Παρασκευή, 09 Οκτ, 2026

  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΉΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΩΝ
  • ΚΚΕ: Η δολοφονική επίθεση φασιστοειδών στην Ελευσίνα χτυπά συναγερμό
  • 59η Επέτειος από τη δολοφονία του Τσε: Κομμουνιστής επαναστάτης που θα εμπνέει πάντα
  • Η δολοφονία του ΤΣΕ
  • 3 Χρόνια Στήριξης, Δύναμης και Ελπίδας,  13 χρόνια λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Βέροιας
  • ΤΡΙΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 : ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ/ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΉΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΩΝ1 ΚΚΕ: Η δολοφονική επίθεση φασιστοειδών στην Ελευσίνα χτυπά συναγερμό2 59η Επέτειος από τη δολοφονία του Τσε: Κομμουνιστής επαναστάτης που θα εμπνέει πάντα3 Η δολοφονία του ΤΣΕ4 3 Χρόνια Στήριξης, Δύναμης και Ελπίδας,  13 χρόνια λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Βέροιας5 ΤΡΙΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 : ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ/ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι ώρα είναι;

Τι ώρα είναι;

Στο πιο κρίσιμο ερώτημα της εποχής μας, η επίσκεψη Ρούμπιο έγινε αφορμή για να δοθούν ξανά αποκαλυπτικές απαντήσεις.Είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην ομιλία του στην Πνύκα: «Οι αντίπαλοί μας γίνονται όλο και πιο διεκδικητικοί (...) Σήμερα είμαστε σε σταυροδρόμι, σε ένα σημείο καμπής. Η επόμενη δεκαετία και οι αποφάσεις της θα γράψουν τις εξε... Περισσότερα

59η Επέτειος από τη δολοφονία του Τσε: Κομμουνιστής επαναστάτης που θα εμπνέει πάντα

από Η Άλλη Άποψη
59η Επέτειος από τη δολοφονία του Τσε: Κομμουνιστής επαναστάτης που θα εμπνέει πάντα

Πενήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Τσε και το παράδειγμά του παραμένει αξέχαστο και αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους λαούς όλου του κόσμου.

Στις 9/10/1967, όντας τραυματίας και κρατούμενος από την προηγούμενη μέρα, δολοφονείται στη Βολιβία μετά από εντολή της CIA. Υπήρξε ένας ξεχωριστός κομμουνιστής επαναστάτης, διεθνιστής, που το παράδειγμά του φλογίζει και θα φλογίζει στους αιώνες τις καρδιές των εργατών, των απλών ανθρώπων που παλεύουν για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ο Τσε γεννήθηκε το 1928 στο Ροζάριο της Αργεντινής ως Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, σπούδασε γιατρός και από νωρίς ήρθε σε επαφή με τις επαναστατικές ιδέες. Ταξιδεύει δύο φορές στη Λατινική Αμερική, γνωρίζει τη δυστυχία των λαών της και το 1954 βρίσκεται στη Γουατεμάλα, όπου θα συμμετάσχει ενεργά στην υπεράσπιση της κυβέρνησης του Γιάκομπο Αρμπενς, που χτυπιέται από την ξένη επέμβαση. Στη συνέχεια περνάει στο Μεξικό, όπου συναντιέται για πρώτη φορά με τον Φιντέλ Κάστρο και γίνεται ένας από τους 82 επαναστάτες που θα αποτελέσουν την αποστολή του θρυλικού πλοιαρίου «Γκράνμα». Θα συμβάλει στον ένοπλο αγώνα του κουβανικού λαού, που θα ανατρέψει τον δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα την 1η Γενάρη του 1959.

Παράλληλα ανέδειξε την τεράστια αξία της μελέτης, της γνώσης και της πρακτικής εφαρμογής του μαρξισμού - λενινισμού. Σε όποιον τομέα και αν χρεώθηκε, μελέτησε βαθιά, με οδηγό αυτό το εργαλείο. Ως ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και υπουργός Βιομηχανίας (1961) είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επεξεργασία πολιτικών κατευθύνσεων για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Κούβα. Την ίδια περίοδο επισκέφτηκε ως επικεφαλής αντιπροσωπείας μια σειρά από σοσιαλιστικές χώρες και μελέτησε ζητήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Σε αυτό το πλαίσιο, αντιμετώπισε με κριτικό πνεύμα μεταρρυθμίσεις και πολιτικές ενίσχυσης της αγοράς, που ακολουθούνταν τη δεκαετία του 1960 στην ΕΣΣΔ και σε άλλες σοσιαλιστικές χώρες και οδήγησαν μετέπειτα στην αντεπανάσταση και καπιταλιστική παλινόρθωση.

Στην Κούβα και άλλες χώρες προγραμματίζονται για σήμερα εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον αιώνιο επαναστάτη.

Νέο μπλόκο σε καύσιμα για το Νησί της Επανάστασης

Στο μεταξύ την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι οι αμερικανικές αρχές κατάσχεσαν 90 φορτία καυσίμων που προορίζονταν για την Κούβα, αξίας περίπου 3 εκατ. δολαρίων, σε άλλη μια ενέργεια στο πλαίσιο του απάνθρωπου αποκλεισμού, που από τις αρχές του χρόνου περιλαμβάνει και την ενεργειακή ασφυξία. Τα 71 από τα φορτία κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Εβεργκλεϊντς, στη Φλόριντα, και τα υπόλοιπα στο λιμάνι του Χιούστον, στο Τέξας.

Ο Κουβανός υφυπουργός Εξωτερικών Κάρλος Φερνάντες ντε Κόσιο αντέτεινε ότι είναι «παράνομο» οι ΗΠΑ να απειλούν με αντίποινα εταιρείες επειδή εξάγουν καύσιμα στην Κούβα.


Έχει διαβαστεί 24 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Η δολοφονία του ΤΣΕ
Επόμενο άρθρο
Η δολοφονία του ΤΣΕ

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 326 επισκέπτες και 0 μέλη.