Παρασκευή, 23 Αύγ, 2019

  • Ο λαός θα πληρώσει τα σπασμένα των εξαγγελιών Μητσοτάκη
  • Τεράστια οικολογική καταστροφή στον «πνεύμονα» της Γης
  • Πρωτοβουλία για το Παιδί: Συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας
  • Αυτά τα τείχη δεν ενοχλούν;
  •  Α. Τζιτζικώστας από την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου: «Με συνεννόηση, σύνθεση και συνεργασία αυτά τα χρόνια καταφέραμε όλοι μαζί να πάμε τον τόπο μας μπροστά»
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:Δημιούργησε «ομάδα εργασίας» που θα επεξεργαστεί προτάσεις για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης
Ο λαός θα πληρώσει τα σπασμένα των εξαγγελιών Μητσοτάκη1 Τεράστια οικολογική καταστροφή στον «πνεύμονα» της Γης2 Πρωτοβουλία για το Παιδί: Συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας3 Αυτά τα τείχη δεν ενοχλούν;4  Α. Τζιτζικώστας από την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου: «Με συνεννόηση, σύνθεση και συνεργασία αυτά τα χρόνια καταφέραμε όλοι μαζί να πάμε τον τόπο μας μπροστά»5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:Δημιούργησε «ομάδα εργασίας» που θα επεξεργαστεί προτάσεις για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αποκλειστική συνέντευξη με τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Βέροιας Δημήτρη Πυρινό

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Αποκλειστική συνέντευξη με τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Βέροιας Δημήτρη Πυρινό

Στο πλαίσιο της ουσιαστικής- ολόπλευρης κάλυψης της προεκλογικής δραστηριότητας παρουσιάζουμε σήμερα αποκλειστική συνένετυξη με τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Βέροιας Δημήτρη Πυρινό

Κάνετε λόγο  για ένα δήμο με μια ισόρροπη ανάπτυξη, τι σημαίνει αυτό;
Στο πλαίσιο του διευρυμένου δήμου Βέροιας με το νόμο Κλεισθένη περιλαμβάνονται οι παλαιοί Καλλικρατικοί δήμοι, Αποστόλου Παύλου, Δοβρά, Μακεδονίδος, Βεργίνας. Θα πρέπει να θέσουμε την ανάπτυξη της περιοχής σε μια νέα βάση, όπου η ύπαιθρος, ο ορεινός όγκος των Πιερίων και του Βερμίου και ένα μεγάλο τμήμα του κάμπου της Ημαθίας, θα αναπτύσσονται παράλληλα με το αστικό τοπίο της πόλης. Χρειαζόμαστε ένα δήμο με την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε κάθε του γεωγραφικό σημείο. Ένας κάμπος βιώσιμος και οργανωμένος θα φέρει πλούτο στην πόλη όπως και η αξιοποίηση του ορεινού όγκου θα προσδώσει πολλαπλά αλληλένδετα οφέλη.
Σε ποιούς τομείς θα πρέπει να δοθούν προτεραιότητες;
Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να διαμορφωθεί μια πόλη για τους ανθρώπους, τους πεζούς και όχι για τα αυτοκίνητα ή τα αδέσποτα ζώα. Έλεγχος και απομάκρυνση λοιπόν των αδέσποτων και διορθώσεις με διαπλάτυνση των πεζοδρομίων. Σήμερα όλα τα πεζοδρόμια, πλην των κεντρικών δρόμων που έγιναν από ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι σε άθλια κατάσταση, τεχνικά και αισθητικά. Σπασμένα πλακάκια, καταπατημένα από τα αυτοκίνητα, καταλερωμένα από περιττώματα και σκουπίδια,  δίχως ίχνος πρασίνου και πολύ στενά, είναι σύνηθες και επικίνδυνο οι πεζοί να περπατάνε στους δρόμους. Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει.
Για τις κοινότητες και το αγροτικό τοπίο από που να αρχίσεις...Το οδικό, το αρδευτικό και το αποχετευτικό  δίκτυο, βασικά πράγματα δυστυχώς είναι ακόμη σε πρωτόγονη μορφή όπως διαπιστώσαμε στις επισκέψεις με την ομάδα της υποψηφίας δημάρχου Γεωργίας Μπατσαρά.
Για την οικονομική ανάπτυξη;
Αν και ζούμε μέσα σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, ο τόπος αυτός διαθέτει μια πρωτογενή παραγωγή που σταθεροποιεί την κατάσταση, ωστόσο θεωρώ ότι θα πρέπει να αναδείξουμε εναλλακτικά παραγωγικά μοντέλα και καλλιέργειες. Εκεί που υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης σύμφωνα με έρευνες είναι ο τουρισμός.  Απαραίτητη η δημογραφική αύξηση με φυσική αύξηση ή κίνητρα για εσωτερική μετανάστευση. Τεράστιο και άμεσο όφελος θα έχει μια πανεπιστημιακή σχολή σε όλα τα επίπεδα.
 Ως εκπαιδευτικός τι έχετε να προτείνετε;
Ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολικών κτιρίων με φωτοβολταϊκά συστήματα για αυτονομία και οικονομία. Αυλές ανοιχτές στους πολίτες με σύγχρονα γήπεδα και περισσότερο πράσινο. Μεγαλύτερη υποστήριξη από τις δομές του δήμου, μεγαλύτερη αυτονομία στις αποφάσεις του σχολείου, καταγραφή των αναγκών με κλιμάκιο εκπαιδευτικών και υπαλλήλων του δήμου.
 Ως οικονομολόγος;
Δραστηριοποίηση στο πεδίο της δια βίου μάθησης ως μόνιμη βάση ανάπτυξης.
Προώθηση της ευγενούς άμιλλας και της κοινωνικής συνοχής μέσω αθλητικών και πολιτιστικών προγραμμάτων. Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας με όποια μέσα διαθέτει ένας δήμος. Ένταξη στο δίκτυο “Η πόλη που μαθαίνει”. Και θα επαναλάβω ότι το δημογραφικό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, η οικονομική ύφεση δεν πρόκειται να τελειώσει αν δεν υπάρξει αύξηση πληθυσμού.
 Ως ιστορικός;
Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας με αδιάλειπτη ιστορία από τα προϊστορικά χρόνια έως και σήμερα. Τα αρχαία και ειδικά τα βυζαντινά εκθέματα είναι αναξιοποίητα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Η ανάδειξη των βυζαντινών εκκλησιών με κάθε τρόπο, επαναλαμβάνω, είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος στα επόμενα χρόνια. Η οδική-χαρτογραφική σύνδεση και η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση και ανάδειξή τους αποτελεί το απόλυτο συγκριτικό μας πλεονέκτημα στον τουρισμό.
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα λάθη του παρελθόντος για την πόλη;
Δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο λάθη, αλλά επιλογές δεύτερες ή τρίτες, ίσως μέσα σε κάποιες συνθήκες που δε γνωρίζω. Μπορώ να σας πω όμως τις σκέψεις που είχα πάντα: Θα έπρεπε να είχαν μείνει τα αρχοντικά παραδοσιακά σπίτια, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον τουρισμό. Θα έπρεπε να είχε ήδη διαμορφωθεί η κοίτη του Τριποτάμου όπου θα είχαμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα για την πόλη, απείρως καλύτερη και ομορφότερη. Θεωρώ απαράδεκτο, διότι υπήρχε εμπειρία, το οικιστικό σχέδιο της νέας νοτιοανατολικής πλευράς της πόλης. Θα έπρεπε να σχεδιαστεί με μικρότερο συντελεστή δόμησης, με μεγαλύτερους δρόμους και χώρους αναψυχής. Ο Χώρος Τεχνών αν γινόταν σε μια θέση εκτός κέντρου θα είχε πολλαπλά οφέλη. Εκεί ήδη υπήρχε η Στέγη Γραμμάτων. Ο χώρος του θα ήταν τώρα ένα θαυμάσιο μεγάλο πάρκο με ένα υπόγειο πάρκινγκ, ενώ η περιοχή που θα χτιζόταν θα είχε αναβαθμιστεί. Η ανάπλαση της πλατείας ελιάς θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, έχει πολλά λάθη και παραλείψεις, ενώ τραγική είναι η σημερινή πλατεία Ρακτιβάν.
Τι λείπει από την πόλη της Βέροιας;
Χωρίς δεύτερη σκέψη ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για όλους τους υπόλοιπους τομείς υπάρχουν οι βάσεις. Σύμφωνα με μια κατάταξη των πόλεων, που περιέχεται σε βιβλίο Οικονομικής Γεωγραφίας –αγαπημένο μου μάθημα επιλογής στο πανεπιστήμιο– υπάρχουν πόλεις χαρακτηρισμένες ως θρησκευτικά κέντρα (Βατικανό), καλλιτεχνικά (Φλωρεντία), διοικητικά (Βέρνη), τουριστικά (Ρόδος), εμπορικά (Λονδίνο), βιομηχανικά (Ντύσελντορφ), πανεπιστημιακά (Οξφόρδη). Ο δήμος της Βέροιας έχει ως ένα μικρό βαθμό στοιχεία από όλα τα προηγούμενα, πλην του Πανεπιστημίου.
Κλείνοντας, ως Δημήτρης τι θα άφηνες ως μήνυμα;
Γενικά οι επιθυμίες όλων για το δήμο είναι γνωστές. Το ζήτημα είναι ποιες και από ποιόν μπορούν να υλοποιηθούν. Η Γεωργία Μπατσαρά διαθέτει και τη γνώση και τη θέληση και την εμπειρία να τα πραγματοποιήσει. Είμαι σίγουρος για τις ικανότητές της. Αυτό που χρειάζεται όπως λέει και η ίδια είναι να δοθούν οι προτεραιότητες και με την σωστή διαχείριση να δοθεί μια λογική ωφελιμιστική  σειρά. Και ξεκινώντας από τα μικρά και καθημερινά, την τάξη, την αισθητική την καθαριότητα, πρέπει να προχωρήσουμε στις βελτιώσεις και τις υποδομές, έχοντας ως όραμα ένα μακρόπνοο σχέδιο. Πρέπει να κοιτάμε πάντα το μέλλον της πόλης. Εδώ χρειάζεται η συνεισφορά όλων. Η επόμενη μέρα θέλει προσήλωση, σχεδιασμό και δουλειά.
 
Δημήτριος Πυρινός
Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας με το συνδυασμό “ΒΕΡΟΙΑ ΠΡΩΤεύουσα ΠΟΛΗ” με υπ. Δήμαρχο τη Γεωργία Μπατσαρά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Δημήτριος Παύλου Πυρινός, το γένος Μπαμπαργύρη, είναι απόφοιτος Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης με εξομοίωση στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Παν. Ιωαννίνων, πτυχιούχος Οικονομικών Επιστήμων Παν. Μακεδονίας, κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Ιστορική Δημογραφία του Τμήματος Ιστορίας Κέρκυρας και Διδάκτωρ Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ημαθίας και Γραμματέας της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας Βέροιας. Υπηρετεί ως Διευθυντής  Σχολικής Μονάδας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. 

(Δημοσιεύτηκε στην έντυπη "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ")

Έχει διαβαστεί 135 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 24 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 23 Αυγούστου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 34 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Σάββατο, 24 Αυγούστου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 34 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 399 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά