Κυριακή, 27 Σεπ, 2026

  • 85 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ: Ο λαός, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, παίρνει την κατάσταση στα χέρια του
  • Βρετανία: Με «οσμή» από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Μ. Ανατολή το «περιστατικό» δίπλα σε αμερικανική βάση
  • Θα υπάρξουν αντιδράσεις;
  • Η πρώτη ομιλία του Φιντέλ στον ΟΗΕ παραμένει απολύτως επίκαιρη
  • Υπόθεση «Βιολάντα»: Καταγγελίες για απολύσεις και πιέσεις σε εργαζόμενους που κατέθεσαν για οσμή αερίου πριν την έκρηξη
  • Ο …Ξενοφών (Ερωτικό μικροδιήγημα του Αλέκου Χατζηκώστα)
85 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ: Ο λαός, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, παίρνει την κατάσταση στα χέρια του1 Βρετανία: Με «οσμή» από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Μ. Ανατολή το «περιστατικό» δίπλα σε αμερικανική βάση2 Θα υπάρξουν αντιδράσεις;3 Η πρώτη ομιλία του Φιντέλ στον ΟΗΕ παραμένει απολύτως επίκαιρη4 Υπόθεση «Βιολάντα»: Καταγγελίες για απολύσεις και πιέσεις σε εργαζόμενους που κατέθεσαν για οσμή αερίου πριν την έκρηξη5 Ο …Ξενοφών (Ερωτικό μικροδιήγημα του Αλέκου Χατζηκώστα)6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αναβάθμιση για ποιους;

Του Αλέκου Χατζηκώστα * Περίσσεψαν οι πανηγυρισμοί για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς «οίκους αξιολόγησης». Και φυσικά αυτό αφορά τις δυνατότητες «ευνοϊκότερου δανεισμού» για το κεφάλαιο και όχι φυσικά για να καλυτερέψει η ζωή του λαού. Αυτός, «επιβραβεύεται» με τη συνεχή υποβάθμιση της ζωής του, την τεράστι... Περισσότερα

Βρετανία: Με «οσμή» από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Μ. Ανατολή το «περιστατικό» δίπλα σε αμερικανική βάση

από Η Άλλη Άποψη
Βρετανία: Με «οσμή» από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Μ. Ανατολή το «περιστατικό» δίπλα σε αμερικανική βάση

Σε ελάχιστη απόσταση από την αεροπορική βάση Φέρφορντ, την βασική βρετανική υποδομή που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για τις επιθέσεις της εναντίον του Ιράν, λαμβάνει χώρα από τις πρώτες ώρες της Κυριακής «μείζον περιστατικό», με τις βρετανικές αρχές να προχωρούν σε συλλήψεις πέντε ανδρών ως «ύποπτους για προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας», ενώ διεξάγονται έρευνες για τα τρία ύποπτα οχήματα και περίπου 85 σπίτια έχουν εκκενωθεί κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Ο σχετικός συναγερμός στις βρετανικές αρχές ξεκίνησε μετά από τηλεφώνημα στην αστυνομία για «τρία ύποπτα οχήματα» στην περιοχή, ενώ τις έρευνες έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Φωτογραφίες και βίντεο εμφανίζουν άνδρες της Αντιτρομοκρατικής να προχωρούν στις συλλήψεις, με τους υπόπτους να είναι καθισμένοι στο έδαφος και γυμνοί από τη μέση και πάνω, ενώ φορούσαν χειροπέδες. Παράλληλα, πληροφορίες στα βρετανικά Μέσα αναφέρουν ότι πέραν της ομάδας των υπόπτων, εντοπίστηκαν και τρία βαν - για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι περιείχαν βόμβες και χημικά.

Ο δε Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ αναφερόμενος στο «περιστατικό» είπε ότι «ήθελαν να κάνουν μεγάλη ζημιά στο οχυρό μας», αλλά «τους είχαμε υπό έρευνα» και έγινε «καταπληκτική δουλειά μαζί με τη Βρετανία».

Να σημειωθεί ότι η βάση Φέρφορντ, δίπλα από την οποία έγιναν οι συλλήψεις, βρίσκεται στα σύνορα των Γκλόστερσιρ και Γουιλσάιρ, και χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ενώ από τον περασμένο Μάρτη η βρετανική κυβέρνηση έδωσε άδεια στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τη βάση για ... «αμυντικά» πλήγματα κατά του Ιράν.

Στη βάση εδρεύει η 501η Πτέρυγα Υποστήριξης Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) ενώ η εγκατάσταση χρησιμοποιείται κυρίως από βαρέα βομβαρδιστικά της USAF, όπως τα B-1B Lancer, B-2A Spirit και B-52H Stratofortress.

Οι Ιρανοί «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης» από την πλευρά τους έχουν «προειδοποιήσει» ότι θεωρούν τις βρετανικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ για επιθέσεις κατά του Ιράν ως «νόμιμους στόχους», χαρακτηρίζοντας το Λονδίνο «συνεργό» στον πόλεμο των ΗΠΑ, ενώ έχουν κάνει ήδη από τον Ιούλη ονομαστική αναφορά στην αεροπορική βάση Φέρφορντ.

Είχαν υποστηρίξει συγκεκριμένα ότι οι ΗΠΑ «κατέφευγαν στη χρήση αεροσκαφών B-1 που απογειώνονταν από την αεροπορική βάση Φέρφορντ στην Αγγλία», επειδή είχαν εξαντληθεί τα αποθέματα πυραύλων τους.

Πριν λίγες μέρες εξάλλου, το Λονδίνο ανακοίνωσε την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στη Σαουδική Αραβία για τον πόλεμό της εναντίον των Χούθι, βαθαίνοντας περισσότερο την άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Βρετανίας στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, τους τελευταίους δύο μήνες, η Ρωσία έχει επίσης απειλήσει επανειλημμένα τη Βρετανία για την αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξή της προς το Κίεβο, χωρίς να απειλήσει άμεσα τη βάση Φέρφορντ.

Συνολικότερα, το «μείζον περιστατικό» που λαμβάνει χώρα την Κυριακή στη Βρετανία «υπενθυμίζει» το γεγονός ότι με την κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις γίνονται στόχος αντιποίνων, ενώ ταυτόχρονα, καθώς το ευρωατλαντικό στρατόπεδο συναντά ζόρια να επιβάλει τους όρους και τις επιδιώξεις του στη Μέση Ανατολή, αντίστοιχα «περιστατικά» μπορούν να αξιοποιηθούν ως πρόσχημα για αμεσότερη στρατιωτική εμπλοκή της Βρετανίας και άλλων Ευρωπαίων του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση.


Έχει διαβαστεί 59 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 333 επισκέπτες και 0 μέλη.