Τρίτη, 23 Ιούλ, 2019

  • Τελετή ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής και του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας
  • Δήμος Βέροιας: Δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16 22 Σεπτεμβρίου 2019)
  • Οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και τα σημεία που υπογραμμίζει ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας
  •  ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
  • «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» από το Θεσσαλικό Θέατρο στη Νάουσα
  • Συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ
Τελετή ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής και του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας1 Δήμος Βέροιας: Δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16 22 Σεπτεμβρίου 2019)2 Οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και τα σημεία που υπογραμμίζει ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας3  ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ4 «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» από το Θεσσαλικό Θέατρο στη Νάουσα5 Συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Συνάντηση ΔΗΜΑΡ - ΓΣΕΕ για την ανεργία και τα εργασιακά

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Συνάντηση ΔΗΜΑΡ -  ΓΣΕΕ για την ανεργία και τα εργασιακά

Συναντήθηκε (20/3) ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.) Γιάννη Παναγόπουλο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και μέλος της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης και το μέλος της Ε.Ε. του κόμματος, Τάσος Δαρσινός, καθώς και ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε (ΙΝ.Ε. Γ.Σ.Ε.Ε.), Γιώργος Αργείτης.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή την ερώτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ προς την Υπουργό Εργασίας για την ανεργία, ερώτηση η οποία βασίσθηκε στην πρόσφατη δημοσίευση από το ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία το πραγματικό ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 30%. Στην συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι και προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω των οποίων θα υπάρξει δημιουργία θέσεων εργασίας με αρμονική συνύπαρξη και όχι σύγκρουση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ τονίσθηκε ότι η δογματική λιτότητα δεν είναι η λύση αλλά τροχοπέδη για την υπέρβαση της κρίσης. Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα με έμφαση στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όσον αφορά τους εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης προγραμμάτων εγγυημένης απασχόλησης επισημάνθηκε ότι αυτό μπορεί να γίνει από τους θεσμούς της Ε.Ε. Είναι ακατανόητη η στάση της κυβέρνησης που διερεύνησε την χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα που χρηματοδοτεί μόνο αναπτυσσόμενες τριτοκοσμικές χώρες και δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση στο χρέος, μετακυλώντας τα βάρη στις επόμενες γενεές. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται και σήμερα μία πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας αντί ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης για ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο. Επισημάνθηκε ότι απαιτείται μία ολοκληρωμένη πρόταση δημιουργίας θέσεων εργασίας ανά τομέα πολιτικής με χρονοδιαγράμματα, με συνεχή έλεγχο και επικαιροποίηση αποτελεσμάτων και στόχων, καθώς και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας και ειδικά της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργία των νέων.

Επισημάνθηκε επίσης τόσο από πλευράς ΓΣΕΕ όσο και από πλευράς ΔΗΜΑΡ η ανάγκη ενός προγράμματος διάσωσης επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας που θα στοχεύει κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπροσθέτως παρουσιάσθηκαν από τον Υπεύθυνο του Τομέα Οικονομικής Πολιτικής, Δημήτρη Χατζησωκράτη, τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να διαμορφωθούν ποιοτικές, σταθερές και επαρκώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας νέων επιστημόνων. Θέσεων υψηλής κοινωνικής χρησιμότητας και οικονομικής απόδοσης, που να διασφαλίζουν ανταποδοτικότητα για το έργο που θα παρέχουν, ή/και σίγουρη χρηματοδότηση, πέραν του κρατικού προϋπολογισμού. Η πρώτη αφορά στην παροχή κινήτρων για την ίδρυση είτε Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών είτε Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών από άνεργους νέους. Με τέτοιο τρόπο ώστε να δοθεί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και να προωθηθεί η απασχόληση των νέων.  Η δεύτερη αφορά στην ίδρυση ίδιου τύπου εταιρειών για το πολεοδομικό χωροταξικό και δασικό έργο. Η τρίτη αφορά, στην ίδια κατεύθυνση, για την παρουσία γεωτεχνικών σε κάθε νομό της χώρας για στήριξη νέων αγροτών. Η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. είναι εξασφαλισμένη μέσω του συστήματος Γεωργικών Συμβούλων.  Η τέταρτη σχετίζεται με το καθοριστικής σημασίας ζήτημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, με ένα σώμα νομικών που θα ξεμπλοκάρουν τα ζητήματα χορήγησης ασύλου και θα έχει πολλαπλά πολιτικά και κοινωνικά οφέλη. Η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων της μετανάστευσης είναι εξασφαλισμένη αλλά μέχρι σήμερα ουσιαστικά αναξιοποίητη. Οι προτάσεις αυτές θα αναδείξουν τη μέριμνα της πολιτείας για την αναζήτηση πολλαπλών πεδίων ανάδειξης δυνατοτήτων για νέες θέσεις εργασίας. Προωθούν ταυτοχρόνως και τη δημιουργία χρήσιμων και κοινωνικά αποδοτικών θέσεων απασχόλησης και την ουσιαστική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, χωρίς να σωρεύουν στρατιές ρουσφετολογικών προσλήψεων.

Τέλος συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην διαπραγμάτευση όσον αφορά τα εργασιακά. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και το lock out. Πρόκειται για απαράδεκτες απαιτήσεις και νεοφιλελεύθερες εμμονές που πρέπει να αποκρουστούν με αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Οι εργασιακές σχέσεις και η ανεργία βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, δεν είναι δυνατόν να συζητείται η περαιτέρω καταστρατήγησή τους και οι ομαδικές απολύσεις. Για αυτό υποστηρίζουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στα εργασιακά.

 

Έχει διαβαστεί 154 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 32 °C
Άνεμος ΒΒΔ 3-4 μποφόρ

Τρίτη, 23 Ιουλίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 20 ως 33 °C
Άνεμος Β 2-4 μποφόρ

Τετάρτη, 24 Ιουλίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 18 ως 32 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 179 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά