Τετάρτη, 03 Μάρ, 2021

 • Λουκέτο ξανά στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό για δύο εβδομάδες
 • Lockdown  Νέα μέτρα: Για ψώνια στα 2 χλμ και άσκηση πεζή ή με ποδήλατο
 • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό
 • ΔΕΥΑΒ τεστ αντιγόνου covid 19
 • Υπογράφτηκε η σύμβαση του έργου «Εργασίες αποκατάστασης γεφυρών Δήμου Αλεξάνδρειας»
 • Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ . Έγινε αισθητός και στην Ημαθία!
Λουκέτο ξανά στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό για δύο εβδομάδες1 Lockdown  Νέα μέτρα: Για ψώνια στα 2 χλμ και άσκηση πεζή ή με ποδήλατο2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 3 ΔΕΥΑΒ τεστ αντιγόνου covid 194 Υπογράφτηκε η σύμβαση του έργου «Εργασίες αποκατάστασης γεφυρών Δήμου Αλεξάνδρειας»5 Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ . Έγινε αισθητός και στην Ημαθία!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Χωρίς αυταπάτες…

Ιδιαίτερα τοπικά προβλήθηκε η είδηση σχετικά με την πορεία ενοποίησης των κεντρικών συνεταιριστικών οργανώσεων. Από την πλευρά μας δεν θέλουμε να καλλιεργήσουμε αυταπάτες σχετικά με το αν η ενοποίηση αυτή αφενός θα ξαναδώσει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς τον παλιό τους χαρακτήρα και αφετέρου για το αν οι μεσαίοι και μικροί αγρότ... Περισσότερα

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΜΕΡΩΝ…

από Η Άλλη Άποψη
ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΜΕΡΩΝ…

Τα σχολεία έχουν ξανανοίξει. Η προσέλευση των παιδιών στις τάξεις είναι μεγάλη. Υπάρχουν βέβαια και μαθητές που δεν προσήλθαν. Άλλοι από γενικό φόβο, άλλοι γιατί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και φυσικά άλλοι που χωρίς λόγο, με μια βεβαίωση θεωρούν προτιμότερο να μην έρχονται σχολείο. Το ερώτημα είναι τι γίνεται με όσα παιδιά δεν βρίσκονται στο σχολείο και φυσικά για όσα όντως έχουν σοβαρό λόγο υγείας να μην προσέρχονται.
Το υπουργείο προτάσσει λοιπόν την πραγματοποίηση μαθημάτων ζωντανής αναμετάδοσης του καθημερινού μαθήματος μέσω καμερών. Προσφάτως το έθεσε και σε εθελούσια βάση.
Γιατί το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου απέρριψε την πρόταση αυτή;
1) Νομικά υπάρχει παραβίαση προσωπικών δεδομένων μαθητών και Εκπαιδευτικών. Γι΄αυτό η πρόταση του Υπουργείου είναι αντισυνταγματική. Άλλωστε η Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων δεν στήριξε απόλυτα την θέση του Υπουργείου και με «μασημένα» λόγια είπαν ναι μεν αλλά…
2) Η χρήση καμερών μετατρέπει τον μεν εκπαιδευτικό σε «άψυχο» αναμεταδότη γνώσης και τους δε μαθητές σε παθητικούς δέκτες, σαν να βρίσκονται στη θέση τους απλά ανθρώπινα ομοιώματα.
3) Η χρήση καμερών στερεί το μάθημα της τάξης από κάθε παιδαγωγική, ψυχολογική και γιατί όχι ανθρώπινη χροιά.
4) Όπως αποδείχθηκε και με τα εξ΄ αποστάσεως μαθήματα τα οποία στηρίξαμε ευθύς εξαρχής, η πραγματική βοήθεια στους μέτριους και πιο κάτω μαθητές ήταν μικρή. Έτσι και η καμεροποίηση του μαθήματος θα είναι σαφώς σε βάρος των μαθητών που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
5) Με την χρήση καμερών σκεφτόμαστε τάχα τους 3 ή 4 μαθητές που απουσιάζουν και όχι τους υπόλοιπους που είναι στην τάξη και ουσιαστικά τους θέλουμε άφωνους-άλαλους-άπραγους-άψυχους προκειμένου να γίνει η αναμετάδοση της παράδοσης. Ποια παιδαγωγική αξία επιτρέπει την επίλυση ενός θέματος σε βάρος άλλων μαθητών; Γιατί είτε το θέλουμε είτε όχι, ζητάμε από τους παρόντες μαθητές της τάξης να «θυσιαστούν» προκειμένου να φθάσουν τα μαθήματα στους απόντες.
Άρα η ευθιξία όσων καθηγητών σκέφτονται τους απόντες, δεν αυξάνεται όταν προτιμούν την επιλογή του τσαλαπατήματος των παρόντων μαθητών. Σε τελευταία ανάλυση καλείται ο Εκπαιδευτικός να επιλέξει ποιους μαθητές του θα «σώσει». Τους παρόντες ή τους απόντες. Έχουμε συναίσθηση τι σημαίνει η αποδοχή τέτοιων διλημμάτων; Τι κερκόπορτες ανοίγουμε;
6) Βρισκόμαστε στο 2020 όπου στην πλειονότητα των μαθημάτων η εκπαιδευτική διαδικασία, από το πρώτο λεπτό της είναι μια αέναη συνεργασία με τους μαθητές μας, άρα δεν υπάρχει η ώρα της αυστηρής ακαδημαϊκής παράδοσης από την έδρα.
7) Το υπουργείο επιδιώκει την επίλυση ενός θέματος μεταφέροντας την «μπάλα» στους εκπαιδευτικούς. Αδιαφορεί για τις συνέπειες και τις προεκτάσεις της καμεροποίησης. Βέβαια είναι κοινό μυστικό ότι η θεσμοθέτηση των καμερών μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία στοχεύει και παραπέρα. Στην σαφή μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, όταν μαθήματα θα αναμεταδίδονται εκεί όπου δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί. Άρα λιγότερο εκπαιδευτικό προσωπικό.
8) Όσοι εκπαιδευτικοί θελήσουν να κάνουν χρήση κάμερας στην μετάδοση του μαθήματος τους, θα βρίσκονται καθημερινά απέναντι σε καταγγελίες γονέων και νομικές προσφυγές για παραβίαση προσωπικών δεδομένων μαθητών. Ποιος ή ποιοι θα τους καλύψουν τότε;
9) Υπάρχουν λύσεις για τους απόντες μαθητές. Όσους βέβαια απουσιάζουν για πραγματικούς λόγους. Αυτές οι λύσεις απατούν πρόσληψη εκπαιδευτικών που θα μπορέσουν να απαντήσουν στις ανάγκες των απόντων, λόγω κορωνοιού, μαθητών.
10) Η τεχνολογία είναι εδώ και σαφώς δεν της γυρνάμε την πλάτη. Η τεχνολογία δίνει την δυνατότητα της διαδικτυακής σύνδεσης σχολείων από διαφορετικές χώρες, ή της παρακολούθησης μέσω skype ή αλλιώς, μιας ομιλίας ενός σημαντικού επιστήμονα ή συγγραφέα. Όμως η τεχνολογία αναπτύσσει την νέα πραγματικότητα, της παντού παρουσίας καμερών. Στο όνομα τάχα της ασφάλειας και της αξιοποίηση της γνώσης. Και όπως υποστηρίζει ο καθηγητής του Columbia ΗΠΑ Χρίστος Παπαδημητρίου ζούμε την εποχή της επιτήρησης.
11) Ας μην διευκολύνουμε το υπουργείο να επιβάλλει την δική του λογιστική πραγματικότητα. Εμείς οι εκπαιδευτικοί είμαστε αυτοί που ζούμε και ξέρουμε τον σφυγμό της τάξης. Αυτόν τον σφυγμό να κρατήσουμε ζωντανό και όχι να τον σταματήσουμε.
Γαλουζής Μιχαήλ Μαθηματικός

Έχει διαβαστεί 157 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 14 °C
Άνεμος Ν 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 03 Μαρτίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 5 ως 17 °C
Άνεμος Δ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 04 Μαρτίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 183 επισκέπτες και 1 μέλος.