Σάββατο, 03 Οκτ, 2026

  • Στοιχεία Eurostat: Εκτόξευση της ακρίβειας σε αγαθά και Ενέργεια
  • Ημαθία: Κινητοποίηση σωματείων και φορέων ενάντια σε πλειστηριασμό κατοικίας αγροτοκτηνοτρόφου
  • ΚΚΕ: Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ρούμπιο είναι ανεπιθύμητος! Να σταματήσει η Ελλάδα να γίνεται θύτης κατά άλλων λαών και στόχος αντιποίνων
  • Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Ισπανία για το δικαίωμα στη στέγη
  • ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: Βασικές πλευρές του πορίσματος του ΚΚΕ
  • Μονόδρομος για τον λαό η σύγκρουση με την κερδοφορία του κεφαλαίου, ο δρόμος της ανατροπής για να πάρει ανάσα
Στοιχεία Eurostat: Εκτόξευση της ακρίβειας σε αγαθά και Ενέργεια1 Ημαθία: Κινητοποίηση σωματείων και φορέων ενάντια σε πλειστηριασμό κατοικίας αγροτοκτηνοτρόφου2 ΚΚΕ: Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ρούμπιο είναι ανεπιθύμητος! Να σταματήσει η Ελλάδα να γίνεται θύτης κατά άλλων λαών και στόχος αντιποίνων3 Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Ισπανία για το δικαίωμα στη στέγη4 ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: Βασικές πλευρές του πορίσματος του ΚΚΕ5 Μονόδρομος για τον λαό η σύγκρουση με την κερδοφορία του κεφαλαίου, ο δρόμος της ανατροπής για να πάρει ανάσα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Προστασία...

Προστασία...

Ως «μεγαλύτερη προστασία για τους οφειλέτες» διαφημίζει η κυβέρνηση το νέο πλαίσιο για τους servicers. Βάζει προθεσμίες στις απαντήσεις, όρια στις προκαταβολές, πρόστιμα και υποχρεωτική πρόταση ρύθμισης πριν από τον πλειστηριασμό. Μόνο που ο πλειστηριασμός μένει εκεί, στο τέλος της διαδρομής, ως ο ισχυρότερος εκβιασμός στον οφειλέτη πο... Περισσότερα

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Ισπανία για το δικαίωμα στη στέγη

από Η Άλλη Άποψη
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Ισπανία για το δικαίωμα στη στέγη

Χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι εξακολουθούν να διαδηλώνουν στην κεντρική πλατεία Puerta del Sol της Μαδρίτης και άλλες πόλεις της χώρας για το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα, με αφορμή την προκλητική έξωση της 87χρονης Μαρικάρμεν, από σπίτι που έμενε για 70 χρόνια και το οποίο πήρε μεγάλη εταιρεία. Τελικά μετά από τη μαζική κινητοποίηση που ξεκίνησε στις 29 Σεπτέμβρη, η ηλικιωμένη γύρισε στο σπίτι της.

Κάτω από τη λαϊκή πίεση η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας PSOE - Sumar (με μειοψηφία στη Βουλή) αναγκάστηκε να φέρει προς ψήφιση την Παρασκευή δύο διατάγματα, με μέτρα που επιχειρούν να βάλουν κάποια όρια στις αυξήσεις στα ενοίκια και την επέλαση του real estate, μέτρα βέβαια αποσπασματικά που δεν ικανοποιούν το δίκαιο αίτημα για προσβάσιμη και φτηνή στέγη για τα λαϊκά στρώματα. Τα μέτρα, που προέβλεπαν παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης, απαγόρευση αγοράς κατοικιών από τα funds έως το 2028 και απαγόρευση των εξώσεων έως το 2030, δεν πέρασαν στη Βουλή αφού καταψηφίστηκαν από τα κόμματα της δεξιάς Λαϊκό Κόμμα, το ακροδεξιό VOX και το καταλάνικο «Μαζί» (που είναι ένα από τα περιφερειακά κόμματα που έχει δώσει ανοχή στην κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών - μεταλλαγμένων αριστερών) με 178 έναντι 176. Το γεγονός αυτό έχει ανοίξει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Στις λαϊκές διαδηλώσεις που συνεχίζονται συμμετέχουν με δικό τους μπλοκ τα στελέχη και μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργαζομένων Ισπανίας και των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών, που καλούν σε συντονισμένη απάντηση μέσα από μαζικές διαδικασίες στα συνδικάτα και στις λαϊκές οργανώσεις, για συνολική ρήξη με το σύστημα εκμετάλλευσης και την εξουσία του κεφαλαίου.

Σε σχετική ανακοίνωση για τη στεγαστική κρίση σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι οι εξελίξεις «καταδεικνύουν την αδυναμία οποιασδήποτε κυβέρνησης των καπιταλιστών να παρέμβει ενεργά και αποτελεσματικά στην αγορά κατοικίας, προκειμένου να εγγυηθεί την πρόσβαση στη στέγαση για ολόκληρο τον πληθυσμό. Τελικά, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η στέγαση αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα.

Η αμφισβήτηση και, τελικά, ο τερματισμός της κατάστασης της κατοικίας ως εμπορεύματος απαιτεί τη συγκρότηση ισχυρής εργατικής αντιπολίτευσης στο κεφάλαιο, η οποία δεν θα υποτάσσεται σε άλλες πολιτικές ατζέντες ή στα συμφέροντα άλλων κοινωνικών τάξεων και δεν θα περιορίζεται από τα όρια αυτού που θεωρείται δυνατό εντός του υπάρχοντος συστήματος ή του κράτους. Μια εργατική αντιπολίτευση που ενώ θα διεκδικεί μέτρα μέσα στον καπιταλισμό, ταυτόχρονα θα παλεύει για το ξεπέρασμα αυτού του τρόπου παραγωγής και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας όπου η στέγη θα είναι πραγματικά βασικό δικαίωμα».


Έχει διαβαστεί 30 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 390 επισκέπτες και 0 μέλη.