Του Αλέκου Χατζηκώστα *
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για
«ελεγχόμενη αντιπαράθεση», μετά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σερβίρει
μάλιστα αυτό προπαγανδιστικά με αναφορές περί «ισχυρών συμμάχων» και «διαφορετικών
δεδομένων» που δημιουργεί η παρουσία γαλλικών και αμερικάνικων μονοπωλίων, όπως
και η αναβαθμισμένη σχέση με το ... Περισσότερα
«Λαϊκή Συσπείρωση» Κ. Μακεδονίας: Σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση ο λαός ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή
από Η Άλλη Άποψη
Επενδύσεις πολεμικής βιομηχανίας στηΘεσσαλονίκη«σπρώχνει» η διοίκηση τηςΠεριφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τη στήριξη των ακροδεξιών στοΠεριφερειακό Συμβούλιοκαι προσχηματικές διαφοροποιήσεις από τις παρατάξεις της σοσιαλδημοκρατίας. Ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα η «Λαϊκή Συσπείρωση» τοποθετήθηκε κατά της πολεμικής επένδυσης, ανέδειξε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα και κάλεσε τον λαό της περιοχής, τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση απέναντι στον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα,Δευτέρα 5 Οκτώβρη,κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Βιομηχανική μονάδα κατασκευής (συναρμολόγησης) οχημάτων της εταιρείας με επωνυμία "ΝΤΑΪΖΕΝΡΟΘ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΕ" και διακριτικό τίτλο "EODH SA" στην εκτός σχεδίου περιοχή οικισμού Λακκώματος του Δήμου Ν. Προποντίδας Χαλκιδικής». Πρόκειται για μια νέα μονάδα πολεμικής βιομηχανίας που ήδη δραστηριοποιείται στην περιοχή κυρίως γύρω από τη θωράκιση στρατιωτικών οχημάτων.
Στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσε συνολικά τα κρίσιμα ζητήματα της εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο, της στροφής στην πολεμική οικονομία και βιομηχανία σε όλη την ΕΕ, την οποία χρυσοπληρώνουν οι λαοί, τους τεράστιους κινδύνους που διαμορφώνονται για τον ελληνικό λαό γενικά, αλλά και πιο ειδικά για τους εργαζόμενους στην πολεμική οικονομία και στις «κρίσιμες οντότητες». Ανέδειξε την ανάγκη ριζικών αλλαγών, έτσι ώστε η αμυντική βιομηχανία να θωρακίζει την πατρίδα των εργαζόμενων και όχι τα κέρδη των λίγων, μακριά από τους εγκληματικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και τα πολεμικά διαγγέλματα της ΕΕ.
Ανέδειξε, επίσης, τα προβλήματα και τα θολά σημεία της ΜΠΕ, όπου δεν ξεκαθαρίζεται αν θα γίνονται δοκιμές ποιοτικού ελέγχου της θωράκισης στρατιωτικών οχημάτων με χρήση οπλισμού. Κάλεσε σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση τον λαό της περιοχής απέναντι στον πόλεμο και στην ελληνική εμπλοκή.
Η διοίκηση της Περιφέρειας (ΝΔ) προσπάθησε να περάσει το θέμα στα «ψιλά» στη γνωστή γραμμή προσπάθειας καλλιέργειας εφησυχασμού και γνωμοδότησε θετικά παρά το γεγονός ότι αποδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει καν αν θα γίνεται χρήση οπλισμού για τις δοκιμές των στρατιωτικών θωρακίσεων κλπ. στην εν λόγω βιομηχανία.
Η παράταξη «Πράξεις για τη Μακεδονία» (ΠΑΣΟΚ) τοποθετήθηκε θετικά για την παρουσία και επέκταση της πολεμικής βιομηχανίας στην περιοχή, έκανε μια σύντομη αναφορά σε επιμέρους ζητήματα της ΜΠΕ και ψήφισε προσχηματικά «Αποχή».
Η παράταξη «Αλλαγή», στην οποία «συγκατοικεί» όλος ο πρώην ΣΥΡΙΖΑ με περιφερειακούς συμβούλους να ανήκουν σήμερα σε κόμμα Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Αριστερά, απέφυγε να τοποθετηθεί για τη σκοπιμότητα της επέκτασης της πολεμικής βιομηχανίας, δεν είπε κουβέντα για τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό από την εμπλοκή της χώρας και τη στροφή στην πολεμική οικονομία, αποκαλύπτοντας έτσι τη στρατηγική του σύγκλιση με τη διοίκηση και τη ΝΔ στα κρίσιμα ζητήματα. Η τοποθέτησή του με «κατά» στην ψηφοφορία για επιμέρους ζητήματα της ΜΠΕ και με αναφορές στον υπερτουρισμό της Χαλκιδικής (!) ήταν μόνο για το «ξεκάρφωμα» σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης πλαστών διαχωριστικών γραμμών από τη διοίκηση και την κυβέρνηση της ΝΔ.
Ο δήθεν αντισυστημικός Δ. Κυριλίδης, στο παρελθόν εκλεκτός του αποφυλακισμένου φασίστα Κασιδιάρη και στέλεχος του φασιστικού μορφώματος «Έλληνες» και νυν υποστηρικτής του κόμματος Βελόπουλου, τοποθετήθηκε θετικά, αποκαλύπτοντας ακόμα μια φορά τη στρατηγική συμφωνία του ευρύτερου εθνικιστικού-ακροδεξιού χώρου στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο και στην τροφοδοσία με πακτωλό χρημάτων προς την πολεμική βιομηχανία.
Αναλυτικά στην τοποθέτησή του οΣωτήρης Αβραμόπουλος,επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε:
«Βεβαίως το θέμα που συζητάμε δεν είναι ένα τυπικό ζήτημα που αφορά την επέκταση μιας οποιασδήποτε βιομηχανίας. Αφορά μια πολεμική βιομηχανία, άμεσα συνδεδεμένη με το ευρωπαϊκό και ΝΑΤΟικό πολεμικό οικοσύστημα, π.χ. με στρατηγική συνεργασία με τη γαλλογερμανική KNDS, η οποία δραστηριοποιείται και στην Ουκρανία, αλλά και σε κοινοπραξίες με πολεμικές βιομηχανίες του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ.
Και αυτά σε φάση πολεμικής προετοιμασίας στην Ευρώπη και σε άλλα μέτωπα με την άμεση εμπλοκή της χώρας μας.
Εμπλοκή όχι βεβαίως για την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού, αλλά για την προώθηση των στόχων που στηρίζουν όλα τα συστημικά κόμματα για γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής άρχουσας τάξης και διεκδίκηση μεριδίου από τη λεία των ανταγωνισμών.
Αυτή την περεταίρω εμπλοκή και στρατηγική συνεργασία που βάζει τον ελληνικό λαό σε τεράστιους κινδύνους υπηρετεί και η επίσκεψη Ρούμπιο στη χώρα, τον οποίο θα τον υποδεχθούν σωματεία και φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος αγωνιστικά και εκεί θα βρίσκονται και οι περιφ. σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης".
Ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι Eυρωπαίοι και Αμερικάνοι συνεργάτες ελληνικών εταιριών και προμηθευτές εξοπλισμών της χώρας μας που εμφανίζονται με την προβιά του "συμμάχου", την ίδια ώρα χαϊδεύουν την πλάτη της τουρκικής αστικής τάξης και της κυβέρνησής της, την προμηθεύουν με σύγχρονα οπλικά συστήματα.
Η επέκταση και της συγκεκριμένης βιομηχανίας, όπως και κινήσεις άλλων επιχειρηματικών ομίλων στη χώρα και στην περιοχή μας σηματοδοτούν:
- Τη στροφή σε όλη την ΕΕ στην πολεμική οικονομία και βιομηχανία, την ενίσχυση της περιβόητης "στρατηγικής της αυτονομίας" με θηριώδη πακέτα δισεκατομμυρίων ευρώ που πληρώνουν οι ευρωπαϊκοί λαοί και τσεπώνουν οι μεγαλομέτοχοι. Πακτωλοί κονδυλίων που θα περιορίσουν και άλλο όσα ελάχιστα δίνονται για απαραίτητες για το λαό υποδομές και κοινωνικές υπηρεσίες, με έκφραση και στο νέο ΕΣΠΑ - ΠΔΠ 2028-34.
- Νέα κρατικά πακέτα για πανάκριβους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς που δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας αλλά στέλνονται ακόμα και χιλιάδες μίλια μακριά και είναι η άλλη όψη των σχολείων που δεν έχουμε, των γιατρών που λείπουν από το ΕΣΥ, της ανυπαρξίας ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.
- Την προετοιμασία για γενικευμένο μακελειό στο φόντο της γενικότερης σύγκρουσης ΗΠΑ/ΝΑΤΟ με Κίνα και τους συμμάχους της για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία.
- Τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό γενικά αλλά και πιο συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους σε στρατηγικούς τομείς, κρίσιμες οντότητες, πολεμικές βιομηχανίες, διαδρόμους στρατιωτικής κινητικότητας και γειτονικές περιοχές.
Αποκαλύπτουν τελικά ένα σύστημα με τεράστια αδιέξοδα που ψάχνει τώρα διέξοδο για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια στην παραγωγή μέσων καταστροφής και στην ανοικοδόμηση κατεστραμμένων περιοχών.
Και το ουσιαστικό ερώτημα βεβαίως δεν είναι αν θα δημιουργηθούν κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά τι παράγεται και για ποιο σκοπό, ποιοι κίνδυνοι διαμορφώνονται για τους εργαζόμενους, με ποιους όρους εργασίας θα εργάζονται ιδιαίτερα όσον αφορά την προσπάθεια εντατικοποίησης και το ξεχείλωμα του χρόνου εργασίας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του επιτρόπου άμυνας της ΕΕ Κουμπίλιους για την ανάγκη να εξεταστεί η εφαρμογή μέχρι και 13ωρης εργασίας στον κλάδο σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Ουσιαστικό ερώτημα αποτελεί και πόσες θέσεις εργασίας χάνονται ή θα χαθούν σε άλλους κλάδους από τις επιπτώσεις του πολέμου, από τον ανταγωνισμό των ομίλων, από το γεγονός ότι επενδύσεις γίνονται όχι με κριτήριο την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων προς όφελος του λαού αλλά την προσδοκώμενη κερδοφορία των επενδυτών.
Η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας αποκλειστικά για τη θωράκιση της πατρίδας των εργαζόμενων, διασυνδεδεμένη με την υπόλοιπη βιομηχανία στο πλαίσιο μιας ισόμετρης ανάπτυξης που θα υπηρετεί τη λαϊκή ευημερία, απαιτεί ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, αποδέσμευση από τους εγκληματικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και τα πολεμικά διαγγέλματα της ΕΕ.
Συνολικά η μετατροπή της ΠΚΜ σε κόμβο στρατιωτικών μεταφορών και προπύργιο του ΝΑΤΟ, πυλώνα των ενεργειακών σχεδιασμών και πολέμου, στρατιωτικής βιομηχανίας και συνεργασιών πολεμικών βιομηχανιών με ερευνητικά ινστιτούτα, δεν προμηνύει τίποτα θετικό.
Φέρνει τεράστιους κινδύνους για το λαό, ένταση της εκμετάλλευσης, ιεράρχηση έργων στρατιωτικής κινητικότητας και αντίστοιχων υποδομών εις βάρος της κάλυψης σύγχρονων κοινωνικών αναγκών πχ για ολοκληρωμένη προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος, υπονόμευση της αξιοποίησης των παραγωγικών δυνατοτήτων προς όφελος του λαού.
Όσον αφορά τη ΜΠΕ λαμβάνουμε υπόψη τις παρατηρήσεις του Τμήματος Χορήγησης Αδειών Βιομηχανίας, Ενέργειας, Φυσικών Πόρων και Επαγγελμάτων της Δ/νσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Π.Ε.Χ. και ειδικότερα:
α) Η εταιρεία αιτείται να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά για προσωπικό 50 ατόμων, ενώ στη γνωστοποίηση λειτουργίας που έχει υποβάλλει αναφέρει ότι θα απασχολεί 200 άτομα. Το θέμα μας δημιουργεί προβληματισμό ως προς την ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλει, όχι μόνο από τη σκοπιά της κατανάλωσης νερού και παραγωγής αστικών υγρών αποβλήτων, αλλά συνολικότερα για τα στοιχεία της ΜΠΕ. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα υγρά βιομηχανικά απόβλητα, δεν είναι σαφές αν η παραγόμενη ποσότητά τους είναι μηδενική και αν όχι πως θα γίνει η διαχείρισή τους (πχ αναφέρεται η χρήση 20 kg υγρών διαλυτών ημερησίως).
β) Δεν αποσαφηνίζεται επαρκώς το περιεχόμενο του ποιοτικού ελέγχου στον οποίο θα υπόκεινται τα παραγόμενα τεθωρακισμένα οχήματα. Τα λίγα που αναφέρονται στην ΜΠΕ παραπέμπουν σε ποιοτικό έλεγχο που αφορά την οδήγηση των οχημάτων. Ωστόσο τα οχήματα είναι στρατιωτικά/τεθωρακισμένα, επομένως είναι εύλογη η απορία της υπηρεσίας για την ύπαρξη ή μη οπλισμού στις εγκαταστάσεις, ο οποίος θα συναρμολογείται ως στοιχείο των οχημάτων. Από αυτή την άποψη μπορεί να διατυπωθεί και το ερώτημα, αν θα υπάρχουν και πυρομαχικά, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τον ποιοτικό έλεγχο της θωράκισης των οχημάτων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
Με βάση τα παραπάνω καταψηφίζουμε και καλούμε το λαό της περιοχής, τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση απέναντι στον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή».