Τρίτη, 28 Ιουλ, 2026

  • Κυπριακό: Διεργασίες «με την αίσθηση του επείγοντος»
  • Η Ουκρανία «γέφυρα» συνένωσης των μετώπων του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ο Ζελένσκι στις ΗΠΑ ενώ το Ιράκ μιλά για ουκρανικές επιχειρήσεις στο έδαφός του
  • Στοιχεία εκτέλεσης προυπολογισμού: Ξεζούμισμα του λαού δίχως τέλος...
  • Νέοι ελιγμοί και προετοιμασία για την επόμενη φάση του πολέμου στη Μ. Ανατολή
  • Μπαράζ επιθέσεων εποίκων και στρατού στη Δυτική Οχθη και Λίβανο
  • Με τα δικά τους λόγια πάντα
Κυπριακό: Διεργασίες «με την αίσθηση του επείγοντος»1 Η Ουκρανία «γέφυρα» συνένωσης των μετώπων του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ο Ζελένσκι στις ΗΠΑ ενώ το Ιράκ μιλά για ουκρανικές επιχειρήσεις στο έδαφός του2 Στοιχεία εκτέλεσης προυπολογισμού: Ξεζούμισμα του λαού δίχως τέλος...3 Νέοι ελιγμοί και προετοιμασία για την επόμενη φάση του πολέμου στη Μ. Ανατολή4 Μπαράζ επιθέσεων εποίκων και στρατού στη Δυτική Οχθη και Λίβανο5 Με τα δικά τους λόγια πάντα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το σχέδιο

Το σχέδιο

Νέοι και μεγαλύτεροι κίνδυνοι γεννιούνται για τη γενίκευση των συγκρούσεων στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, αλλά και για την ενοποίησή τους, με τις κουκκίδες να ενώνονται η μία μετά την άλλη. Κρίκο για μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί η ουκρανική επίθεση σε ιρανικό πλοίο στην Κασπία Θάλασσα, η πρώτη που καταγρ... Περισσότερα

ΟΕΝΓΕ: Κατηγορηματικά αντίθετη στην εκχώρηση των στοιχείων DNA των νεογνών σε ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ

από Η Άλλη Άποψη
ΟΕΝΓΕ: Κατηγορηματικά αντίθετη στην εκχώρηση των στοιχείων DNA των νεογνών σε ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ

«Την κατηγορηματική της αντίθεση στην απαράδεκτη ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε μαζική συλλογή δειγμάτων αίματος όλων των νεογνών που θα γεννηθούν στην Ελλάδα από το 2025 μέχρι το 2029 και στην παράδοσή τους σε δύο ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ, οι οποίες θα διατηρούν τα γενωμικά δεδομένα και τα ερευνητικά αποτελέσματα θα αποτελούν αποκλειστική ιδιοκτησία τους» εκφράζει η ΟΕΝΓΕ, ενημερώνοντας ότι «Η "συλλογή δειγμάτων" έχει ήδη αρχίσει από 1/1/2025».

Συνεχίζοντας η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αναφέρει:

«Η σχετική σύμβαση με τις δυο ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ (“RealGenics” και “Beginnings”) έχει υπογραφεί από τον υπουργό Υγείας από πέρυσι όμως ούτε δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο, ούτε καν αναρτήθηκε στη "Διαύγεια". Το θέμα αποκαλύφθηκε αρχές Απριλίου 2025 από δημοσιογραφική έρευνα. Επιστημονικοί φορείς -η Ελληνική Εταιρεία Γενετικής, η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία και το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού- έχουν διατυπώσει την αντίρρησή τους. Μάλιστα το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού αρνείται να παραδώσει δείγματα αίματος των νεογνών για σκοπούς αλλότριους από εκείνους για τους οποίους τα περισυνέλεξε (για τον βιοχημικό έλεγχο) και χωρίς τη συναίνεση των γονέων τους.

Το εν λόγω πρόγραμμα γενωμικής χαρτογράφησης First Steps, το οποίο χρησιμοποιεί μία γενετική μέθοδο η οποία καταγράφει ΟΛΟΚΛΗΡΟ το DNA, βρίσκεται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο και δεν έχει λάβει καν έγκριση από τις αρμόδιες διεθνείς επιτροπές γιατί εγείρονται σοβαρά βιοηθικά διλήμματα. Σε συνθήκες που η έρευνα διεξάγεται με κριτήριο το κέρδος, τα δεδομένα για το νεογνό γίνονται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης και κατάχρησης σε βάρος του παιδιού αλλά και της οικογένειάς του.

Το παραπάνω σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ η οποία με μια σειρά αποφάσεις έχει νομιμοποιήσει την εμπορευματοποίηση των συστατικών του ανθρώπινου σώματος και την εκχώρησή τους στους ιδιωτικούς ομίλους της Υγείας, του Φαρμάκου αλλά και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, μετατρέποντάς τα σε χρυσοφόρο εμπόρευμα.

Η εκχώρηση του DNA και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες δεν έχει καμία σχέση με την έγκαιρη ανίχνευση και την αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών, όπως προσπαθεί να μας πείσει ο υπουργός Υγείας.

Απαιτούμε την άμεση ακύρωση της απαράδεκτης, αντιδεοντολογικής και επικίνδυνης σύμβασης.

Ο αναγκαίος προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται δωρεάν για όλα τα νεογνά και να μην αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τους φαρμακευτικούς και ασφαλιστικούς ομίλους».


Έχει διαβαστεί 1130 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 377 επισκέπτες και 0 μέλη.