Τετάρτη, 05 Μάι, 2021

  • Λεπτομερής ο έλεγχος για το θάνατο της 44χρονης μετά τον εμβολιασμό της, αλλά «δεν φαίνεται να συνδέεται»
  • Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ
  • «Ελευθερία ή Θάνατος»: Έκθεση φωτογραφίας στη Νάουσα
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5/5
  • Rapid Test στις Κοινότητες Γεωργιανών και Τριλόφου
  • Προετοιμάζοντας την απεργιακή συγκέντρωση
Λεπτομερής ο έλεγχος για το θάνατο της 44χρονης μετά τον εμβολιασμό της, αλλά «δεν φαίνεται να συνδέεται»1 Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ2 «Ελευθερία ή Θάνατος»: Έκθεση φωτογραφίας στη Νάουσα3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5/54 Rapid Test στις Κοινότητες Γεωργιανών και Τριλόφου5 Προετοιμάζοντας την απεργιακή συγκέντρωση6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΕΡ­ΓΟ­YΜΕ σή­με­ρα

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ συμμετέχοντας στην 24ωρρη απεργία που κήρυξαν οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, δε θα έχει ροή ειδήσεων, εκτός αυτές που αφορούν τις απεργιακές εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. Φυσικά η δική μας άποψη είναι ίδια με πλήθος σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για γιορτασμό της... Περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ: Να στηριχθούν οικονομικά οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές

από Η Άλλη Άποψη
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ: Να στηριχθούν οικονομικά οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές

Να στηριχτούν οικονομικά οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, όπως έγινε στην πρώτη φάση της πανδημίας, να στηριχτούν οικονομικά οι άνεργοι που δεν έχουν κανένα δικαίωμα επιδότησης και να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης του εισοδήματός τους οι οικοδόμοι που αποκλείστηκαν το προηγούμενο διάστημα απαιτεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων με υπόμνημα που έστειλε στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Την Τετάρτη 11 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας θα μεταβεί στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας από τον υπουργό συνάντηση για να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Το υπόμνημα έχει ως εξής:

«Από την πρώτη φάση της εμφάνισης της πανδημίας του κορονοϊού, τον Μάρτη του 2020, προέκυψαν σοβαρά προβλήματα στον κλάδο των Κατασκευών που αφορούν τόσο την ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όσο και τη διασφάλιση του εισοδήματός τους που χτυπήθηκε συνέπεια των περιοριστικών μέτρων που πάρθηκαν.

Οι οικοδόμοι, που δουλεύουν στην ιδιωτική οικοδομή ως ημερομίσθιοι, έχοντας ως άμεσο εργοδότη είτε τον υπεργολάβο που εκτελεί με το συνεργείο του τις οικοδομοτεχνικές εργασίες, είτε τον ιδιοκτήτη της οικοδομής, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή χωρίς εισόδημα.

Ο αντικειμενικός φόβος των ιδιοκτητών της οικοδομής ή του σπιτιού που γίνονταν εργασίες συντήρησης (ελαιοχρωματισμοί κ.ά.) οδήγησε σε άμεση διακοπή των εργασιών.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας, μετά από πολλή προσπάθεια της Ομοσπονδίας μας, έγινε κατορθωτό η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να εντάξουν τους οικοδόμους, αλλά και άλλες συναφείς ειδικότητες, όπως δασεργάτες, ξυλουργούς, υδραυλικούς κ.ά. με παρόμοια προβλήματα, στο μηχανισμό στήριξης και να γίνουν δικαιούχοι των 800 ευρώ.

Με τη λήξη της καραντίνας, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, οι εργαζόμενοι στην απλή συμβατική (ιδιωτική) οικοδομή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα να βρουν μεροκάματο. Όλο το καλοκαίρι, ένα μέρος αυτών των εργαζομένων δούλεψε περιστασιακά. Ακόμη και όσοι απέκτησαν μια πιο "σταθερή" εργασία μετά το καλοκαίρι σε διάφορα οικοδομοτεχνικά έργα και μικρές οικοδομές σήμερα, με την έξαρση της πανδημίας, διακόπτεται η εργασία τους.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα (lockdown), που ανακοινώθηκαν χθες και αφορούν όλη την επικράτεια, επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το ήδη οξυμένο πρόβλημα. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους άνεργους οικοδόμους, οι οποίοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ, ούτε λαμβάνουν κάποια οικονομική ενίσχυση ως μακροχρόνια άνεργοι.

Στα μέτρα που ανακοινώσατε για τη στήριξη των εργαζομένων, λόγω των συνεπειών του lockdown, λείπουν μέτρα για τους οικοδόμους που έχουν ήδη υποστεί μεγάλη απώλεια εισοδήματος και εργασίας.

Αν ήταν μια φορά αναγκαία η ένταξη των οικοδόμων στον μηχανισμό στήριξης των 800 ευρώ στο πρώτο κύμα της πανδημίας, σήμερα, είναι εκατό φορές πιο αναγκαία.

Είναι αδιανόητο να μην παίρνετε κανένα μέτρο για ένα τόσο χτυπημένο τμήμα εργαζομένων που βίωσε τα προηγούμενα χρόνια μεγάλη ανεργία και τώρα βιώνει έντονα τις συνέπειες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.

Απαιτούμε, άμεσα:

Να στηριχτούν οικονομικά οι οικοδόμοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, όπως έγινε στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Να στηριχτούν οικονομικά οι άνεργοι που δεν έχουν κανένα δικαίωμα επιδότησης.

Επιπλέον,

Να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης του εισοδήματός τους οι συνάδελφοι οικοδόμοι που αποκλείστηκαν το προηγούμενο διάστημα, λόγω των δεσμευτικών προϋποθέσεων που έθετε η ΚΥΑ αριθμ. οικ. 16073/287/2020 (ΦΕΚ Β΄ 1547/22-04-2020), π.χ. εργαζόμενοι σε αρχαιολογικές ανασκαφές, εργαζόμενοι οικοδόμοι σε 8μηνα.

Κύριε Υπουργέ,

Σας ενημερώνουμε ότι για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους, την Τετάρτη 11 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας θα έρθει στο υπουργείο για να συναντηθεί μαζί σας ώστε να μας δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις».


Έχει διαβαστεί 313 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 18 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 06 Μαϊου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 14 ως 26 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 07 Μαϊου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 26 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 195 επισκέπτες και 0 μέλη.