Δευτέρα, 11 Μαΐ, 2026

  • Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέκου Χατζηκώστα στο Κομνήνιο
  • Κυβερνητική σύσκεψη με φόντο την ένταση της επίθεσης στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για την ένταξη των ΑΕΙ στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας μέσω της πολεμικής έρευνας
  • ΚΚΕ: Αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το ουκρανικό ναυτικό drone, η κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν συνδυασμό κυνισμού και επικίνδυνου εφησυχασμού
  • Μία ξεχωριστή εκδήλωση στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη από τις εκδόσεις Ατεχνως για το έργο του Αλέκου Χατζηκώστα
  • Η ΔΑΣ στην ΑΔΕΔΥ αναδεικνύει τον κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΔΑΚΕ, που δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα
Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέκου Χατζηκώστα στο Κομνήνιο1 Κυβερνητική σύσκεψη με φόντο την ένταση της επίθεσης στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους2 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για την ένταξη των ΑΕΙ στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας μέσω της πολεμικής έρευνας3 ΚΚΕ: Αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το ουκρανικό ναυτικό drone, η κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν συνδυασμό κυνισμού και επικίνδυνου εφησυχασμού4 Μία ξεχωριστή εκδήλωση στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη από τις εκδόσεις Ατεχνως για το έργο του Αλέκου Χατζηκώστα5 Η ΔΑΣ στην ΑΔΕΔΥ αναδεικνύει τον κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΔΑΚΕ, που δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πτυχία με αξία, όχι με τιμή .Το Αρθρο 16 να μην αναθεωρηθεί!

Του Αλέκου Χατζηκώστα *Με αυτό τον τίτλο πρόσφατα- και πριν τις φοιτητικές εκλογές- 96 φοιτητικοί σύλλογοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ουσιαστική απελευθέρωση της δυνατότητας δημιουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ.Από την αρχή να τονίσουμε τα εξής: Αυτό που είναι πραγματ... Περισσότερα

Την Κυριακή η μεγάλη εκδήλωση στο Λιτόχωρο για τον ΔΣΕ

από Η Άλλη Άποψη
Την Κυριακή η μεγάλη εκδήλωση στο Λιτόχωρο για τον ΔΣΕ
Εκδήλωση με σύνθημα «Θυσία και Τόλμη για τη νίκη! Κρατάμε τη σημαία ψηλά για τον σοσιαλισμό!» πραγματοποιεί η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας την Κυριακή 29 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο Λιτόχωρο (πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως). Ομιλητής θα είναι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.


Με αυτήν την εκδήλωση η ΚΕ του ΚΚΕ εγκαινιάζει τον τιμητικό εορτασμό της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ, της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στη χώρα μας. Τιμά το νέο αντάρτικο που γεννήθηκε στις πλαγιές του Ολύμπου, στην επέτειο της επίθεσης κατά της χωροφυλακής και των παρακρατικών συμμοριών στις 30 και 31 Μάρτη 1946 από 33 καταδιωκόμενους αγωνιστές.

Το χτύπημα στο Λιτόχωρο ήταν η πρώτη ένοπλη απάντηση στην τρομοκρατία. Θυμίζουμε ότι έναν χρόνο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας εξαπολύεται ένα πρωτόγνωρο κύμα τρομοκρατίας από το κράτος, τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές και τις παρακρατικές συμμορίες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΑΜ, ο απολογισμός είναι φρικιαστικός: Πάνω από 1.192 δολοφονίες, 6.413 τρομοκρατικές πράξεις, 70.000 συλλήψεις. Στις 10 Δεκέμβρη 1945 ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Ρέντης ανακοινώνει ότι έχουν ήδη διωχθεί 80.000 ΕΑΜίτες για υποτιθέμενα κατοχικά αδικήματα, 40.000 απ' αυτούς βρίσκονταν στις φυλακές ως υπόδικοι ή κατάδικοι και ότι υπάρχουν άλλες 48.000 δικογραφίες αδιεκπεραίωτες. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου 1946 έχουν εκδοθεί και επιβληθεί 33 θανατικές ποινές και 39 καταδίκες σε ισόβια, ενώ μέχρι τέλη Οκτώβρη έχουν εξοριστεί 3.250 πολίτες.

Ειδικά στη Μακεδονία, και πιο συγκεκριμένα στον νομό Πιερίας, η χωροφυλακή μαζί με τις υπόλοιπες αντικομμουνιστικές συμμορίες ξεσαλώνουν απέναντι στους κομμουνιστές και σε άλλους αγωνιστές του μεγάλου ΕΑΜικού κινήματος.


Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίζεται να δοθεί ένοπλη απάντηση στην αστική τρομοκρατία, από τις ομάδες ένοπλων καταδιωκόμενων αγωνιστών που είχαν καταφύγει στα βουνά. Τέτοιες ομάδες είχαν συγκεντρωθεί ιδιαίτερα στη Μακεδονία, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Πιερίας. Ετσι, πραγματοποιείται σύσκεψη και αποφασίζεται το πρώτο χτύπημα να δοθεί στο Λιτόχωρο, κατά του τμήματος χωροφυλακής και των παρακρατικών που συνεπικουρούν στο τρομοκρατικό όργιο.

Το χτύπημα γίνεται τη νύχτα της 30ής προς 31 Μάρτη, μέρα που πραγματοποιούνται οι βουλευτικές εκλογές, σε καθεστώς βίας και νοθείας.

Η επίθεση στο Λιτόχωρο ήταν η απάντηση του λαϊκού κινήματος που τα έδωσε όλα για όλα κατά του ξένου κατακτητή και έβλεπε πάλι τους ίδιους βασανιστές του, την ντόπια αστική τάξη, να τον τυραννούν. Σηματοδοτεί την έναρξη της ένοπλης λαϊκής απάντησης, επιταχύνει την προώθηση και στρατολόγηση ένοπλων αγωνιστών, σηματοδοτεί την αρχή της προετοιμασίας του επαναστατικού λαϊκού στρατού, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Το χτύπημα στο Λιτόχωρο είναι το πρώτο επεισόδιο της ηρωικής εποποιίας του ΔΣΕ, της ένοπλης αναμέτρησης με το καπιταλιστικό κράτος, τους Βρετανούς και στην πορεία τούς ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, που αποτελεί παρακαταθήκη στην πορεία του ΚΚΕ, του επαναστατικού κινήματος.


Έχει διαβαστεί 300 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 322 επισκέπτες και 0 μέλη.