Παρασκευή, 03 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΑΘΙΑΣ “ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΤΥΡΑΣ” : Είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές.

από Η Άλλη Άποψη
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΑΘΙΑΣ  “ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΤΥΡΑΣ” : Είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές.

Το νομοσχέδιο της αποκτήνωσης της ΝΔ το οποίο μας γυρίζει δύο αιώνες πίσω απορρίπτεται από όλους τους εργαζόμενους .  Αυτό ήταν το μήνυμα των απεργιακών συγκεντρώσεων σε ολόκληρη τη χώρα στις 1 Οκτώβρη.

Όλοι στα συνδικάτα και στον αγώνα. Κλιμακώνουμε με νέα απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη 14/10

ΒΕΡΟΙΑ:  ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ 11:00

ΝΑΟΥΣΑ:  ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 11:00

Να μην ψηφιστεί το άθλιο νομοσχέδιο !

Ο τίτλος του νομοσχεδίου « Δίκαιη εργασία για όλους » είναι σκέτη πρόκληση . Στην ουσία το νομοσχέδιο που έχει γραφτεί στα γραφεία των βιομηχάνων , των μεγαλεμπόρων και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών επιδιώκει να τους δώσει το δικαίωμα να βγάζουν ακόμα περισσότερα κέρδη από τη δική μας δουλειά και με ακόμα περισσότερους τρόπους.

Γ’  αυτούς ο χρόνος είναι χρήμα ενώ για τους εργαζόμενους  είναι χαμένη ζωή !

Όπως στον κλάδο των τροφίμων όπου τη στιγμή που οι βιομήχανοι κομπόστας για άλλη μια φορά είναι πρώτοι στον κόσμο στις εξαγωγές και δεύτεροι στην παραγωγή .

Οι εποχικοί εργαζόμενοι καλούνται να ζήσουν με εισόδημα που γυροφέρνει στο  όριο της φτώχειας , ενώ η ακρίβεια έχει φτάσει στον ουρανό.

Συνάδελφοι μας που έρχονται από μακρινούς νομούς για δουλειά φτάνουν στο σημείο να περνούν μια μέρα την εβδομάδα στα λεωφορεία, περνώντας 13 ώρες μακριά από το σπίτι.

5 λεπτά κλεμμένο διάλλειμα με μια απλή πρόσθεση σημαίνουν εκατοντάδες ώρες απλήρωτης δουλειάς και κέρδους για τους βιομήχανους .

Συνάδελφοι μας βρίσκονται με το τηλέφωνο στο χέρι , περιμένοντας αν θα δουλέψουν την επόμενη ημέρα και όταν πάνε στη δουλειά δεν ξέρουν τι ώρα θα σχολάσουν.

Μεσ’ στην αγωνία οι συνάδελφοι μας μαζεύουν τα ένσημα για να πάρουν το πενιχρό ταμείο ανεργίας. Αλήθεια μπορεί η κ. Κεραμέως να ζήσει με 500 ευρώ;

Τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των μεγάλων σούπερ- μάρκετ έχουν ξεπεράσει τα 10 δις τζίρο μέχρι τον Αύγουστο οι εργαζόμενοι εργάζονται με 4ωρα – 6ωρα , με τεράστια εντατικοποίηση τρέχοντας από το ένα πόστο στο άλλο χωρίς να προλαβαίνουν να σηκώσουν κεφάλι , σακατεύοντας τα κορμιά και την υγεία τους. Γεμίζουν τα ράφια με πολλών λογιών προϊόντα που ούτε οι ίδιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν .

Οι τραπεζίτες , μετράνε καθαρά κέρδη 4,28 δις το πρώτο 4μηνο του χρόνου , τη στιγμή που δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο από το 2012 και μαζί με τα funds πνίγουν τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

Κάθε άρθρο αυτού του νόμου αποτελεί και ένα χτύπημα για την απογείωση της ευελιξίας και το ξεζούμισμα των εργαζομένων. Αποτελεί όπλο ακόμα και στους κλάδους που δεν εφαρμόζεται η ευελιξία καθώς συμβάλει στο ξεχείλωμα και στην ευκολότερη αυξομείωση του εργάσιμου χρόνου από τους εργοδότες.

Χειροτερεύουν το … χειρότερο , πατώντας πάνω στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου καταργούν τη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται ως μονομερής βλαπτική μεταβολή κάθε μετατροπή από τον εργοδότη σύμβασης εργασίας πλήρους η μερικής απασχόλησης σε σύμβαση εργασίας η μερικής απασχόλησης σε σύμβαση εργασίας κατά παραγγελία.

Στο ίδιο άρθρο καταργεί τον ελάχιστο αριθμό αμειβόμενων ωρών εργασίας σε μια « κατά παραγγελία» σύμβαση εργασίας , αναφέροντας μάλιστα τους κλάδους της εστίασης, του λιανικού εμπορίου και των σούπερ μάρκετ δίνοντας στον εργοδότη με ένα sms  εντός 24 ωρών να τινάζει στον αέρα τη ζωή του εργαζόμενου.

Στο άρθρο 7 αυξάνει τον αριθμό υπερωριών ανα ημέρα από 3 σε 4 .

Τα φούμαρα περί « δικαιώματος άρνησης» αποδεικνύονται στο άρθρο 12 όπου λέει .  « αν παρουσιαστεί ανάγκη για εργασία πέρα από τη συμφωνημένη η τη συνηθισμένη , ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να την παράσχει , αν είναι σε θέση να το κάνει, και η άρνηση του θα ήταν αντίθετη με την καλή πίστη!!»

Στο άρθρο 8 επιμηκύνει το διάστημα « διευθέτησης» του χρόνου εργασίας από 6 σε 12 μήνες , ενώ δίνει τη δυνατότητα να γίνεται αυτό και μέσα σε μια εβδομάδα. Δηλαδή την δυνατότητα ο εργοδότης στις περιόδους « αυξημένης απασχόλησης» να απασχολεί τον εργαζόμενο 10 αντί για 8 ώρες χωρίς να πληρώνει τις επιπλέον 2 ώρες που θα τις αντισταθμίζουν με λιγότερες ώρες σε πιο « ήσυχη» περίοδο.

Στο άρθρο 10 , με τον φερετζέ της δήθεν επιλογής από τον εργαζόμενο επιτρέπει το σπάσιμο της ετήσιας άδειας σε περισσότερες από δύο περιόδους. Μέχρι σήμερα ένα μέρος της άδειας πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 και 10 εργάσιμες μέρες για 6ήμερη και 5νθήμερη εργασία.

Στο άρθρο 22 για την ψηφιακή κάρτα .. αναφέρει την ευέλικτη προσέλευση του εργαζόμενου μέχρι και 120 λεπτά μετά την προβλεπόμενη έναρξη εργασίας που λύνει τα χέρια στους εργοδότες να επιβάλλουν τη μαύρη εργασία

Στο άρθρο 33 δίνει τη δυνατότητα να διευρύνεται ο αριθμός των ιατρικών ειδικοτήτων που μπορούν να ασκούν καθήκοντα γιατρού Εργασίας, που ουσιαστικά υπονομεύουν την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας .

Στο άρθρο 38 διατηρούν τη ρύθμιση που δίνει 24 στον εργοδότη να αναγγέλλει ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα ακόμα και θανατηφόρο δίνοντας χρόνο στους εργοδότες να προετοιμαστούν και να καλύψουν τα ίχνη τους .

Μας αφαιρούν το δικαίωμα προγραμματισμού της ζωής μας , καταργούν ουσιαστικά τον ελεύθερο χρόνο μας  και την επαρκή ανάπαυση, για τα κέρδη τους.

Μετατρέπουν τον ελεύθερο χρόνο για την οικογένεια και τα παιδιά μας σε περίσσευμα!

Όλοι στη μάχη , οργανώνουμε την απεργιακή απάντηση για μείωση του εργάσιμου χρόνου , για δουλειά με δικαιώματα ενάντια στα κέρδη τους και την πολεμική τους οικονομία .

 

 

 

 


Έχει διαβαστεί 556 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 400 επισκέπτες και 0 μέλη.