Σάββατο, 30 Μάι, 2020

  • Προχωρά αποφασιστικά στις «εξώσεις» προσφύγων η κυβέρνηση
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Ζητάει από τους εργαζόμενους να πουν κι «ευχαριστώ» για τα αντεργατικά μέτρα
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Καταδικάζει το νέο ρατσιστικό έγκλημα από αστυνομικό στην «πολυδιαφημισμένη δημοκρατία των ΗΠΑ»
  • ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
  • Ξεκινούν εργασίες συντήρησης κοινόχρηστων χώρων στις Δ.Ε. Βεργίνας και Μακεδονίδας  Υπογράφτηκαν οι σχετικές συμβάσεις από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Βέροιας
  • Προσλήψεις 30 γεωπόνων στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Ημαθίας, μετά από αίτημα του βουλευτή Τάσου Μπάρτζωκα
Προχωρά αποφασιστικά στις «εξώσεις» προσφύγων η κυβέρνηση1 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Ζητάει από τους εργαζόμενους να πουν κι «ευχαριστώ» για τα αντεργατικά μέτρα2 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Καταδικάζει το νέο ρατσιστικό έγκλημα από αστυνομικό στην «πολυδιαφημισμένη δημοκρατία των ΗΠΑ»3 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ4 Ξεκινούν εργασίες συντήρησης κοινόχρηστων χώρων στις Δ.Ε. Βεργίνας και Μακεδονίδας  Υπογράφτηκαν οι σχετικές συμβάσεις από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Βέροιας  5 Προσλήψεις 30 γεωπόνων στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Ημαθίας, μετά από αίτημα του βουλευτή Τάσου Μπάρτζωκα 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Παρουσιάστηκε το συλλογικό μυθιστόρημα με τίτλο «Σταγόνες Ζωής»

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Παρουσιάστηκε το συλλογικό μυθιστόρημα με τίτλο «Σταγόνες Ζωής»

Με μεγάλη συμμετοχή παρουσιάστηκε το συλλογικό μυθιστόρημα με τίτλο «Σταγόνες Ζωής» στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας το απόγευμα της Δευτέρας 4/11.Το βιβλίο αποτελεί συλλογική προσπάθεια της Βεροιώτισας Ανθής Θεοχαροπούλου, με τις συμμαθήτριές της από τα μαθήματα δημιουργικής γραφής, Κωνσταντίνας Αμπατζή, Σοφίας Λαπουρίδου, Ολυμπίας Παλληκαρίδου, Εύας Στόικου, Στέλλας Σωτήρκου και του καθηγητή τους συγγραφέα Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου, ο οποίος επιμελήθηκε και το βιβλίο.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η κα Θεοχαροπούλου αφού ήταν και η οικοδέσποινα της εκδήλωσης. Η ίδια αναφέρθηκε στη γνωριμία της με τις υπόλοιπες κυρίες στα μαθήματα και πως αποφάσισαν επτά διαφορετικοί άνθρωποι να γράψουν ένα βιβλίο. Κοινός παρονομαστής η αγάπη για το βιβλίο και τη συγγραφή.Έπειτα αναφέρθηκε στο βιογραφικό του επιμελητή τους κ. Αγγελίδη Γκέντζου.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ουσιαστικό τρόπο η φιλόλογος Νανά Γιαννοπούλου  . Η Ελένη Κουπίδου και η Έλενα Τσακαλίδου διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου. Στη συνέχεια μίλησαν ο εκδότης και οι συγγραφείς του βιβλίου.

Ολόκληρη η ομιλία της Νανάς Γιαννοπούλου

Οι «Σταγόνες Ζωής» είναι ένα συλλογικό έργο, ένα συλλογικό μυθιστόρημα. Εφτά άνθρωποι, εφτά  ξεχωριστές προσωπικότητες, η καθεμία με τις δικές της "λεπτομέρειες", τις δικές της διαστάσεις, διένυσαν μια ιδιαίτερη πνευματική σκυταλοδρομία. Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος, μαζί με τις μαθήτριες του στο τμήμα  δημιουργικής γραφής, τη  συντοπίτισσά μας Ανθή Θεοχαροπούλου, την   Κωνσταντίνα Αμπατζή, τη Σοφία Λαπουρίδου, την Ολυμπία Παλληκαρίδου, την  Εύα Στόικου και τη Στέλλα Σωτήρκου  έγραψαν από κοινού ένα μυθιστόρημα. Κομμάτι-κομμάτι, τρέχοντας ο καθένας με τη δική του αναπνοή και τη δική του δρασκελιά, έδιναν τη σκυτάλη ο ένας στον άλλο, μέχρι τον τερματισμό, την οριστική μορφή του κειμένου.

Στις « σταγόνες ζωής»  εκτίθενται οι ιστορίες εφτά γυναικών, τόσων δηλαδή όσοι είναι οι συγγραφείς του μυθιστορήματος. Αυτό  προφανώς σημαίνει ότι κάθε ηρωίδα είναι αποκλειστική κατασκευή και έμπνευση ενός εκ των συγγραφέων,  με τον Τάσο Αγγελίδη να έχει την επιμέλεια και την ευθύνη της τελικής τους σύνδεσης.

 Με το δεδομένο μιας τέτοιας «ανοιχτής» πολυπρόσωπης συνεργασίας, ξεκινώντας    την ανάγνωση του βιβλίου  περίμενα ότι θα συναντηθώ με  ένα κείμενο στο οποίο τουλάχιστον θα υποφαίνονταν η διαφορετική αισθητική, το διαφορετικό ύφος όσων συνέπραξαν στη συγγραφή.  Τελικά, στην αναγνωστική διαδρομή δεν υπήρξε η παραμικρή εντύπωση υφολογικής ασυνέχειας. Το κείμενο είναι απολύτως σφιχτοδεμένο ως προς την  έκφραση και την κατασκευή του, σαν να πρόκειται για δημιουργία ενός μόνο ανθρώπου.

 Δυο λόγια για την υπόθεση. Έξι γυναίκες  βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Λόγω της κακοκαιρίας οι πτήσεις τους καθυστερούν. Πρόκειται για την  Ιοκάστη  Παπαοικονομου, μια φύσει ασθενική γυναίκα, αναδυομένη δημοσιογράφο που τη μια στιγμή, άθελά της,  γίνεται μάρτυρας ενός εγκλήματος και την επόμενη παρασύρεται σε μια άδοξη ερωτική περιπέτεια με τον κατά τα φαινόμενα δολοφόνο. Την Άννα Καρούζου, μια δυναμική γυναίκα, στέλεχος πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας,   που αποστρέφεται με εμφανή αγένεια τη μίζερη μικροαστική νοοτροπία. Η τρίτη γυναίκα είναι  η πληθωρική Αθηνά Πανσέληνου, ενοχική με το πολύμαστον, όπως το αποκαλεί σώμα της, η οποία συλλαμβάνεται για κάπνισμα στις τουαλέτες του αεροδρομίου και στη συνέχεια  ερωτεύεται  τον Γερμανό υπάλληλο που την συνέλαβε. Η τέταρτη, η Ελισσάβετ Δελημάρκου, που παλεύει με το παρόν μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης,   την απόρριψη της βιολογικής της μητέρας και τα παθογενή σεξιστικά κατάλοιπα του  πρώην συντρόφου της. Πέμπτη, η  Δάφνη Αλεξίου,  παιδίατρος, με καταγωγή από τη Σάμο, παντρεμένη με τον Τούρκο Ντενίζ, έγκυος στο παιδί τους. Τελευταία,  η Ροζαλία Γεραλή που στο άκουσμα της αιφνίδιας απώλειας του άντρα της καταρρέει ενώ ήδη έχει εκστασιαστεί και αφεθεί ερωτικά στη γοητεία της  Εύας. 

Κάτω από περίεργες λοιπόν  συνθήκες οι γυναίκες αυτές, με το διαφορετικό background και την περίπλοκη ψυχοσύνθεση συναντιούνται και γνωρίζονται στο ιατρείο του αεροδρομίου.

Αποκλεισμένες στο καθαρτήριο περιβάλλον, επιθυμούν να αποβάλουν τα βάρη που φέρουν, χωρίς όμως να ξέρουν τον τρόπο. Καταφεύγουν στην υπερβολή, αναζητούν συμπαραστάτες, συνοδοιπόρους στα πάθη τους, οδηγούνται  σε εκμυστηρεύσεις και  αβίαστες εξομολογήσεις, συμβιβάζονται, ψηλαφούν τα χνάρια  για το επόμενο βήμα,  τη μοναδική διαδρομή για την επιβίωσή τους. «Είναι ευχαριστημένες από τη ζωή τους; Ζουν ευτυχισμένες; η ζωή τους… σταγόνες ζωής... Σταγόνες έρωτα, φιλίας, αγάπης, ευχαρίστησης... Ποτάμι οι  ανεκπλήρωτες επιθυμίες», θάλασσα   τα "θέλω" τα "πρέπει", και τα "μη"...

Από το ιατρείο του αεροδρομίου κάποια στιγμή τις παραλαμβάνει μια μυστηριώδης αεροσυνοδός, μία ψυχωσική προσωπικότητα, που λειτουργώντας ως καταλύτης, τις εξαναγκάζει σε μία βασανιστική αναμέτρηση με τον εαυτό τους και κυρίως με την επιθυμία τους για ζωή. Μνήμες, βιώματα, χρόνοι  ανακυκλώνονται εκ νέου, εισβάλλοντας βίαια από το παρελθόν στο παρόν. Συναισθηματικές διεργασίες που θέτουν σε διαρκή δοκιμασία τις ανθρώπινες αντοχές και κάθε απόπειρα αγνόησής τους  συμβαίνει επί ματαίω.

Τελικά, το αεροδρόμιο του Μονάχου φαντάζει   ιδανικό για τον ρόλο του μεταβατικού σταθμού,  της στάσης  αναμονής που απαιτεί η  αναπόδραστη ανάγκη της ωρίμανσης στον βωμό της ισορροπίας.

Η έβδομη γυναίκα της ιστορίας δεν βρίσκεται στον χώρο του αεροδρομίου. Πρόκειται για την πλούσια πρωταγωνίστρια του θεάτρου Ηλέκτρα Λέκκα. Πώς αυτή η απομονωμένη- τουλάχιστον φαινομενικά-  από τη συναλλαγή των έξι γυναικών φιγούρα επηρεάζει τη ζωή τους; Ποιος είναι ο ρόλος της; Και ποια  θα είναι τελικά η έκβαση όλης αυτής της περιπέτειας; Θα αντέξει ο σύνδεσμος των έξι γυναικών στον χρόνο μετά την κοινή τους εμπειρία; Σε ποιον βαθμό  θα αποτελέσουν η μια για την άλλη σηματωρούς στη διαδρομή τους;

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά ίσως δίνονται στο τρίτο μέρος του βιβλίου. Η καταιγίδα που προηγήθηκε φαίνεται ότι  αφήνει τη θέση της στη θαλπωρή του ήλιου. Το τέλος μοιάζει καλό. Υπάρχει όμως μια απροσδιόριστη αίσθηση ότι κάποιες χλωμές  σταγόνες θα εξακολουθούν να πέφτουν και να αλλάζουν αδιάκοπα την πραγματικότητα.

Το μυθιστόρημα σταγόνες ζωής, είναι κατά βάση ψυχογράφημα, που λειτουργεί για  εμάς  τους αναγνώστες ως «ψυχολογικό ενδιάμεσο», επιτρέποντάς μας να συμμετέχουμε εκ του ασφαλούς στις ιστορίες των εφτά ηρωίδων και ταυτόχρονα να  συγκινούμαστε  ανακαλύπτοντας σε αυτές μοτίβα που διακινούν τα νήματα της δικής μας ζωής. ΄Αλλωστε,  έχουμε να κάνουμε  με γήινες, ρεαλιστικές  προσωπικότητες που διαγράφονται χωρίς καμία πρόθεση  διδακτισμού, κριτικής ή και ωραιοποίησής τους.

Όσον αφορά τη δράση, σε καμιά περίπτωση, η συλλογική πένα  δεν παραμελεί την ευρηματικότητα και το αναπάντεχο του μύθου, κλείνοντας  ερμητικά το παραθυράκι που θα επέτρεπε στον αναγνώστη να φανταστεί τη συνέχεια των εξελίξεων.

Αν και αρχικά έχει κανείς την εντύπωση ότι πρόκειται για μία εύκολη γραμμική ιστορία, η επαναλαμβανόμενη εισαγωγή μιας νέας περσόνας, καθιστά περίπλοκη και αυξανόμενα ενδιαφέρουσα την αφηγηματική οργάνωση. Ιστορίες- σπόνδυλοι ενός αρθρωτού μυθιστορήματος που πρέπει να δέσουν καλά στο μυαλό του αναγνώστη.

Η πλοκή άλλοτε μέσω της τριτοπρόσωπης και άλλοτε μέσω της πρωτοπρόσωπης αφήγησης ρέει ακολουθώντας τις ζωές των γυναικών σε στοχευμένα διαφορετικά  χρονικά επίπεδα, σε ένα πρώτο παρόν του 1998 στο αεροδρόμιο του Μονάχου,  στο επώδυνο  κατά κανόνα παρελθόν τους,  και εκ νέου στο δεύτερο παρόν, το παρόν της ελπίδας και της ισορροπίας   του 2018.  Όλα αυτά υπηρετούνται από μια γλώσσα αυθόρμητη, ζωντανή, χωρίς πολυσημίες, ικανή να αποδώσει τον ψυχισμό των ηρωίδων που εκτίθενται και να προκαλέσει  αβίαστη συγκίνηση.

Οι σταγόνες ζωής μιλούν για γυναίκες, αιώνια κορίτσια που ζουν το ταξίδι σε έναν κόσμο γεμάτο πάθη, εντάσεις, ανατροπές, σκληρότητα και μαζί ομορφιά. Απευθύνονται όμως σε κάθε αναγνώστη, ανεξαρτήτως φύλου, ο οποίος επιδιώκει  να ξαναδώσει ψυχή και  ζωή στον έρωτα, στις σκέψεις του, στις αποφάσεις, ακόμα και στον θάνατο, βιώνοντας μια διαδικασία συναισθηματικής και κοινωνικής ανατροφοδότησης, όπως ακριβώς οι ηρωίδες  της ιστορίας. Του λόγου το αληθές, οι τελευταίες αράδες του βιβλίου:  «Η Δάφνη μάζεψε τα κομμάτια της με μια δόση απογοήτευσης…. και ρίχτηκε στη δουλειά με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο. Έπρεπε να επιζήσει με τον τρόπο που αυτή ήξερε. Δουλεύοντας και δημιουργώντας όμορφα πράγματα στη ζωή της».

 

 

 

 

Έχει διαβαστεί 124 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος ΔΝΔ 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 30 Μαϊου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 10 ως 22 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 31 Μαϊου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 21 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 96 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά