Παρασκευή, 10 Ιουλ, 2026

  • ΚΚΕ: Ένοχες για τα προβλήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι η ΕΕ, η ΝΔ και όλες οι κυβερνήσεις που διατήρησαν το καθεστώς εργασιακής ομηρίας
  • Αναταράξεις και διεργασίες στην αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία: Παραιτήθηκε ο Σ. Φάμελλος από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
  • Την παρουσία αξιωματούχων του καθεστώτος Ζελένσκι στη Βουλή καταγγέλλει η ΚΟ του ΚΚΕ
  • Πέθανε η τραγουδίστρια Bonnie Tyler
  • ΚΚΕ: Εκδήλωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη
  • Ν.Τ ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας την Τρίτη 14 Ιουλίου 2026 και ώρα 11:30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας
ΚΚΕ: Ένοχες για τα προβλήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι η ΕΕ, η ΝΔ και όλες οι κυβερνήσεις που διατήρησαν το καθεστώς εργασιακής ομηρίας1 Αναταράξεις και διεργασίες στην αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία: Παραιτήθηκε ο Σ. Φάμελλος από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ2 Την παρουσία αξιωματούχων του καθεστώτος Ζελένσκι στη Βουλή καταγγέλλει η ΚΟ του ΚΚΕ3 Πέθανε η τραγουδίστρια Bonnie Tyler4 ΚΚΕ: Εκδήλωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη5 Ν.Τ ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας την Τρίτη 14 Ιουλίου 2026 και ώρα 11:30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο λαός πρωταγωνιστής

'Η πρωταγωνιστής στον αγώνα με στόχο την ανατροπή του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης, ή «θεατής» μπροστά στις νέες θυσίες για τα κέρδη και τους πολέμους τους. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα σήμερα για τον λαό, σε συνθήκες που το αστικό πολιτικό σύστημα αναμορφώνεται με το βλέμμα στραμμένο στην αντιλαϊκή σταθερότητα.Γι' αυτό και ... Περισσότερα

Τέμπη: Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη συνενοχή κυβερνήσεων ΕΕ

από Η Άλλη Άποψη
Τέμπη: Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη συνενοχή κυβερνήσεων  ΕΕ

Οι αρμόδιοι είχαν πλήρη γνώση των κινδύνων στο σιδηροδρομικό δίκτυο ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης του ΟΣΕ


Η επιβεβαίωση ότι όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις γνώριζαν τους κινδύνους στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης του ΟΣΕ, ήρθε και μέσα από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή, σχετικά με το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών.


Η διαβίβαση της δικογραφίας προέκυψε, μεταξύ άλλων, μετά τις πρόσφατες απολογίες δυο ανώτατων στελεχών του υπουργείου για την περίοδο 2016 - 2023, και αφορά τόσο τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717, όσο και την κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις 10/9/2021 προς τον υπουργό Κ. Καραμανλή, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννη και τον γγ του υπουργείου Γ. Ξιφαρά γίνεται επίκληση των περιορισμών που θέτει το ισχύον μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «τα έσοδα του ΟΣΕ το 2019, τελευταίο έτος λειτουργίας υπό κανονικές επιχειρηματικές συνθήκες», ανήλθαν σε 61 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 45 εκατ. προήλθαν από την κρατική χρηματοδότηση (ελέω του Μεσοπρόθεσμου, καθώς οι ανάγκες ήταν για περισσότερα χρήματα) και 16 εκατ. από τα τέλη υποδομής.

Τα έξοδα του ΟΣΕ - σύμφωνα με τα στοιχεία που παρασχέθηκαν με ευθύνη του Οργανισμού - ανέρχονται σε 135 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναλύεται σε 80 εκατ. λειτουργικά έξοδα και 55 εκατ. δαπάνες τακτικής συντήρησης της σιδηροδρομικής υποδομής (χωρίς αναβαθμίσεις - ανατάξεις κ.λπ.). Τα δεδομένα αυτά αποκαλύπτουν ένα έλλειμμα 74 εκατ. ευρώ.


Το θέμα δεν είναι λογιστικό, καθώς στην επιστολή αναφέρεται ότι: «Εξαιτίας του ελλείμματος αυτού, μέχρι σήμερα ο ΟΣΕ διενεργούσε συντήρηση μικρής κλίμακας (...) Επίσης, η ελλιπής συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου υποβαθμίζει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών, αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχημάτων και συμβάντων, οδηγεί σε επιβολή βραδυποριών, που αυξάνουν ιδιαίτερα τους χρόνους εκτέλεσης των δρομολογίων, δημιουργεί έκτακτες καθυστερήσεις, ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό, και αυξάνει το τελικό κόστος συντήρησης».

Ολα αυτά, δηλαδή, που κατήγγελλαν επανειλημμένα και τα σωματεία των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, με τις κυβερνήσεις να απαξιώνουν και να απορρίπτουν τα δίκαια αιτήματά τους.

Υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και πλημμελής συντήρηση

Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπηρεσία στέλνει παρόμοια επιστολή λίγες μέρες μετά, στις 21/9/2021, με θέμα «Ενημερωτικό για χρηματοδότηση και προσωπικό του ΟΣΕ», όπου επισημαίνει ότι οι ελλείψεις σε χρηματοδότηση και προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα τη μη ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου.

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του υπουργείου για έργα 3,6 δισ. ευρώ στο σιδηροδρομικό δίκτυο, η υπηρεσία αναφέρει στην επιστολή: «Μετά την ολοκλήρωσή τους τα έργα αυτά θα παραδοθούν στον ΟΣΕ, ως διαχειριστή υποδομής, για να τα λειτουργεί και να τα συντηρεί. Για να επιτύχει τους δύο αυτούς σκοπούς ο ΟΣΕ χρειάζεται: Επαρκή χρηματοδότηση και επαρκές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για τη συντήρηση και τη λειτουργία του».


Η επιστολή επαναλαμβάνει το έλλειμμα ύψους 74 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του ΟΣΕ και την εκπλήρωση των καθηκόντων του ως διαχειριστή υποδομής, αλλά και το αποτέλεσμά τους.

Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται: «Στα χρόνια των μνημονίων, επειδή η χρηματοδότηση του ΟΣΕ ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που απαιτείτο για τη συντήρηση και λειτουργία του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου (45 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2015 με βάση το Μεσοπρόθεσμο), η συντήρηση ήταν απολύτως πλημμελής (ότι δεν μπορούσε να αποφευχθεί), με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα ένα κακοσυντηρημένο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο οποίο κυκλοφορούν τρένα με πολύ μικρότερες ταχύτητες από αυτές που θα κυκλοφορούσαν αν το δίκτυο ήταν σωστά συντηρημένο, με πολλές βραδυπορίες και υποκατάσταση σιδηροδρομικών συνδέσεων με λεωφορεία (π.χ. Δράμα - Αλεξανδρούπολη) και με χρονικές ασυνέπειες όσον αφορά την άφιξη και την αναχώρηση των συρμών, που ταλαιπωρούν τους επιβάτες.

Τα δύο τελευταία χρόνια (2020 και 2021) η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά, γιατί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που είναι και ο κύριος πελάτης του, δεν πληρώνει τέλη υποδομής, επειδή δεν συμφωνεί με την αύξηση των τελών που επέβαλε ο ΟΣΕ από το 2020».

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει τη δραστική μείωση του προσωπικού του ΟΣΕ και προειδοποιεί: «Το εναπομείναν προσωπικό στο τέλος του 2021 θα είναι 880 άτομα, δηλαδή μείωση 77,33% ως προς το 2010, και στο τέλος του 2022, 780 άτομα, δηλαδή μείωση 79,91% ως προς το 2010.

Η έλλειψη επαρκούς προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα τη μη ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου», με συνέπειες μεταξύ άλλων «τη μη δυνατότητα της εκπλήρωσης όλων των καθηκόντων του φορέα ως διαχειριστή υποδομής (επιθεωρήσεις, συντήρηση), με σημαντικότερη την έλλειψη ασφάλειας της σιδηροδρομικής υποδομής, ιδιαίτερα σε ένα δίκτυο που για τους λόγους που προαναφέρθηκαν είναι κακοσυντηρημένο».

Συνεπακόλουθο των παραπάνω είναι το γεγονός ότι «σε περίπτωση που δεν επιλυθούν άμεσα τα προαναφερόμενα προβλήματα, οποιαδήποτε έργα έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται για την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής υποδομής είναι χωρίς αντικειμενικό όφελος, γιατί δεν θα υπάρχουν άνθρωποι για να τα λειτουργήσουν και πόροι για να τα συντηρήσουν».

Οι δύο κατηγορούμενοι στις απολογίες τους τονίζουν ότι «σε κανένα από τα ενημερωτικά σημειώματα που υποβλήθηκαν στην πολιτική ηγεσία δεν υπήρξε αντίδραση».

Συνεργός στο έγκλημα η Ευρωπαϊκή Ενωση

Οσον αφορά τον ρόλο της ΕΕ, χαρακτηριστική είναι και η επιστολή του πρώην υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή προς την Κομισιόν για τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του ERTMS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας) στους ελληνικούς σιδηροδρόμους.

Με επιστολή του στις 23/3/2022 ο πρώην υπουργός Μεταφορών της ΝΔ ενημερώνει για τις καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του ERTMS στα τμήματα Γέφυρες - Αχαρνές, Αχαρνές - Τιθορέα και Δομοκός - Παλαιοφάρσαλος - Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας, τα οποία αρχικά είχαν προγραμματιστεί να εξοπλιστούν και να τεθούν σε λειτουργία το 2020.

Τα τμήματα αυτά έλαβαν - με ευθύνη της κυβέρνησης - νέα προθεσμία θέσης σε λειτουργία, το 2022 και το 2023. Στη σχετική ενημέρωση από τον υπουργό, η Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Κομισιόν απαντά στις 20/5/2022 ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται να μεταθέσει τις σχετικές ημερομηνίες για τη θέση σε λειτουργία του ERTMS στις τρεις γραμμές του διαδρόμου του κεντρικού δικτύου».

Υπενθυμίζεται ότι το Πόρισμα του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που είχε συγκροτηθεί μετά από αίτημα του Κόμματος, επεσήμανε όλες αυτές τις πλευρές που είχαν προκύψει, και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο είχε ζητήσει να ελεγχθούν για ποινικές ευθύνες πρώην υπουργοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Με το ίδιο επικίνδυνο μοντέλο

Και ενώ όλες οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι πίσω από το έγκλημα κρύβεται η «απελευθέρωση» των Μεταφορών, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης εξήγγειλε το «νέο μοντέλο» λειτουργίας του ΟΣΕ για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, που «τρέχει» στις ίδιες ακριβώς ράγες!

Και μόνο ότι το κυβερνητικό αφήγημα ότι ο «νέος ΟΣΕ» θα γίνει με «μοντέλο ΔΕΗ» («σκοπός μας είναι ο ΟΣΕ να γίνει νέα ΔΕΗ, την οποία παραλάβαμε πρακτικά χρεοκοπημένη και τώρα είναι πρωταγωνιστής στην αγορά Ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά), επιβεβαιώνει πως και αυτό το νομοσχέδιο θα φτιαχτεί με τα ίδια «υλικά» της εγκληματικής πολιτικής της «απελευθέρωσης» της ΕΕ που υπηρετούν όλα τα κόμματα του συστήματος.

Μιας πολιτικής, δηλαδή, κομμένης και ραμμένης στην κερδοφορία του κεφαλαίου, που είτε με «κρατικοποιημένες» είτε με ιδιωτικοποιημένες λειτουργίες του σιδηρόδρομου, είτε με πολλές εταιρείες διαχείρισης του σιδηροδρομικού έργου είτε με μία, οδηγούν σε εγκλήματα κατά των λαών σε όλη την ΕΕ, όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε και στην τραγωδία των Τεμπών.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη διαχείριση της δικογραφίας με τα ονόματα των δύο υπουργών που έφτασε στη Βουλή, η κυβέρνηση προανήγγειλε ότι θα επαναλάβει το «μοντέλο Τριαντόπουλου», με άμεση παραπομπή στη Δικαιοσύνη, ώστε με fast track διαδικασίες να αποφύγει την οποιαδήποτε συζήτηση και την εξέταση μαρτύρων σε Προανακριτική. Πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο στην επιχείρηση συγκάλυψης που συνεχίζεται και δεν θα μείνει αναπάντητη από τον λαό.

Αναδημοσίευση Ριζοσπάστης

Έχει διαβαστεί 388 φορές
Νέος ΟΣΕ;
Προηγούμενο άρθρο
Νέος ΟΣΕ;
Δύο κόσμοι
Επόμενο άρθρο
Δύο κόσμοι

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 256 επισκέπτες και 0 μέλη.