Τρίτη, 26 Οκτ, 2021

  • Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Βέροιας: Υποβολή αιτήσεων
  • Ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ Ημαθίας για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά
  • Στα καλύτερά τους...
  • Ρυθμίσεις λειτουργίας των Λαϊκών και Υπαίθριων Αγορών του Δήμου Βέροιας
  • Λαθεμένη απόφαση!
  • Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: «Θα διαρκέσει περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε», λέει ο ΠΟΥ
Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Βέροιας: Υποβολή αιτήσεων1 Ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ Ημαθίας για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά2 Στα καλύτερά τους...3 Ρυθμίσεις λειτουργίας των Λαϊκών και Υπαίθριων Αγορών του Δήμου Βέροιας4 Λαθεμένη απόφαση!5 Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: «Θα διαρκέσει περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε», λέει ο ΠΟΥ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Για τα μάτια των νέων

Μια παράσταση, με «ειδικό προσκεκλημένο» τη νέα γενιά, δίνουν σε «κόντρα ρόλους» η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιδόμενοι σε μια πλειοδοσία υποσχέσεων για δήθεν «μέτρα στήριξης», «ευκαιρίες» και επιδόματα. Αντιμετωπίζουν τη νεολαία σαν εκλογική λεία στο σαφάρι της κυβερνητικής εναλλαγής, προσπαθούν να εγκλωβίσουν και να ενσωματώσουν τη δίκαιη α... Περισσότερα

Είναι το φάρμακο δημόσιο αγαθό; Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και οφέλη.

από Η Άλλη Άποψη
 Είναι το φάρμακο δημόσιο αγαθό; Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και οφέλη.

 Γράφει ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, φαρμακοποιός δημοτικός σύμβουλος Βέροιας

Η υγεία όλων μας επαφίεται στην επιστημονική κατάρτιση των ιατρών. Ο κάθε γιατρός και ανάλογα την ειδικότητα του προτείνει διάφορα σχήματα η πρωτόκολλα θεραπείας. Ανάλογα με το συμβάν μια απλή Φαρμακευτική αγωγή είναι η πρώτη προσέγγιση. Η κατάταξη της ασθένειας, κατόπιν περαιτέρω ιατρικών πράξεων και επαληθεύσεων, σε χρόνια ασθένεια, όπου πάλι προτείνεται με ιατρική συνταγή η πρέπουσα αγωγή που μπορεί να είναι μια χρόνια φαρμακευτική ή αλλού είδους παρέμβαση, όπως επεμβατική ή φυσικοθεραπευτική ή ότι άλλο προτείνει ο ιατρός ή ομάδα επιστημόνων ιατρών. Η χρησιμότητα της Φαρμακευτική αγωγής θεωρείται σχεδόν από το σύνολο της ιατρικής επιστήμης απαραίτητη και συνεπικουρεί τις οποιεσδήποτε άλλες παρεμβάσεις. Φυσικά αρμοδιότητα χορήγησης φαρμάκων και διαφόρων σκευασμάτων που ο επιστήμονας γιατρός συνταγογραφεί έχει ο επαγγελματίας πτυχιούχος Φαρμακοποιός ιδιώτης η σε ορισμένες περιπτώσεις Φαρμακοποιός που εργάζεται σε κρατικές δομές. 

 Κοντολογίς η φαρμακευτική επιστήμη είναι δίπλα στην προτεινόμενη θεραπευτική αγωγή από τους θεράποντες ιατρούς. Φυσικά η φαρμακευτική επιστήμη μετέχει σε έρευνες νέων φαρμάκων όπου η συνεισφορά της δεν αμφισβητείται από κανέναν. Στις λίγες γραμμές του κειμένου αυτού θα δούμε, πόσο αντικειμενικά και χωρίς φόβο αλλά με πάθος, από την παραγωγή του φαρμάκου μέχρι τον τελικό αποδέκτη που είναι ο ασθενής, ποια είναι η συμπεριφορά της κάθε επιστημονικής ομάδας. 

  Συνταγογραφεί ο θεράπων ιατρός σύμφωνα με τη ντιρεκτίβα του κράτους που αφορά χορήγηση σκευασμάτων αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ αναγράφοντας Φαρμακευτική δραστική ουσία και όχι εμπορική ονομασία φαρμάκου που κυκλοφορεί στην αγορά από κάθε εμπορική Φαρμακευτική εταιρεία παραγωγής η διακίνησης φαρμάκων. Η αξία του νομοθετήματος αυτού που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, πάγια επιθυμία  όλων των επιστημονικων φορέων δυστυχώς σήμερα καταστρατηγείται με  απαράδεκτο τρόπο. 

https://www.aivaliotislawfirm.gr/el/%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%86%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3/

  Ιστορικά έχει την αξία του ο τρόπος συνταγογράφησης πριν την καθιέρωση της ηλεκτρονικής. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και απλά να μην βαυκαλιζόμαστε δεν πρέπει να ξεχνάμε, τουλάχιστον εμείς οι παλαιότεροι, τι γινόταν τότε με τη χορήγηση φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία με τα απλά συνταγολόγια. Ακούγαμε τότε… αλλά και σήμερα κάτι ανάλογο γίνεται, για τη σχέση μεταξύ γιατρών και ιατρικών επισκεπτών που φυσικά ήταν υπάλληλοι φαρμακευτικών εταιρειών. Διακίνηση μαύρου χρήματος κατά κόρον. Η καταγραφή εμπορικών συσκευασιών καθώς και χορηγούμενων ποσοτήτων που προέκυπταν από τα στελέχη των ιατρικών συνταγολογίων των ταμείων δεν αμφισβητείται πιστεύω από κανένα της εποχής εκείνης. Μικρή αξία θα είχε όμως θεραπευτικά το κόστος αν όντως ήταν  αναγκαία η προτεινόμενη χορήγηση των σκευασμάτων. Μα θα μου πείτε προσωπικά δεδομένα ιατρών και ασθενών που αφορούν τόσο την πάθηση αλλά και τα χορηγούμενα σκευάσματα. Μπορεί να μην είχαμε δικαίωμα κρίσης ή αμφισβήτησης είχαμε και έχουμε δικαίωμα σύμφωνα με την επιστημονικότητα μας υποψίας και αμφιβολίας για την συνταγογράφηση. 

 Σήμερα ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα καταγράφει δραστική ουσία το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι κατευθυνόμενο σε συγκεκριμένο εμπορικό σκεύασμα. Ο συνταγογράφος γιατρός έχει νομίζω νομοθετικά δικαίωμα να "κλειδώνει" ένα ποσοστό συνταγών υποδεικνύοντας στη πράξη το σκεύασμα αρεσκείας του ή εμπιστοσύνης όπως λέγεται. Έτσι βλέπουμε σκευάσματα που αφορούν συνήθως χρόνιες αρρώστιες και άρα επαναλαμβανόμενες συνταγογραφήσεις με το κατευθυνόμενο σκεύασμα εταιρείας που ο θεράπων υποδεικνύει. Βέβαια κατευθυνόμενη συνταγογράφηση γίνεται και με ευθύνη  του κράτους που επιτρέπει την αδειοδότηση κυκλοφορίας των δραστικών συστατικών με διάφορες συσκευασίες. Έτσι βλέπουμε συνήθως σε θεραπευτικές  αγωγές με χάπια συσκευασίες με 14,20,28,30 χάπια αλλά και άλλες μορφές. Με διάφορα τρικ συνταγογραφείται ηλεκτρονικά Φαρμακευτική δραστική ουσία, αλλά στη πράξη η επιλογή συσκευασίας με τεμάχια οδηγεί σε συγκεκριμένο σκεύασμα εταιρείας, επιλογής του εκδότη συνταγής. Βλέπουμε δηλαδή καταστρατήγηση του πνεύματος του νομοθέτη και τα παραθυράκια που ίδια η νομοθεσία επιτρέπει οδηγεί στην αυθαιρεσία. Ένας άλλος τρόπος που το νταβαντούρι γιατρών και εταιρειών καλά κρατεί.  

   Σαν θεραπεία της διαστρέβλωσης αυτής και της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης προτείνω πλήρη εφαρμογή του νόμου και την αλλαγή διατίμησης των σκευασμάτων. Η διατίμηση πρέπει να γίνεται ανά τεμάχιο και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση να περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις συσκευασιών που κυκλοφορούν, άλλως να επιβάλλεται μηνιαία συσκευασία που θα χορηγείται από τα ταμεία. Έτσι ο ασθενής θα επιλέγει το σκεύασμα του και θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Να ένας αμερόληπτος τρόπος χορήγησης που δε παραπέμπει σε οποιαδήποτε υποψία των εμπλεκόμενων φορέων. Φυσικά και το μπιλιετάκι που ακολουθεί την ηλεκτρονική συνταγή αποτελεί μια προτροπή για την επιθυμούμενη αγωγή από το γιατρό. Σίγουρα δίνεται κατεύθυνση αλλά όχι υποχρεωτικά εκτελεστή αλλά πιο συνεργάσιμη. 

Με λίγα λόγια θεωρείται ανήθικο να μην επιτρέπεται στο γιατρό να συνταγογραφήσει σκεύασμα επιλογής του αλλά ηθικό να επιβάλλεται στο φαρμακοποιό και εκτός κανόνων οποιασδήποτε δεοντολογίας. Όλα αυτά φυσικά αφορούν τις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις ταμείων και όχι τις ελεύθερες συνταγές όπου η αποκλειστική ευθύνη αφορά τον θεράποντα ιατρό. 

  Φυσικά θα ήταν άδικο αν δεν αναγνωριστεί η βοήθεια του επιστήμονα φαρμακοποιού με την προσφορά του στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπου ειδικά στην επαρχία κρίνεται απεριόριστη. 

  Τι προτείνω λοιπόν όσο και να θίξω το σινάφι μου και το δυσαρεστήσω. Πλήρη εφαρμογή κανόνων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τις επισημάνσεις μου. Έλεγχο από το σύστημα αν ο Φαρμακοποιος εκτέλεσης συνταγής αλλάξει ρόλο και γίνει αυτός επίορκος. Εξάλλου το σύστημα ανά πάσα στιγμή μπορεί να εντοπίσει με τον παράγοντα ΑΜΚΑ των συμμετεχόντων, ιατρού, φαρμακοποιού και ασθενή, την όλη πορεία εκτέλεσης συνταγής. Υπάρχουν πρακτικοί τρόποι που βοηθούν συγχρόνως την εξοικονόμηση φαρμακευτικής δαπάνης. Προτείνω συσκευασία φαρμάκων για εξάμηνη θεραπεία ανάλογα με τη δοσολογία της δραστικής για χρόνιες αγωγές όταν φυσικά έχει σταθεροποιηθεί το θεραπευτικό πρωτόκολλο. Έτσι αποφεύγετε για τουλάχιστον έξι μήνες η επίσκεψη ασθενή σε γιατρό και φαρμακείο. Άρα οικονομία και χρόνου απασχόλησης των συναλλασσόμενων προς όφελος του ασφαλιστικού συστήματος. Επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών που μπορεί να στοιχίζουν περισσότερο και από την ίδια τη δραστική π χ. συσκευές εισπνεόμενων, ινσουλίνης, οστεοπόρωσης και άλλων. Οι ειδικοί γνωρίζουν αρκεί να θέλουν να εξοικονομούμε πόρους που θα επιστραφούν πάλι στο σύστημα υγείας. 

  Όλα αυτά και πολλά άλλα εξαρτώνται από την διάθεση του κοινοβουλίου αν θέλει να αλλάξει και να δώσει Ευρωπαϊκή προοπτική στη χώρα. Η βουλή νομοθετεί ψηφίζοντας τους νόμους από αιρετούς προερχόμενους επί το πλείστον από ιατρική και νομική επιστήμη.Τι τελικά ισχύει με την πανσπερμία νόμων και διαταγμάτων που η βουλή νομοθετεί; Σε καθε νομοθετική πραξη και ένα παράθυρο που επιτρέπει οποιαδήποτε παρέμβαση, παρανόηση, εφαρμογή...Είναι δυστυχώς αυτοί που τα χρόνια αυτά οδήγησαν την χώρα στα βράχια και τα τάρταρα και ο καθένας μας έζησε την κατάσταση μέσα από τα μνημόνια. Ο φιλήσυχος πολίτης, αλλά πάντα προβληματισμένος και υποψιασμένος, πιστεύει ότι η νομοθέτηση είναι κατευθυνόμενη να εξυπηρετεί ορισμένες κατηγορίες πολιτών. Όσο απαξιωτικά και αν ακούγονται αυτά πιστεύω ότι δόθηκε η αφορμή για τέτοια κρίση. Προσωπικά δεν θα δυσκολευόμουν να ζητήσω συγνώμη εφόσον στη πράξη είχαμε αποτέλεσμα. Βέβαια υπήρχαν και υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις που κοσμούν τα έδρανα του κοινοβουλίου και η προσφορά τους προς την πατρίδα, άρα και τους απλούς πολίτες της, υπήρξε αξιοσέβαστη. Αυτούς πρέπει να έχουμε υπόψη μας και τέτοιους πρέπει να επιλέγουμε αν θέλουμε να εξορθολογήσουμε το σύστημα και να δώσουμε στη χώρα προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας. 

 

Έχει διαβαστεί 1809 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Ούτε κουβέντα!
Προηγούμενο άρθρο
Ούτε κουβέντα!
Σήμα νέων κινδύνων
Επόμενο άρθρο
Σήμα νέων κινδύνων

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος ΝΝΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 14 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 6 ως 15 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 331 επισκέπτες και 0 μέλη.