«Το γεωπολιτικό ρίσκο (...) επιτείνει τη χρηματοοικονομική αβεβαιότητα και οδηγεί σε μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων μέχρι και 1,5% εντός ενός έτους (...) οδηγεί σε απότομη αύξηση της τιμής πετρελαίου (...) πυροδοτεί πληθωριστικές πιέσεις (...)». Αυτά και άλλα πολλά (π.χ. για το πώς θα επηρεαστεί ο τουρισμός) γράφουν τα αστικά επιτελεί... Περισσότερα
Πρόσχημα το παραεμπόριο
από Η Άλλη Άποψη
Από 15 έως 20 δισ. ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος του λεγόμενου «παρεμπορίου» στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιούν οι ίδιοι οι έμποροι. Είναι φανερό ότι όταν μιλάμε για τέτοια μεγέθη, από πίσω κρύβονται μεγάλα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος, με διεθνή δράση και ισχυρές διασυνδέσεις μέσα και έξω από τη χώρα, με προσβάσεις και σε κρίκους του κρατικού μηχανισμού. Το ίδιο ισχύει βέβαια και με το εμπόριο των ναρκωτικών.
Πάει πολύ επομένως να παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως πρόσχημα για την κατάργηση του ασύλου η «καταπολέμηση του παρεμπορίου», όταν οι υπαίθριες αγορές των μικροπωλητών – συνήθως μεταναστών – είναι ο «τελευταίος τροχός της αμάξης» σε ό,τι αφορά μία από τις πλέον κερδοφόρες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο παραμένει στο απυρόβλητο, αφού ο προσανατολισμός της αστυνομίας δεν είναι στην πάταξή του αλλά στην καταστολή του λαού.
Πολύ περισσότερο που σήμερα υπάρχει η νομική δυνατότητα να αντιμετωπιστεί κάθε ποινικό αδίκημα στα πανεπιστήμια, χωρίς να καταργηθεί το άσυλο. Άλλος είναι επομένως ο στόχος της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφίσει στη Βουλή, και όχι η «πάταξη της ανομίας», όπως προκλητικά προπαγανδίζει. Πραγματικός στόχος είναι να σταλεί μήνυμα μηδενικής ανοχής στους αγώνες του λαού και της νεολαίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι επιχειρηματικοί όμιλοι αυξάνουν τις πιέσεις για πανεπιστήμια «καθαρά» από αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην εμπορευματοποίηση και παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Παιδεία, που θέλει τα πανεπιστήμια παραμάγαζα των πολυεθνικών, για Έρευνα και εργατικό δυναμικό στην υπηρεσία της κερδοφορίας τους.