Παρασκευή, 22 Οκτ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/10
  • Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
  • Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "
  • Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook
  • Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/101 Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια2 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20213 Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "4 Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook5 Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το «νέο σχολείο»...

Το «νέο σχολείο», που διαμορφώνεται ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και που αποτυπώνεται στον πρόσφατο νόμο, που πέρασε καλοκαιριάτικα η κυβέρνηση της ΝΔ, κάνει το ταξικό σχολείο, το σχολείο των κοινωνικών φραγμών ακόμα χειρότερο.Το κράτος απαλλάσσεται από τις ευθύνες του για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των σχο... Περισσότερα

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως συλλογικός διανοούμενος

από Η Άλλη Άποψη
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως συλλογικός διανοούμενος

Γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης υποψήφιος διδάκτορας ΑΠΘ

 Οι δομικές μεταβολές που έχουν επισυμβεί στο κομματικό σύστημα ελέω βαθιάς οικονομικής-καπιταλιστικής κρίσης έχουν διαμορφώσει τους όρους για την λειτουργία του κόμματος συλλογικού διανοούμενου. Η ευθεία και οργανική σύμφυση των «πρώην» μεγάλων κομμάτων (Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ) αφενός μεν  με το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, αφετέρου δε με μερίδες της άρχουσας τάξης ή και με «όλη» την άρχουσα τάξη, έχει «ανοίξει» το κοινωνικό και πολιτικό πεδίο.

Με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, αλλά και την «ποιοτική» ανάλυση της ψήφου ανά «αστικότητα» περιοχής και κοινωνικοεπαγγελματικής κατηγορίας, θα συμπεράνουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να λειτουργεί ως το κόμμα που εκφράζει και συναρθρώνει τα συμφέροντα του μπλοκ των λαϊκών-κυριαρχούμενων τάξεων. Η κοινωνική συμμαχία που έχει συγκροτήσει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ φέρει το ταξικό πρόσημο των «από κάτω», εκείνων των κοινωνικών τάξεων που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την διαχείριση της οικονομικής-καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος της άρχουσας τάξης. 

Όμως, η συγκεκριμένη εκπροσώπηση δεν φαίνεται να είναι «ολική», κάτι που διαφαίνεται και από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να μπολιάσει με την ιδεολογία του το μπλοκ των λαϊκών-κυριαρχούμενων τάξεων. Η διαπάλη για την ιδεολογική ηγεμονία προϋποθέτει την ύπαρξη ενός ενεργού πολιτικού υποκειμένου το οποίο και θα λειτουργεί ως ο συλλογικός διανοούμενος της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων καταπιεσμένων τάξεων. Η πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλείται στη «λεκτική» και αντιμνημονιακή διαφοροποίηση του από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία κοινωνικής διεύρυνσης του κόμματος.

Και όταν λέμε κοινωνική διεύρυνση εννοούμε την αδυναμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διεισδύσει «ολικά» στο χώρο του κοινωνικού, εκεί όπου αφενός μεν αναπαράγεται το προτσές της κίνησης του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, αφετέρου δε η εργατική τάξη αντιπαρατίθεται δομικά με την κυρίαρχη αστική τάξη, προσπαθώντας να επηρεάσει τον καταμερισμό της εργασίας. Η πολιτική στρατηγική του κόμματος εκπορεύεται «από τα πάνω», χωρίς μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ να διαφαίνεται ότι επηρεάζει τις διεργασίες που συντελούνται «από τα κάτω».

Η αδυναμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λειτουργήσει ως κόμμα συλλογικός διανοούμενος της εργατικής τάξης, διανοίγει το πεδίο για τα άλλα κόμματα της αριστεράς. Και εδώ διανοίγεται το πεδίο κύρια για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή), ιδιαίτερα από την στιγμή που το ιστορικό ΚΚΕ αδυνατεί να αντιστοιχήσει «ποιοτικά» την δράση του με τα συμφέροντα του μπλοκ των κυριαρχούμενων τάξεων. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε μία πολύ καλή εκλογική καταγραφή στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν στις 18 Μαΐου. Η συγκεκριμένη εκλογική επίδοση δύναται να θεωρηθεί ως απόδειξη της συστηματικής δουλειάς «πεδίου» που έχει πραγματοποιήσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ιδιαίτερα τα χρόνια της βαθιάς και οξυμένης οικονομικής-καπιταλιστικής κρίσης. Το πολιτικό μέτωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει καταφέρει σταδιακά να διευρύνει τα όρια της απεύθυνσης του, ιδιαίτερα στο χώρο του κοινωνικής σφαίρας.

Διάφορα πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες που πρόσκεινται στο κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έχουν καταφέρει να διευρύνουν την επιρροή τους στις δομές του συνδικαλιστικού κινήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να λειτουργεί ως πόλος εργατικής συσπείρωσης, ή ορθότερα, ως πόλος υπεράσπισης των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου.

 Ιδιαίτερα θα πρέπει να επισημάνουμε την δραστήρια και ενεργή αντιφασιστική δραστηριοποίηση της ΚΕΕΡΦΑ, (Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή). Η αντιφασιστική δράση της ΚΕΕΡΦΑ αφενός μεν συνέβαλλε στην «αποκάλυψη» της ταύτισης του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής με τα ευρύτερα «αστικά» συμφέροντα, αφετέρου δε συνέβαλλε στην «αποκάλυψη» της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Η ΚΕΕΡΦΑ λειτούργησε και έδρασε ως «χώρος» και πόλος υπεράσπισης των μεταναστών, των εργαζομένων και των αριστερών συλλογικοτήτων, οι οποίοι και έγιναν στόχος της ναζιστικής βίας.

Η κοινωνική-αντιφασιστική δράση της ΚΕΕΡΦΑ συμφύεται οργανικά με την πολιτική δραστηριοποίηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, διαμορφώνοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για την συγκρότηση και δόμηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως μετώπου και κόμματος που θα λειτουργεί ως συλλογικός διανοούμενος της εργατικής τάξης και των άλλων πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων. Κάτι εξόχως σημαντικό, ιδιαίτερα την περίοδο του κατακερματισμού του κομματικού συστήματος καθώς και της κρίσης κοινωνικής και πολιτικής εκπροσώπησης. Ο συλλογικός διανοούμενος ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να ορίσει και το πεδίο της κοινωνικής-ταξικής σύγκρουσης και πάλης.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως συλλογικός διανοούμενος δύναται να συσπειρώσει και να συναρθρώσει τα εργατικά συμφέροντα, αποκρυσταλλώνοντας ταυτόχρονα την δράση στο πεδίο του πολιτικού εποικοδομήματος. Βέβαια, οι κοινωνικές εξελίξεις δεν είναι γραμμικές και ευθύγραμμες. Η αυξανόμενη επιρροή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο κοινωνικό-συνδικαλιστικό πεδίο δεν ισούται με μία «αυτόματη» αύξηση της πολιτικής και εκλογικής επιρροής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για να συμβεί, αυτό απαιτείται συστηματική δουλειά «πεδίου» καθώς και δραστηριοποίηση «από τα κάτω».

Κάτι βέβαια, που όπως επισημάναμε παραπάνω, κάνει ήδη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το αριστερό κόμμα συλλογικός διανοούμενος οφείλει να αντιπαρατεθεί άμεσα με την κυρίαρχη αστική ιδεολογία, αρθρώνοντας έναν αντιηγεμονικό πολιτικό και ιδεολογικό λόγο. Η παρουσία και ο λόγος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέτουν επί τάπητος τα κρίσιμα επίδικα: Τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΟΝΕ, την θέση της χώρας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, και, κύρια, την προσίδια ανατροπή του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, με στόχο τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. 

Έχει διαβαστεί 456 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 375 επισκέπτες και 0 μέλη.