Παρασκευή, 24 Σεπ, 2021

  • Ο οργανωμένος μαζικός αγώνας έδειξε τη δύναμή του!
  • Μ.Α.μ.Α: Γνωρίζουμε την πόλη μας περπατώντας.
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 24/9
  • Ο Δήμος Βέροιας ευχαριστεί ιδιαιτέρως όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
  • Τάσος Μπαρτζώκας για τη συνάντηση με το ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας: Κανένας αθέατος από την Πολιτεία!
  • KOB NAOΥΣΑΣ:  ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!
Ο οργανωμένος μαζικός αγώνας έδειξε τη δύναμή του!1 Μ.Α.μ.Α: Γνωρίζουμε την πόλη μας περπατώντας.2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 24/93 Ο Δήμος Βέροιας ευχαριστεί ιδιαιτέρως όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας4 Τάσος Μπαρτζώκας για τη συνάντηση με το ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας: Κανένας αθέατος από την Πολιτεία!5 KOB NAOΥΣΑΣ:  ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Συνθήκες φτώχειας για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά

Τις συνθήκες απόλυτης φτώχειας για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά επιβεβαιώνουν και στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα οποία προχώρησε σε οριακές αλλαγές των προηγούμενων εκτιμήσεών της σχετικά με το «εισόδημα και συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών» έτους 2020, που αφορά τα εισοδήματα των νοικοκυριών για το έτος 201... Περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ: Ο ιός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς εκατομμύρια θύματα

από Η Άλλη Άποψη
ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ: Ο ιός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς εκατομμύρια θύματα

Την ώρα που συνεχίζεται η εξάπλωση του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, με τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους να ξεπερνούν τα 3,33 εκατομμύρια και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 160 εκατ., έκθεση που εκπονήθηκε στο πλαίσιο επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η καταστροφική πανδημία θα μπορούσε να έχει προληφθεί και να αντιμετωπιστεί χωρίς να προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους, αν λαμβάνονταν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα από τις κυβερνήσεις, με βάση και τα επιστημονικά συμπεράσματα και τις συστάσεις από προηγούμενες υγειονομικές κρίσεις.

Η έκθεση συντάχθηκε από «ανεξάρτητη ομάδα υψηλού επιπέδου» και «ανατέθηκε από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ στα κράτη - μέλη που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάη του περασμένου έτους», για μια ανασκόπηση του τι συνέβη και τι συμπεραίνεται γύρω από την πανδημία.

Η σημερινή πανδημία δεν ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, επισημαίνει η έκθεση, αντίθετα «υπάρχουν πολλές επιστημονικές επισημάνσεις για προηγούμενες κρίσεις υγείας, που περιλαμβάνουν συστάσεις. Ωστόσο, παραμένουν σκονισμένες στα υπόγεια του ΟΗΕ και στα ράφια των κυβερνήσεων»...

«Η κατάσταση όπου βρισκόμαστε σήμερα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί», προσθέτει, κάνοντας λόγο για «μυριάδες αποτυχίες, κενά και καθυστερήσεις στην ετοιμότητα και την ανταπόκριση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αποτυχία να μάθουμε από το παρελθόν».

«Οι περισσότερες χώρες του κόσμου δεν ήταν προετοιμασμένες για πανδημία», αναφέρει η έκθεση. Επιπλέον, από τον Δεκέμβρη του 2019 που αναφέρθηκε ο νέος ιός στη Γουχάν μέχρι και τον Γενάρη του 2020 - που ανακηρύχτηκε η παγκόσμια πανδημία - δεν έγινε τίποτα, ενώ και ο Φλεβάρης του 2020 ήταν ένας «χαμένος μήνας», που οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιήσει για να προετοιμαστούν, σημειώνεται.

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε και εξαιτίας «των γεωπολιτικών εντάσεων» και του «εθνικισμού», δηλαδή του ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που αντιτίθεται στην παγκόσμια συνεργασία.

Αναφέρει ακόμη η έκθεση ότι «η προετοιμασία ήταν ασυνεπής και υποχρηματοδοτούμενη, το σύστημα συναγερμού ήταν πολύ καθυστερημένο και μετριοπαθές, ο ΠΟΥ ήταν ανεπαρκής».

Αυτό που δεν αναφέρεται στην έκθεση του ΠΟΥ, βέβαια, είναι ο λόγος που έμειναν «σκονισμένες σε υπόγεια και ράφια» όλες οι επιστημονικές επισημάνσεις πολύ πριν τη σημερινή πανδημία, όπως και γιατί δεν λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα ούτε και μετά το ξέσπασμά της. Δεν αναφέρεται δηλαδή ότι οι λαοί έμειναν εκτεθειμένοι με καταστροφικά αποτελέσματα ακριβώς γιατί τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τους - προληπτικά και μετά την εμφάνιση της πανδημίας - λογαριάζονται ως «κόστος» για το κεφάλαιο και τα κέρδη του.


Έχει διαβαστεί 456 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 21 °C
Άνεμος ΝΔ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 15 ως 25 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 16 ως 29 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 294 επισκέπτες και 1 μέλος.