Κυριακή, 08 Δεκ, 2019

  • Νέα προκλητικά δώρα στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στο λαό
  • Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στην εφημερίδα «Το Βήμα»
  • Λαζός : “Ντρέπομαι για τις συνθήκες του γηπέδου”
  • Κυκλοφόρησε "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" (Νο 580)
  • Αυλαία για τον ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ ΔΡΟΜΟ
  • Βέροια:Ημερίδα με θέμα "Πώς μεγαλώνουμε ένα ευτυχισμένο παιδί; Τεχνικές διαχείρισης βίας, επιθετικότητας και αποκλίνουσας συμπεριφοράς για γονείς και εκπαιδευτικούς"
Νέα προκλητικά δώρα στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στο λαό1 Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στην εφημερίδα «Το Βήμα»2 Λαζός : “Ντρέπομαι για τις συνθήκες του γηπέδου”3 Κυκλοφόρησε "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" (Νο 580)4 Αυλαία για τον ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ ΔΡΟΜΟ5 Βέροια:Ημερίδα με θέμα "Πώς μεγαλώνουμε ένα ευτυχισμένο παιδί; Τεχνικές διαχείρισης βίας, επιθετικότητας και αποκλίνουσας συμπεριφοράς για γονείς και εκπαιδευτικούς" 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΠΓΔΜ: Κλιμακώνονται τα παζάρια και οι αλλαγές για την εξασφάλιση των ψήφων υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

print
email
από Η Άλλη Άποψη
ΠΓΔΜ: Κλιμακώνονται τα παζάρια και οι αλλαγές για την εξασφάλιση των ψήφων υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σε πλήρη εξέλιξη είναι όπως όλα δείχνουν τα παζάρια και τα αλισβερίσια, προκειμένου η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες τουλάχιστον 80 ψήφους στην 120μελή Βουλή για την τελευταία και κρισιμότερη διαδικασία ψήφισης όσων δρομολογεί η Συμφωνία των Πρεσπών, που εξυπηρετεί πρωτίστως την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Η επιλογή του πρωθυπουργού των Σκοπίων να κάνει δεκτές κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τις περισσότερες από τις απαιτήσεις των δύο μικρών αντιπολιτευόμενων κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, BESA και Συμμαχία των Αλβανών, για αλλαγές στις τέσσερις βασικές τροποποιήσεις του Συντάγματος φαίνεται να του εξασφαλίζει, πλην εξαιρετικού απροόπτου, τις απαιτούμενες ψήφους.

Πληροφορίες ΜΜΕ των Σκοπίων αναφέρουν πως κυριολεκτικά στην έναρξη της συζήτησης των τροπολογιών στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Ζάεφ δέχθηκε αναδιατύπωση που είχε απαιτήσει η Συμμαχία για τους Αλβανούς (ΑΑ) του Ζιγιαντίν Σέλα στο προοίμιο του Συντάγματος, να αφαιρεθεί από το προοίμιο του Συντάγματος η φράση «πολίτες που ζουν εντός των συνόρων», αντικαθιστώντας την με τη φράση «οι πολίτες της Μακεδονίας και μέρος του αλβανικού λαού, μέρος του τουρκικού λαού, μέρος του λαού των Βλάχων...». Δέχθηκε επίσης αλλαγή σε αναφορά τροπολογίας που «εξασφαλίζει ότι το κράτος νοιάζεται το ίδιο για όλους τους πολίτες»... «συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν στη διασπορά». Αντίθετα, ο Ζάεφ απέρριψε την πρόταση του κινήματος BESA του Μπιλάλ Κασάμι για αναγνώριση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας και αποδέχθηκε αλλαγή στην αναφορά τροπολογίας που αναφέρεται στο Κοσσυφοπέδιο ως «γειτονική χώρα» καθώς και αλλαγή σε τροποποίηση που αναφέρεται στην υπηκοότητα αφαιρώντας τη λέξη «μακεδονική» και αφήνοντας μόνο τον προσδιορισμό του «πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας» ώστε να καλύπτονται από αυτόν τον προσδιορισμό και οι μειονότητες.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μιλώντας, το απόγευμα, από το βήμα της Βουλής, σημείωσε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο προκειμένου η χώρα να καταστεί σύντομα το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει, ενδεχομένως τον Ιούνιο, ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ισχυρίστηκε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του διαφυλάττει τα ζητήματα ταυτότητας και γλώσσας: «Έχουμε σαφή και αναμφισβήτητη επιβεβαίωση για μακεδονική ταυτότητα: Μακεδόνας, Μακεδόνισσα, Μακεδόνες, Μακεδονικό, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με μετάφραση των όρων αυτών, χωρίς περιορισμούς, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, όπως και μακεδονική ταυτότητα για όλες τις χρήσεις. Η Ελλάδα πλέον δεν αμφισβητεί το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμα να έχουμε τη δική μας ταυτότητα. Η μακεδονική γλώσσα θα χρησιμοποιείται ελεύθερα παντού: Στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και σε όλους τους επίσημους θεσμούς. Έχουμε συμφωνία που σέβεται τη διαφορετικότητά μας. Έχουμε συμφωνία για μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και χώρα που θα φέρει όνομα αναγνωρισμένο απ΄όλο τον κόσμο: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε ο Ζάεφ.

Παράλληλα, ο Σέλα δήλωσε «πολύ υπερήφανος» μετά τη συνάντησή του με τον Ζάεφ, επειδή, όπως ανέφερε, «απέτρεψε το διαχωρισμό των πολιτών της χώρας σε δύο κατηγορίες». Νωρίτερα είχε πει πως η στάση του κόμματος σε σχέση με το αίτημα για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας θα γνωστοποιηθεί τη μέρα ψηφοφορίας στη Βουλή, που αναμένεται την Παρασκευή, δημιουργώντας ερωτήματα, πιθανώς για λόγους τακτικής.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται μέχρι την τελική ψηφοφορία να συνεχιστούν τα παζάρια και από άλλες μεριές. Για παράδειγμα, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα Μίλεφσκα εμφανίστηκε δυσαρεστημένη επειδή δεν προωθήθηκε για ψήφιση νομοσχέδιο για αλλαγές στον ποινικό κώδικα που αφορούν την «κατάχρηση θέσης ευθύνης», αποφεύγοντας να πει εάν θα ψηφίσει υπέρ ή κατά των συνταγματικών τροπολογιών.

Πάντως, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα MKD των Σκοπίων και η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Republika», επικαλούμενες δηλώσεις κυβερνητικών βουλευτών, ανέφεραν πως μετά από τα παζάρια της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση Ζάεφ εξασφάλισε τις ψήφους τουλάχιστον 80 βουλευτών, μην αποκλείοντας σε αυτές να προστεθούν και άλλες 2.

Ας σημειωθεί ότι η πρωινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου διακόπηκε το πρωί μετά την παραίτηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, SDSM, Τόμισλαβ Τούντεφ, προκειμένου να αναλάβει διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Την Ολομέλεια της Βουλής μποϊκοτάρουν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, σε μια προσπάθεια να προλάβουν νέες διαρροές υπέρ της ψήφισης των συνταγματικών αλλαγών, παρόμοιες με τις «αποσκιρτήσεις» 8 βουλευτών του κόμματος κατά την προηγούμενη σημαντική ψηφοφορία τον Οκτώβρη, σε περιβάλλον πιέσεων και απειλών. Ο πρόεδρος του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μίλησε για «επαίσχυντη διαδικασία» στην Ολομέλεια της Βουλής μιλώντας σε οπαδούς που διαμαρτύρονταν έξω από το Κοινοβούλιο.

Επίσης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής» στην τοπική γλώσσα, εξέφρασε τη στήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών και στις δύο κυβερνήσεις.

Έχει διαβαστεί 137 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 10 °C
Άνεμος ΒΔ 2-4 μποφόρ

Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 3 ως 14 °C
Άνεμος Β 1-4 μποφόρ

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 4 ως 11 °C
Άνεμος ΑΝΑ 0-1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 130 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά