποσό είναι το κατώτερο ασφαλιστικό εισόδημα, στο οποίο θα υπολογίζονται οι ελάχιστες εισφορές για σύνταξη και υγεία που θα υποχρεούται να καταβάλλει για την ασφάλισή του κάθε αγροτοκτηνοτρόφος, οι οποίες είναι: 5.625,6 x 27,45% = 1544,23 ευρώ, ακόμη κι αν τον προηγούμενο χρόνο είχε ζημιές ή μικρότερο εισόδημα.

      Με το ίδιο κατώτατο ποσό επιβαρύνεται η αγρότισσα και κάθε άλλο ασφαλιζόμενο ενήλικο μέλος της ίδιας οικογενειακής εκμετάλλευσης που δεν έχει άλλη ασφάλιση. Αν το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 5.625,6 ευρώ, η εισφορά για τον επόμενο χρόνο θα είναι ανάλογη με το πραγματικό και προφανώς μεγαλύτερη. Το πραγματικό οικογενειακό εισόδημα θα επιμερίζεται σε σύζυγο και ενήλικα ασφαλιζόμενα παιδιά και δεν μπορεί να είναι μικρότερο για τον καθένα, από το κατώτερο ασφαλιστικό εισόδημα.

     Οι ασφαλιστικές εισφορές γίνονται στο πραγματικό εισόδημα μόνο στην περίπτωση που αυτό υπερκαλύπτει το άθροισμα του κατώτερου ασφαλιστικού εισοδήματος, που επιμερίζεται εξ ίσου για κάθε ασφαλιζόμενο μέλος.

      Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα άλλα χαράτσια που επιβάλλονται στους αγρότες, (πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για τον ΕΛΓΑ, φορολογία από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος με συντελεστή 26% και 100% προκαταβολή του φόρου για την επόμενη χρονιά, ΕΝΦΙΑ για σπίτια , αποθήκες, οικόπεδα και χωράφια, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ για αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου κ.α.), γίνεται φανερό ότι πολύ περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και θα μείνουν χωρίς ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη, αφού το 38% των αγροτών δεν μπορεί να καταβάλλει ούτε τις σημερινές εισφορές που είναι πολύ χαμηλότερες.

      Αλλά και όσοι καταφέρουν και βγουν στη σύνταξη (67 χρονών), δεν θα είναι σε καλύτερη κατάσταση, αφού θα παίρνουν την “εθνική” σύνταξη των 384 ευρώ και ανάλογα με τα χρόνια που πληρώνουν θα παίρνουν ένα ελάχιστο ποσό επιπλέον το οποίο για 20 χρόνια εισφορές είναι περίπου 100 ευρώ.

     Το αντιλαϊκό μέτρο της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών στο νέο ταμείο ΕΦΚΑ, όπως και τα άλλα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα που παίρνουν η ΕΕ και η κυβέρνηση με τη νέα ΚΑΠ και το τρίτο μνημόνιο, αποτελούν “αιτία πολέμου” για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών που έχει, ήδη, αντιδράσει αγωνιστικά τις Ομοσπονδίες τους Αγροτικούς Συλλόγους, συντονισμένα με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων και ετοιμάζεται να κλιμακώσει και να συντονίσει πανελλαδικά την πάλη του, με το στήσιμο νέων μπλόκων σ' όλη τη χώρα.

       Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά να μπει ακόμα πιο μαζικά κι αποφασιστικά στον αγώνα και σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να βάλει φραγμό στα νέα μέτρα που εντάσσονται στον γενικότερο σχεδιασμό της ΕΕ και της κυβέρνησης που με εργαλείο την ΚΑΠ επιδιώκουν το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα.

Έχει διαβαστεί 507 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 549 επισκέπτες και 0 μέλη.