Σάββατο, 03 Οκτ, 2026

  • Στοιχεία Eurostat: Εκτόξευση της ακρίβειας σε αγαθά και Ενέργεια
  • Ημαθία: Κινητοποίηση σωματείων και φορέων ενάντια σε πλειστηριασμό κατοικίας αγροτοκτηνοτρόφου
  • ΚΚΕ: Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ρούμπιο είναι ανεπιθύμητος! Να σταματήσει η Ελλάδα να γίνεται θύτης κατά άλλων λαών και στόχος αντιποίνων
  • Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Ισπανία για το δικαίωμα στη στέγη
  • ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: Βασικές πλευρές του πορίσματος του ΚΚΕ
  • Μονόδρομος για τον λαό η σύγκρουση με την κερδοφορία του κεφαλαίου, ο δρόμος της ανατροπής για να πάρει ανάσα
Στοιχεία Eurostat: Εκτόξευση της ακρίβειας σε αγαθά και Ενέργεια1 Ημαθία: Κινητοποίηση σωματείων και φορέων ενάντια σε πλειστηριασμό κατοικίας αγροτοκτηνοτρόφου2 ΚΚΕ: Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ρούμπιο είναι ανεπιθύμητος! Να σταματήσει η Ελλάδα να γίνεται θύτης κατά άλλων λαών και στόχος αντιποίνων3 Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Ισπανία για το δικαίωμα στη στέγη4 ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: Βασικές πλευρές του πορίσματος του ΚΚΕ5 Μονόδρομος για τον λαό η σύγκρουση με την κερδοφορία του κεφαλαίου, ο δρόμος της ανατροπής για να πάρει ανάσα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Προστασία...

Προστασία...

Ως «μεγαλύτερη προστασία για τους οφειλέτες» διαφημίζει η κυβέρνηση το νέο πλαίσιο για τους servicers. Βάζει προθεσμίες στις απαντήσεις, όρια στις προκαταβολές, πρόστιμα και υποχρεωτική πρόταση ρύθμισης πριν από τον πλειστηριασμό. Μόνο που ο πλειστηριασμός μένει εκεί, στο τέλος της διαδρομής, ως ο ισχυρότερος εκβιασμός στον οφειλέτη πο... Περισσότερα

Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ του θεάτρου Μόσχας στην ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΩΝ Βέροιας

από Η Άλλη Άποψη
Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ του θεάτρου Μόσχας στην ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΩΝ Βέροιας

Μπαλέτο Θεάτρου Μόσχας – Μπαλέτο της Ρωσίας.ΚαρυοθραύστηςΤρίτη 6 Νοεμβρίου και ώρα 21:00.Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας.Η πιο συγκινητική ιστορία του κλασικού μπαλέτου

Ο “Καρυοθραύστης” είναι από τις ελάχιστες παραστάσεις κλασικού μπαλέτου που μοιάζουν σαν να γράφτηκαν σήμερα. Η ευφάνταστη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά και η αξεπέραστη μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι τον έχει καθιερώσει ως μία από τις πιο δημοφιλείς παραστάσεις η οποία παρόλο που μετράει 124 χρόνια ζωής έχει όλη τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό της πρώτης παρουσίασής της. Διατηρεί ανέγγιχτα από το χρόνο όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τα παιδικά όνειρα να φαίνονται πραγματοποιήσιμα.

Η πρεμιέρα του “Καρυοθραύστη” δόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1892 στο Θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη και το κοινό τον υποδέχτηκε με συγκλονιστικό χειροκρότημα. Ήταν η βραδιά που ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι ένιωθε για ακόμα μία φορά απόλυτα δικαιωμένος. Η μουσική του συνδυάστηκε μοναδικά με το λιμπρέτο που βασίστηκε στο παραμύθι “Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών” του Ερνστ Τίοντορ Αμαντέους Χόφμαν και το οποίο διασκεύασε αριστοτεχνικά ο Αλέξανδρος Δουμάς. Ο Μαριούς Πετιπά εξέπληξε τους πάντες με τη χορογραφία του. Η τρυφερή ιστορία του “Καρυοθραύστη” δεν άφησε κανένα ασυγκίνητο.

Η ιστορία του “Καρυοθραύστη” διαδραματίζεται την Παραμονή των Χριστουγέννων, σε μια γερμανική πόλη, όπου η μικρή Κλάρα περιμένει το δώρο από τον νονό της. Ανοίγοντάς το βλέπει με έκπληξη ένα στρατιωτάκι που χρησιμεύει ως καρυοθραύστης. Όταν όλοι οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο σαλόνι για να κοιμίσει το στρατιωτάκι της. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμιέται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου τα παιγνίδια ζωντανεύουν και δίνουν μάχη με τους τεράστιους ποντικούς που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Σε αυτή τη μάχη ο Καρυοθραύστης αναδεικνύεται νικητής και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.

Στη δεύτερη πράξη παρακολουθούμε την Κλάρα και τον Πρίγκιπα-Καρυοθραύστη να κάνουν ένα μαγικό ταξίδι, πρώτα στη χώρα της Βασίλισσας του Χιονιού και έπειτα στη χώρα των Ζαχαρωτών και της Ζαχαρένιας νεράιδας. Το όνειρο δεν κρατάει πολύ. Καθώς ξημερώνουν Χριστούγεννα, η μικρή Κλάρα ξυπνάει και ανακαλύπτει ότι ο γοητευτικός πρίγκιπας των ονείρων της έχει μεταμορφωθεί ξανά στον καρυοθραύστη που της χάρισε ο νονός της.

Στο εξωτερικό ο “Καρυοθραύστης” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1934, σαράντα δύο χρόνια μετά την πρεμιέρα τού 1892. Και εκεί η υποδοχή ήταν μοναδική. Από τότε έχουν γίνει πάμπολλες παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, με αρκετές διασκευές στη χορογραφία, καθώς κάθε χορογράφος προσπαθεί να δώσει τη δική του εκδοχή στην ιστορία. Ο “Καρυοθραύστης” χορογραφήθηκε και από τους δύο κορυφαίους χορευτές του 20ού αιώνα, τον Ρούντολφ Νουρέγεφ για τα Βασιλικά Μπαλέτα της Σουηδίας και τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ για το American Ballet Theater. Ο καθένας άφησε το στίγμα του ενισχύοντας το μύθο ενός έργου που δεν παύει να μας εκπλήσσει.

 

Τιμές Εισιτηρίων: 

Πλατεία: 25 €

Εξώστης: 20 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας, Παύλου Μελά & Μπιζανίου, τηλ. 2331078100

Βιβλιοπωλείο Επίκαιρο, Βενιζέλου 36, τηλ. 2331024612

Έχει διαβαστεί 549 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 499 επισκέπτες και 0 μέλη.