Τα «μαχαίρια» που έχουν βγει ανάμεσα στους ομίλους για τη μοιρασιά των «πακέτων» του Ταμείου Ανάκαμψης, οι δυσκολίες για την εύρεση νέων πεδίων κερδοφορίας συνολικά στην ΕΕ και η στροφή προς την πολεμική οικονομία οδήγησαν στην αναθεώρηση και ανακατεύθυνση κονδυλίων σε ένα νέο σχέδιο που εστάλη την περασμένη Τρίτη από το υπουργείο Εθνι... Περισσότερα
Περί στρατιωτικών δαπανών
από Η Άλλη Άποψη
Οι ΗΠΑ είναι στην 1η γραμμή και των δύο πινάκων, μιας και διαθέτουν ισχυρότατα μονοπώλια πολεμικής βιομηχανίας. Ακολουθούν με διαφορά Κίνα και Ρωσία, αλλά εναλλάξ. Σταθερά στην 4η θέση και στους δύο πίνακες η Ινδία. Τις περισσότερες από τις 15 χώρες του πρώτου πίνακα θα τις βρούμε και στον δεύτερο.
Ωστόσο, εδώ ας μην αφήνουμε να μας παραπλανά η λεγόμενη «οικονομία της αγοράς». Γιατί τα στοιχεία των πολεμικών δαπανών περικλείουν και το κομμάτι τηςαγοράς νέων όπλων. Μονάχα που αυτά είναι υπολογισμένα με βάση τις εμπορικές αξίες τους. Τι σημαίνει αυτό; Στην πράξη π.χ. μία οβίδα των 152 χιλιοστών, που βγάζει η ρωσική πολεμική μηχανή, μπορεί να είναι μέχρι και 4 φορές φθηνότερη, αλλά το ίδιο αποτελεσματική με την ανάλογη «δυτική» οβίδα των 155 χιλ. Κι αυτό μπορεί να ισχύει και για πολλά άλλα όπλα... Π.χ. τα αντιπυραυλικά S-400 φέρεται να είναι στο 60%-70% της τιμής των αμερικανικών «Patriot», οπότε σε αυτόν τον πίνακα αξίζει να βλέπουμε την κατάταξη και όχι τα ακριβή νούμερα. Γι' αυτό από το προβάδισμα των ΗΠΑ έναντι Κίνας και Ρωσίας στις πολεμικές δαπάνες ας κρατήσουμε μόνο τη σειρά και όχι τα ακριβή ποσά, που μπορεί να παραπλανήσουν για την πραγματική απόσταση.