Πέμπτη, 02 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

ΣΥΝΤΡΙΒΗ «ANTONOV»: Πληθαίνουν αντί να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα

από Η Άλλη Άποψη
ΣΥΝΤΡΙΒΗ «ANTONOV»: Πληθαίνουν αντί να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα

Αντί να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για το είδος του φορτίου, την αποστολή που εκτελούσε το μοιραίο αεροσκάφος και άλλες κρίσιμες παραμέτρους που σχετίζονται με την συντριβή του ουκρανικού «Antonov» έξω από την Καβάλα, εγείρονται όλο και περισσότερα ερωτήματα, πόσο μάλλον σε ένα σκηνικό ιμπεριαλιστικού πολέμου και μιας ανεξέλεγκτης κούρσας εξοπλισμών. 

Η εταιρεία στην οποία ανήκε το αεροπλάνο, η Meridian Air Cargo, που το είχε μισθώσει από κυπριακή οφσόρ,  αναφέρει στην ιστοσελίδα της πως «συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ για την μεταφορά επειγόντων φορτίων, συμπεριλαμβανομένου στρατιωτικών φορτίων και φορτίων διπλής χρήσης (στρατιωτικής και πολιτικής)».

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το Νις της Σερβίας, με δηλωμένο επόμενο προορισμό την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Ομάν, ενώ μεσημέρι της ίδιας ημέρας, Σάββατο 16 Ιούλη είχε πραγματοποιήσει το δρομολόγιο Αγκυρα - Νις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ιστορικό πτήσεων του ίδιου αεροσκάφους μεταξύ 10 και 13 Ιούλη, καθώς είχε πραγματοποιήσει 3 δρομολόγια (2 από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας και 1 από την Οστράβα της Τσεχίας) προς την πολωνική πόλη Ρζεσζόφ.

Η Ρζεσζόφ, που απέχει 100 χλμ από τα σύνορα Πολωνίας- Ουκρανίας έχει μετατραπεί από τα μέσα του Φλεβάρη σε κόμβο επιμελητείας του Αμερικανικού στρατού για την μεταφορά στρατιωτικής βοήθειας προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας. «Στρατιωτικά φορτηγά αεροσκάφη απογειώνονται και προσγειώνονται καθημερινά και στρατιωτικά φορτηγά χωρίς διακριτικά πηγαινοέρχονται προς το Przemyl, στα σύνορα με την Ουκρανία», έγραφε ο «Euobserver» τον περασμένο Μάρτη.

Η σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων «Valir» δήλωσε πως τα πυρομαχικά που βρίσκονταν στο αεροπλάνο (εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62, εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67) προορίζονταν για το Μπαγκλαντές, και πως η μεταφορά είχε προγραμματιστεί από το 2021.

Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί πως αντίστοιχα βλήματα όλμων, Σερβικής κατασκευής, έχουν εντοπιστεί στα χέρια του Ουκρανικού στρατού. Στις 13 Μαρτίου 2022, το Ουκρανικό υπουργείο Αμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται Ουκρανοί στρατιώτες να εκτοξεύουν βλήματα όλμων 60 mm, τα οποία παρήχθησαν από την βασική συνεργάτιδα εταιρεία της Valir, της Krusik

Η σερβική εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι «σερβικής κατασκευής όπλα και πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων τουφεκιών εφόδου M-70, είχαν παρατηρηθεί στα χέρια Ουκρανών στρατιωτών», υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον δύο αποστολές πυρομαχικών είχαν πωληθεί στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια.

Το Κίεβο έχει δημιουργήσει ένα επιχειρησιακό αρχηγείο στο προξενείο της Ουκρανίας στην Θεσσαλονίκη μετά το δυστύχημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπου του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος πρόσθεσε πως το υπουργείο του «θα εξετάσει διεξοδικά το περιστατικό αυτό και θα αναφερθεί σε όποιες κοινωνικά σημαντικές λεπτομέρειες διαπιστωθούν»

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γγ του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε διάβημα στον Ουκρανό Πρέσβη στην Αθήνα «αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για την φύση του φορτίου του ουκρανικού αεροσκάφους» που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο βράδυ.

Νωρίτερα,με εντολή του υπουργού, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι πραγματοποίησε διάβημα για τον ίδιο  λόγο. 


Έχει διαβαστεί 609 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

 «Τουρισμός για όλους»
Προηγούμενο άρθρο
«Τουρισμός για όλους»
Αύξηση πυρκαγιών!
Επόμενο άρθρο
Αύξηση πυρκαγιών!

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 356 επισκέπτες και 0 μέλη.