Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα
ΔΗΠΑΚ Γιατρών: Η κοκορομαχία των παρατάξεων της ΝΔ στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο αφορά τις καρέκλες
από Η Άλλη Άποψη
Κοκορομαχία των παρατάξεων της ΝΔ στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για τις καρέκλες, ενώ συμφωνούν στην κυβερνητική πολιτική και ταλαιπωρούν τους γιατρούς, τονίζει ηΔημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ), σε ανακοίνωσή της για τον νέο πρόεδρο του ΠΙΣ.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Οι δύο παρατάξεις της ΝΔ στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) συνεχίζουν την αντιπαράθεσή με χαρακτηριστικά κοκορομαχίας, την ίδια στιγμή που συμφωνούν απόλυτα στην κυβερνητική πολιτική που στρέφεται ενάντια στον κλάδο. Οι μεταξύ τους συγκρούσεις δεν αφορούν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των γιατρών ούτε τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η παραίτηση του κ. Εξαδάκτυλου από την προεδρία του ΠΙΣ.
Στην αντιπαράθεση τους αξιοποιούν τις απαράδεκτες διατάξεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου, που προβλέπει την κατάργηση του αυτοδιοίκητου και ανοίγει τον δρόμο για την άμεση εμπλοκή του υπουργείου Υγείας στη λειτουργία του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.
Πλέον, με βάση την απόφαση του ΣτΕ η οποία επί της ουσίας αμφισβητεί τη νομιμότητα των εκλογών που εξέλεξαν το ΔΣ του ΠΙΣ πριν τέσσερα χρόνια (!) τίθεται σε αμφιβολία:
Η ύπαρξη του ΔΣ του ΠΙΣ με τον προηγούμενο ή τον τωρινό πρόεδρο.
Η δυνατότητα να λάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος οι συνάδελφοι που θα περάσουν τις εξετάσεις ειδικότητας.
Η νομιμότητα και των επόμενων εκλογών – όποτε και αν γίνουν- αφού παραμένουν οι διατάξεις που ισχύουν για την οικονομική τακτοποίηση προς τον ΠΙΣ.
Η πρόταση της ΔΗΠΑΚ είναι:
Να αλλάξει η νομοθεσία αναφορικά με τα οικονομικά των ιατρικών συλλόγων και το ύψος της συνδρομής των γιατρών. Έχουμε καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις για μείωση του ύψους της συνδρομής κατάργηση των προστίμων διευκόλυνση των συναδέλφων που χρωστούν συνδρομές, για διακανονισμό αυτών με ταυτόχρονη διασφάλιση του δικαιώματος συμμετοχής στις εκλογές των ιατρικών συλλόγων.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι να εκλέγουν αντιπροσώπους στις γενικές συνελεύσεις του ΠΙΣ με βάση τον αριθμό ψηφισάντων και όχι με βάση τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται ότι οι οικονομικά τακτοποιημένοι ιατρικοί σύλλογοι είναι αυτοί που έχουν καταβάλει την εισφορά στον ΠΙΣ για τους γιατρούς που έχουν πληρώσει τις συνδρομές τους.
Το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν σοβαρότατη ευθύνηκαι απαιτούμε να λάβουν τις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες ώστε να αλλάξουν τα επίμαχα σημεία της ιατρικής νομοθεσίας και να διασφαλίζεται το αυτοδιοίκητο τον ιατρικών συλλόγων και του ΠΙΣ».