Σάββατο, 30 Μάι, 2020

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
  • Η φιέστα στην Αγιά Σοφιά προκαλεί νέα ένταση
  • Η Ουάσιγκτον διέκοψε τις σχέσεις της με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
  • Γιάννης Τσαναξίδης δημοτικός σύμβουλος Βέροιας : «Χρειάζεται ο λαός να συμμετέχει και να παρεμβαίνει οργανωμένα»
  • Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα της Ημαθίας λέει: «ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΧΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΤΑΞΗ»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ1 Η φιέστα στην Αγιά Σοφιά προκαλεί νέα ένταση2 Η Ουάσιγκτον διέκοψε τις σχέσεις της με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας3 ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 4 Γιάννης Τσαναξίδης δημοτικός σύμβουλος Βέροιας : «Χρειάζεται ο λαός να συμμετέχει και να παρεμβαίνει οργανωμένα»5 Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα της Ημαθίας λέει: «ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΧΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΤΑΞΗ»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σύσκεψη για να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις της αρχαιολογίας στο έργο της Αστικής Ανάπλασης

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Σύσκεψη για να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις της αρχαιολογίας στο έργο της Αστικής Ανάπλασης

Σύσκεψη για το συντονισμό και την επιτάχυνση των εργασιών που απομένουν να ολοκληρωθούν από την πλευρά της αρχαιολογίας στο πλαίσιο των αστικών αναπλάσεων πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Δημάρχου Βέροιας κ. Χ. Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη την Παρασκευή 30 Μαΐου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης, οι αρμόδιοι για την ανάπλαση υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας (Βίλμα Μαυροματίδου, Γρηγόρης Ζευγαρόπουλος, Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος και Στάθης Τζωρτζίνης) και ο Αρχαιολόγος εκπρόσωπος της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ιωάννης Γραικός.

Συζητήθηκε η επιτάχυνση εργασιών της αρχαιολογικής έρευνας σε δυο σημεία του έργο της Αστικής Ανάπλασης, όπου έχει εγκατασταθεί η ΙΖ Εφορεία. Το πρώτο είναι στην πλατεία Καρατάσου απέναντι από το ναό Αγ. Αναργύρων και το δεύτερο στο Αρχαίο Τοίχος στην δυτική είσοδο της πόλης (από Νάουσα).

Σχετικά με το πρώτο (Πλατεία Καρατάσου), σήμερα παρουσιάζει μια εικόνα στασιμότητας και εγκατάλειψης σε σχέση με τις υπόλοιπες εργασίες της ανάπλασης. Από τη μια απαιτούνται παρεμβάσεις για τον άμεσο καλλωπισμό του πάρκου,  κοπή χόρτων (κίνδυνος από ερπετά κτλ) και τοποθέτηση νέας περίφραξης μέχρι την υλοποίηση του έργου ενώ από την άλλη πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου εντός του χρονοδιαγράμματος του έργου (τέλη Νοεμβρίου).

Ο κ. Γραικός σημείωσε ότι η αρχαιολογία θα μεριμνήσει για την άμεση κοπή των χόρτων ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί και η μελέτη ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου η οποία πέρα από τις αναγκαίες παρεμβάσεις θα υποδείξει και το ύψος των χρημάτων που θα χρειαστούν για την υλοποίηση των εργασιών.

Από την πλευρά της η κ. Ουσουλτζόγλου τόνισε πως η τελική μελέτη θα πρέπει να έχει ως βασικά κριτήρια την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του πάρκου αλλά και την αισθητική αναβάθμιση του, με στόχο την ανάδειξη του αρχαιολογικού μνημείου ως μέρους της ταυτότητας και της συλλογικής  μνήμης της πόλης.

Αναφορικά με το έργο ανάπλασης του πάρκου όπου βρίσκεται το βόρειο τμήμα του Αρχαίου Τοίχους της πόλης, η Δήμαρχος υπογράμμισε ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι εργασίες να αναδείξουν το αρχαίο τοίχος ώστε να είναι ορατό από την είσοδο από Νάουσα, να απομακρυνθούν τα graffiti και να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέων βανδαλισμών με τον κατάλληλο φωτισμό του τοίχους κατά τις βραδινές ώρες.

Σημειώθηκε ότι η αρχική μελέτη περιλαμβάνει φωτισμό του πάρκου και όχι του τοίχους και συζητήθηκε η προοπτική φωτισμού του ίδιου του τοίχους καθώς και της απομάκρυνσης μερικών δένδρων για την καλύτερη ορατότητα του μνημείου.

Παράλληλα τέθηκαν τα ζητήματα της ακεραιότητας του τοίχους και του κόστους υλοποίησης των αρχαιολογικών εργασιών. Σχετικά με το πρώτο ο κ. Γραικός ανέφερε πως η μέθοδος της αδιατάρακτης κοπής που εφαρμόζεται είναι η ενδεδειγμένη λύση για την στατικότητα και την ακεραιότητα του μνημείου ενώ το κόστος σε κάθε αρχαιολογική μελέτη δεν μπορεί εύκολα να προβλεφτεί γιατί οι σχετικές εργασίες μπορούν να αποκαλύψουν κρυφές πτυχές ενός μνημείου ή αρχαιολογικού χώρου και κατ’ επέκταση να χρειασθούν πρόσθετες παρεμβάσεις.

Παρότι εκφράστηκε η ανησυχία για το πιθανό κόστος των αρχαιολογικών εργασιών στέλεχος της τεχνικής υπηρεσίας διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης χρημάτων μεταξύ υπό-έργων, με τη μεταφορά αδιάθετων υπολοίπων σε εν εξελίξει εργασίες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να παρουσιαστούν προβλήματα στη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων υπό-έργων.

Τέλος, ο κ. Γραικός δεσμεύτηκε ότι θα αποσταλεί αυτή την εβδομάδα στο Δήμο Βέροιας επίσημο έγγραφο από την ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με το οποίο θα κοινοποιούνται αναλυτικά οι ενέργειες που απαιτούνται για την υλοποίηση των σχετικών εργασιών, με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την αποφυγή νέων καθυστερήσεων.

 

 

Έχει διαβαστεί 342 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 22 °C
Άνεμος ΝΔ 2-4 μποφόρ

Σάββατο, 30 Μαϊου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 10 ως 25 °C
Άνεμος Δ 2-3 μποφόρ

Κυριακή, 31 Μαϊου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 22 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 264 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά