Σάββατο, 18 Σεπ, 2021

  • Το «Πράσινο New Deal» θα διασφαλίσει φτηνό ρεύμα, ενεργειακή ασφάλεια, προστασία του περιβάλλοντος και «καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας» ;
  • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Ενα ακόμα υποκριτικό ψήφισμα για τα «δικαιώματα» και τις «διακρίσεις»
  • Συνεδριάζει στην Αθήνα με ατζέντα φωτιά για τους λαούς
  • Αναβάλλεται η τελετή εγκαινίων του  Κέντρου Βιομηχανικής Κληρονομιάς ΕΡΙΑ
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/9/21
  • Με «κόκκινο» προς το άγνωστο!
Το «Πράσινο New Deal» θα διασφαλίσει φτηνό ρεύμα, ενεργειακή ασφάλεια, προστασία του περιβάλλοντος και «καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας» ;1 ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Ενα ακόμα υποκριτικό ψήφισμα για τα «δικαιώματα» και τις «διακρίσεις»2 Συνεδριάζει στην Αθήνα με ατζέντα φωτιά για τους λαούς3 Αναβάλλεται η τελετή εγκαινίων του  Κέντρου Βιομηχανικής Κληρονομιάς ΕΡΙΑ4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/9/215 Με «κόκκινο» προς το άγνωστο!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πρωτόκολλα...

Πρωτόκολλα...

Η πολιτική της κυβέρνησης στην πανδημία, όπου τα δίνει όλα για την «υγεία» της οικονομίας, διαμορφώνει το έδαφος και για κάθε λογής παλινωδίες και αντιφάσεις, που με τη σειρά τους τροφοδοτούν τον ανορθολογισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα παιδιά 12 με 17 ετών. Γι' αυτήν την ηλικιακή κατηγορία δεν προβλέπεται εμβολιασμός, και... Περισσότερα

Ημερίδα με θέμα «Οπωροκηπευτικά, Αμπέλια: Καλλιέργεια – Μεταποίηση – Οινοποίηση» πραγματοποιήθηκε στη Βέροια

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Ημερίδα με θέμα «Οπωροκηπευτικά, Αμπέλια: Καλλιέργεια – Μεταποίηση – Οινοποίηση» πραγματοποιήθηκε στη Βέροια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα με θέμα «Οπωροκηπευτικά, Αμπέλια: Καλλιέργεια – Μεταποίηση – Οινοποίηση» που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Βέροιας και ο Σύλλογος Γεωπόνων Ν. Ημαθίας και διεξήχθη στο Επιμελητήριο Ημαθίας, την  Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Διά Βίου Μάθησης «LEONARDO DA VINCI» - «Βιολογικές καλλιέργειες: Οπωροκηπευτικά και οίνος».

Την ημερίδα προλόγισε η κ. Κλεοπάτρα Θεολογίδου, ως υπεύθυνη του Προγράμματος και χαιρέτησαν η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη και η Πρόεδρος του Συλλόγου  Γεωπόνων Ν. Ημαθίας κ. Πόπη Παπαοικονόμου.

Στο πρώτο μέρος, ενήλικες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα (πρακτική άσκηση στο Abruzzo  -Σεβίλλη για οπωροκηπευτικά και Τοσκάνη - Perpignan για κρασί) παρουσίασαν όψεις από την εμπειρία τους.

Ακολούθησαν ομιλίες προσκεκλημένων, ειδικών στο αντικείμενο.

 Η κ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Δρ Γεωπόνος Οινολόγος, στην ομιλία της για την «αμπελοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και η αμπελουργική ζώνη της Νάουσας» αναφέρθηκε στο ρόλο του κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας και στη σημασία του στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής μας. Σημείωσε ότι «η νομοθεσία» των κρασιών της αρχαίας Ελλάδας αποτέλεσε τη βάση για τις σημερινές Ονομασίες Προέλευσης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, τα γενικά χαρακτηριστικά του ελληνικού αμπελώνα και τις πιο σημαντικές ερυθρές ελληνικές ποικιλίες για να εστιάσει στο ξινόμαυρο και στην αμπελουργική ζώνη της Νάουσας.

Ο κ. Βασίλης Γεωργίου, Οινολόγος MSc, στην ομιλία του για την «οινοποίηση του ξινόμαυρου στην περιοχή Βέροιας, Νάουσας»  εστίασε στο ξινόμαυρο και τα χαρακτηριστικά του. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα κατάλληλα εργαλεία για τη σωστή οινοποίηση και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα, όπως, μεταξύ άλλων, στη μείωση του όγκου παραγωγής και στην εκρίζωση ιστορικών αμπελώνων χάριν των  εναλλακτικών καλλιεργειών. Την ομιλία του ολοκλήρωσε με τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή μας, όπως η αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό, οι διακρίσεις και το σταδιακό χτίσιμο του ονόματος.

Ο κ. Μιλτιάδης Βασιλακάκης, καθηγητής ΑΠΘ – Τμήμα Γεωπονίας, αναφέρθηκε στην «Παραγωγή οπωροκηπευτικών στην Ημαθία: Παρόν και μέλλον». Εστίασε στα οπωροφόρα δέντρα στην Ημαθία και σύγκρινε τις εξαγωγές φρούτων της Ημαθίας με άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης. Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στα συμπύρηνα ροδάκινα και τόνισε τη σημασία της συνένωσης ομάδων παραγωγών που θα τους δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα της Ε.Ε., να υπογράφουν μεγάλα συμβόλαια, κλπ. Ακολούθησε η παρουσίαση των εχθρών που προσβάλλουν τα συμπύρηνα και των μέσων καταπολέμησής τους, ομοίως και για άλλα οπωροφόρα δέντρα, όπως τις μηλιές, τα ακτινίδια, τις κερασιές και τις αχλαδιές και τις δυνατότητες για μεταποίηση.

Τέλος, η κ. Όλγα Ιακωβίδου, καθηγήτρια ΑΠΘ – Τμήμα Γεωπονίας, ανέπτυξε τις «αντιφάσεις της ανάπτυξης του αγροτικού τουρισμού στην Ελλάδα». Σημείωσε ότι ο αγροτικός τουρισμός ξεκίνησε τη 10ετία του 1980 στην Ελλάδα, αλλά μέχρι σήμερα, λείπει το θεσμικό πλαίσιο που θα θέσει τις προδιαγραφές για τη σωστή ανάπτυξή του. Ανέπτυξε τις προσδοκίες των κατοίκων της πόλης που επισκέπτονται αγροτικούς οικισμούς και την πραγματικότητα της υπαίθρου, η οποία δεν ανταποκρίνεται πάντοτε στα ζητούμενα, και επομένως, για την επιτυχημένη ανάπτυξη του αγροτουρισμού θα πρέπει να διερευνηθούν τα κίνητρα των αγροτουριστών (ελκυστικό φυσικό περιβάλλον, τοπικά προϊόντα, ποιότητα στην εξυπηρέτηση, κλπ). Τέλος τόνισε τη σημασία  το αγροτουριστικό προϊόν που προσφέρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να είναι αυθεντικό και υψηλής ποιότητας.

Ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στο κοινό και στους ομιλητές. (Αυτά αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Βέροιας)

ΣΧΟΛΙΟ: Οι τέτοιου είδους ημερίδες μπορεί να  έχουν επιστημονικό ενδιαφέρον, όμως δεν μπορούν να «κρύψουν» την κατάσταση που επικρατεί στο τομέα της Ελληνικής Γεωργίας, εξαιτίας της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και των πολύχρονων κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αγροτικού τομέα, το βίαιο ξεκλήρισμα της αγροτιάς, αλλά και την όξυνση του διατροφικού προβλήματος της χώρας μας. Και προς τα εκεί-δηλαδή το αντιπάλεμα της ακολουθούμενης πολιτικής και όχι την «καλύτερη» εφαρμογή της- θα πρέπει να στρέφονται παρόμοιες ημερίδες!

Έχει διαβαστεί 528 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 28 °C
Άνεμος ΝΝΑ 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 19 ως 31 °C
Άνεμος Δ 2-4 μποφόρ

Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 19 ως 30 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 232 επισκέπτες και 0 μέλη.