Πέμπτη, 01 Οκτ, 2026

  • Ασπρόπυργος: Σε άλλο ένα επικοινωνιακό σόου, ο Κ. Μητσοτάκης παρέδωσε σχολικό κτίριο... μετά από 27 ολόκληρα χρόνια!
  • ΠΑΜΕ: Όσο τα κέρδη των ομίλων μένουν στο απυρόβλητο, κάθε κυβερνητικό «μέτρο» θα είναι σκέτη κοροϊδία
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ: Ερώτηση για την καταστρατήγηση του ακατάσχετου των αγροτικών επιδοτήσεων και τους καταναγκαστικούς συμψηφισμούς της ΑΑΔΕ
  • ΙΣΠΑΝΙΑ: Ανακλήθηκε η έξωση της 87χρονης, επιμένουν οι διαδηλωτές
  • ΚΚΕ: Η κυβέρνηση εμφανίζεται με θράσος ως εγγυητής της «σταθερότητας» που τροφοδοτεί την ακρίβεια, τη φοροληστεία και το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων
  • Εξαγγελίες φούσκα για την Ενέργεια
Ασπρόπυργος: Σε άλλο ένα επικοινωνιακό σόου, ο Κ. Μητσοτάκης παρέδωσε σχολικό κτίριο... μετά από 27 ολόκληρα χρόνια!1 ΠΑΜΕ: Όσο τα κέρδη των ομίλων μένουν στο απυρόβλητο, κάθε κυβερνητικό «μέτρο» θα είναι σκέτη κοροϊδία2 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ: Ερώτηση για την καταστρατήγηση του ακατάσχετου των αγροτικών επιδοτήσεων και τους καταναγκαστικούς συμψηφισμούς της ΑΑΔΕ3 ΙΣΠΑΝΙΑ: Ανακλήθηκε η έξωση της 87χρονης, επιμένουν οι διαδηλωτές4 ΚΚΕ: Η κυβέρνηση εμφανίζεται με θράσος ως εγγυητής της «σταθερότητας» που τροφοδοτεί την ακρίβεια, τη φοροληστεία και το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων5 Εξαγγελίες φούσκα για την Ενέργεια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Χειμώνας

Χειμώνας

Η κυβέρνηση μιλάει για «δύσκολο χειμώνα» και ετοιμάζεται να εξαγγείλει μια ακόμα φουρνιά με μέτρα - κοροϊδία. Προκαλούν τον λαό όταν παρουσιάζουν τη «βαρυχειμωνιά» που φέρνει η πολιτική τους ως «φυσικό φαινόμενο» και κρύβουν τους πραγματικούς ενόχους, που είναι:Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή, όπου η κυβέρνηση πρωτ... Περισσότερα

Μπουρλότο στην περιοχή βάζει το Ισραήλ με τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς και του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ

από Η Άλλη Άποψη
Μπουρλότο στην περιοχή βάζει το Ισραήλ με τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς και του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ

Μπουρλότο σε όλη τη Μέση Ανατολή βάζει το κράτος  δολοφόνος του Ισραήλ, σπρώχνοντας σε μια ανεξέλεγκτη επέκταση της σύγκρουσης. 


Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια - και μάλιστα μέσα στην Τεχεράνη, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν- σε συνδυασμό με την δολοφονία του ανώτερου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Μουχσίν Σουκρ, στον Λίβανο, φέρνει όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο για μια γενικευμένη ανάφλεξη που μπορεί να τυλίξει στις φλόγες όλη την περιοχή. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε από «αερομεταφερόμενο κατευθυνόμενο βλήμα» που έπληξε την κατοικία όπου διέμενε στα βόρεια της ιρανικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με αναφορές, η επίθεση σημειώθηκε περίπου στις 2 τα ξημερώματα τοπική ώρα (3 π.μ. ώρα Ελλάδας) σε ειδική κατοικία βετεράνων στρατιωτικών στο βόρειο τμήμα της πόλης.

Ο ισραηλινός στρατός έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, λέγοντας ότι δεν θα απαντήσει σε δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης για τον θάνατο του Χανίγια.

Έκτακτη συνεδρίαση στο Ιράν

Στο Ιράν, στην πρωτεύουσα του οποίου έγινε το ισραηλινό χτύπημα, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μαζί με ανώτερους διοικητές από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης για να συζητήσουν την απάντηση της χώρας στη δολοφονία του Χανίγια, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, δήλωσε ότι το αίμα του ηγέτη της Χαμάς «δεν θα πάει χαμένο». «Η μαρτυρία του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό» του Ιράν, της Παλαιστίνης «και της αντίστασης», δήλωσε ο Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν μπαίνει εκ των πραγμάτων στο κάδρο της έντασης, όπως επεσήμανε και ο αναπληρωτής γγ της Παλαιστινιακής οργάνωσης  Ισλαμικός Τζιχάντ, Μουχάμαντ αλ Χίντι, στον λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό Al Mayadeen. «Αυτή η δολοφονία δεν απευθύνεται μόνο στην παλαιστινιακή αντίσταση και τη Χαμάς, συγκεκριμένα, αλλά στρέφεται και στο Ιράν», είπε.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ, Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Χανίγια «μια άνανδρη πράξη και μια επικίνδυνη εξέλιξη». Κάλεσε επίσης τους Παλαιστίνιους «να ενωθούν, να είναι υπομονετικοί και σταθεροί απέναντι στην ισραηλινή κατοχή», σε δήλωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ήδη, οι παλαιστινιακές οργανώσεις κάλεσαν σε γενική απεργία και μαζικές διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης. Απεργίες έχουν προκηρυχθεί σε πόλεις όπως η Ραμάλα και η Ναμπλούς.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η δολοφονία Χανίγια και οι κίνδυνοι ευρύτερης κλιμάκωσης που αυτή φέρνει, έχουν προκαλέσει ποικίλες διεθνείς αντιδράσεις.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, σε δήλωσή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti έκανε λόγο για μία «απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η δολοφονία «καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου του Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να επιτύχει ειρήνη», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Η περιοχή θα αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες συγκρούσεις εάν η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει δράση για να σταματήσει το Ισραήλ», πρόσθεσε. 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ενδεχόμενο περιφερειακής κλιμάκωσης μετά την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και του διοικητή της Χεζμπολάχ,  είπε υποκριτικά πως δεν νομίζει «ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος» και ότι «υπάρχει πάντα χώρος και ευκαιρίες για διπλωματία», τη στιγμή που οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ υιοθετούν όλα τα προσχήματα του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου, το εξοπλίζουν σαν αστακό και ομνύουν στην «ασφάλεια» του. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα νέα ισραηλινά εγκλήματα έγιναν αμέσως μετά την επιστροφή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένζαμιν Νετανιάχου, από τις ΗΠΑ. 

Οι Χούθι της Υεμένης, σχολιάζοντας τη δολοφονία, επέρριψαν την ευθύνη και στις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι έδωσαν την έγκρισή τους στο Ισραήλ. Ο στρατιωτικός τους εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο Νετανιάχου επέστρεψε από την Αμερική με πράσινο φως για δολοφονίες. Η Αμερική εμπλέκεται σε όλα όσα συμβαίνουν και πρέπει να πληρώσει το τίμημα».

Ο 62χρονος Χανίγια, είχε γεννηθεί σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην πόλη της Γάζας και εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, διαδεχόμενος τον Χάλεντ Μεσάαλ.

Το 2006 έγινε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την νίκη της Χαμάς στις εκλογές. Όταν ανέλαβε επικεφαλής κυβέρνησης ενότητας, δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους «στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», παρότι η Χαμάς στον επίσημο λόγο της τότε δεν αναγνώριζε τα σύνορα αυτά.  Ο 62χρονος ζούσε στο Κατάρ και στην Τουρκία.

Έχει διαβαστεί 1864 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 906 επισκέπτες και 0 μέλη.