Πέμπτη, 02 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Επιταχύνει την πορεία προς το «νέο ΕΣΥ» της πλήρους εμπορευματοποίησης

από Η Άλλη Άποψη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Επιταχύνει την πορεία προς το «νέο ΕΣΥ» της πλήρους εμπορευματοποίησης
Την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την άσκηση ιδιωτικού έργου γιατρών, οδοντιάτρων και ειδικευόμενων του ΕΣΥ - η οποία ισοδυναμεί με καταδίκη του λαού σε ακόμα λιγότερες και ακριβότερες υπηρεσίες Υγείας - υπέγραψε το υπουργείο Υγείας. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η Απόφαση δεν είχε δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα πάντως με το δελτίο Τύπου του υπουργείου προβλέπει «τη διαδικασία υποβολής αίτησης και την τήρηση αρχείου, τις ειδικότερες προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας, το περιεχόμενο και τη χρονική διάρκεια της Αποφάσεως περί χορήγησης της άδειας, τις αρμόδιες αρχές και τα όργανα ελέγχου για την τήρηση των όρων, καθώς και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβιάσεως των όρων χορήγησης της άδειας».

Η Απόφαση εντάσσεται στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στον χώρο της Υγείας και, ως «τυράκι» για να αποσπάσουν τη συναίνεση των νοσοκομειακών γιατρών, επαναλαμβάνονται και τα περί «ενίσχυσης του εισοδήματος», στον αντίποδα των διεκδικήσεων για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και επιστροφή των κλεμμένων τους. Ενα ακόμα «επιχείρημα» είναι η προσέλκυση γιατρών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

«Επιχειρήματα» τα οποία αναμασιούνται από τη δεκαετία του '90, όταν αξιοποιούνταν ακόμα και για την προκήρυξη θέσεων μερικής απασχόλησης νοσοκομειακών γιατρών επί θητεία, οι οποίοι μπορούσαν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας ή να έχουν ιδιωτικό ιατρείο. Αργότερα αξιοποιήθηκαν για τα απογευματινά ιατρεία, τα απογευματινά χειρουργεία, τον θεσμό του επικουρικού γιατρού το 1997, τάχα για την «κάλυψη επειγουσών αναγκών», ο οποίος αξιοποιείται στο έπακρο από όλες τις κυβερνήσεις για την κάλυψη διαρκών αναγκών, κ.ο.κ.

Η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των νοσοκομειακών γιατρών για αυξήσεις τους μισθούς αντίστοιχες του πληθωρισμού και της ακρίβειας, για ανθρώπινα ωράρια, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Πώς μπορεί ένας γιατρός να δουλεύει καθημερινά στα Τμήματα και τις κλινικές, να κάνει απογευματινά, να εφημερεύει και ταυτόχρονα να δουλεύει εκτός νοσοκομείου στον ιδιωτικό τομέα;

Στόχος και της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης είναι η παραπέρα συμπίεση του κόστους λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δωρεάν παροχών Υγείας. Επίσης, η περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής - εμπορευματικής τους λειτουργίας και η βαθύτερη προσαρμογή τους στους κανόνες της ενιαίας αγοράς Υγείας.

Την παραπάνω στόχευση συρρίκνωσης της κρατικής χρηματοδότησης στο σύστημα Υγείας επιβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο 28ο ετήσιο «Economist Government Roundtable», όπου σημείωσε ότι «έχουμε στο πεντάμηνο μείωση των δαπανών σε σχέση με πέρυσι, περίπου 1,5%. Αυτό δεν είναι μικρό, γιατί οι δαπάνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας καταρχάς ανεβαίνουν χρόνο με τον χρόνο, άρα είναι πολύ μεγαλύτερο από το 1,5%», το οποίο μετακυλίεται στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ή απευθείας στην τσέπη τους. Ενδεικτικό του ξεζουμίσματος στο οποίο υπόκεινται τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, είναι η παραδοχή ότι «θα μας περισσέψουν και χρήματα - με λιγότερες δαπάνες έχουμε μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Πρόσφατα παρουσιάσαμε σε όλη τη φαρμακευτική βιομηχανία και την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, και της νοσοκομειακής αλλά και της γενικής. Ειδικά στα νοσοκομεία, η φαρμακευτική δαπάνη έχει πάει εξαιρετικά καλά το 2024».

Οπως ανακοίνωσε, τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν δεύτερη Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα αφορά τη νέα μορφή κινήτρων για τις άγονες περιοχές, και ο νέος χάρτης των άγονων περιοχών.

«Μεγάλο στοίχημα» οι ανατιμήσεις στα φάρμακα

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση όμως είναι η ικανοποίηση του αιτήματος της φαρμακοβιομηχανίας για μείωση του clawback στο Φάρμακο κατά ...200 με 300 εκατομμύρια μέσα στο 2024. Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να γίνει συνάντηση στο υπουργείο Υγείας με τη φαρμακοβιομηχανία και τους φαρμακοποιούς, με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά.

«Οι αυξήσεις τιμών που θα δώσουμε τώρα στα φτηνά φάρμακα: Το να δίνεις αυξήσεις στα φάρμακα από μόνο του ακούγεται άσχημο (...). Σε φάρμακα φτηνά, δηλαδή φάρμακα της τάξεως των 0 έως 10 με 15 ευρώ, έχουμε τόσο μεγάλη μείωση τιμών που πολλά από τα φάρμακα αυτά είναι πολύ κάτω από το κόστος της παραγωγής», ανέφερε ο υπουργός. «Το ότι εμείς πιέζουμε συνέχεια τα φάρμακα προς τα κάτω οδήγησε σε μια σειρά φαρμάκων κάτω από το όριο του να είναι όχι κερδοφόρα, να είναι έστω βιώσιμα. Αυτό έχει οδηγήσει στην απόσυρση πολλών από αυτών των φαρμάκων από την αγορά, και εκεί οφείλεται και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ελλείψεων», πρόσθεσε, σε μία ακόμα επανάληψη, δηλαδή, των γνωστών εκβιασμών για να είναι ...βιώσιμο το φάρμακο - εμπόρευμα. Τέλος, ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιούλη θα βγει ο οριστικός πίνακας ανατίμησης εκατοντάδων σκευασμάτων από τον ΕΟΦ.


Έχει διαβαστεί 1542 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 535 επισκέπτες και 0 μέλη.