Πέμπτη, 20 Φεβ, 2020

  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ: Όχι στη μετατροπή της Ελλάδας σε φυλακή προσφύγων και μεταναστών
  • ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Οι…τρεις σωματοφύλακες και ο τίμιος γίγαντας!»
  • “Ανθισμένες ροδακινιές Johatsu ” σε σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ  ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ ΞΗΡΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • Νάουσα:Αποτελέσματα μαθητικού διαγωνισμού με θέμα "Γίνε νονός της Αποκριάς"
  • ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ : Απαιτούμε γνήσιο συνέδριο της ΓΣΕΕ, με βάση το καταστατικό της
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ: Όχι στη μετατροπή της Ελλάδας σε φυλακή προσφύγων και μεταναστών1 ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Οι…τρεις σωματοφύλακες και ο τίμιος γίγαντας!»2 “Ανθισμένες ροδακινιές Johatsu ” σε σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη3 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ  ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ ΞΗΡΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ4 Νάουσα:Αποτελέσματα μαθητικού διαγωνισμού με θέμα "Γίνε νονός της Αποκριάς"5 ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ : Απαιτούμε γνήσιο συνέδριο της ΓΣΕΕ, με βάση το καταστατικό της6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

Δημήτριος Πυρινός,   Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας με το συνδυασμό "ΒΕΡΟΙΑ ΠΡΩΤεύουσα ΠΟΛΗ" με υπ. Δήμαρχο τη Γεωργία Μπατσαρά *

 

Η Βέροια είναι μια πολύ όμορφη πόλη, περπατώντας ωστόσο ανακαλύπτεις πολλά πράγματα που χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις. Η εικόνες της αποτελούν την ουσιαστική διαφήμιση από τους τουρίστες που ολοένα αυξάνονται και θα πρέπει να μεταφέρουν τα καλά σχόλια παντού.

Πρώτα απ’ όλα είναι προφανής η ανάγκη άμεσης νομοθετικής ρύθμισης που να δίνει λύση κατά τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα στο θέμα των ερειπωμένων ή χρονίως ημιτελών κτιρίων. Εκατοντάδες είναι πλέον τα ετοιμόρροπα ερείπια, άλλα με σιδεριές, λινάτσες και ταμπέλες κινδύνου ή απαγόρευσης διόδου στην Κυριώτισσα και τη Μπαρμπούτα. Το ιδιοκτησιακό θεσμικό πλαίσιο, η δαιδαλώδης γραφειοκρατία, η μηδενική ζήτηση οικοπέδων και ανέγερσης νέων λόγω οικονομικής ύφεσης και δημογραφικής μείωσης, τα έχουν αφήσει στο έλεος της φθοράς ενώ πολλά έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Εκτός της αισθητικής πλευράς αποτελούν εστίες μόλυνσης και παραβατικότητας. Όχι άλλη αδιαφορία.

Δεύτερον τα πεζοδρόμια, εκτός από τις κεντρικές πλατείες και οδούς, τη βιτρίνα της πόλης που τα πεζοδρόμια έγιναν από Ευρωπαϊκά προγράμματα, όλα έχουν μια απαράδεκτη εικόνα. Ειλικρινά δε μπορώ να περπατήσω σε τέτοια άσχημα, στενά και με όλο μπαλώματα πεζοδρόμια της δεκαετίας του 70΄. «Σκοντάφτει» η σκέψη σε όλα εκείνα τα σημεία που θα έπρεπε να υπάρχει πράσινο. Το 80% των πεζοδρομίων δεν έχουν πράσινο ούτε για δείγμα. Τριτοκοσμική εικόνα και αν δεν έβρεχε αρκετά στην περιοχή το πρόβλημα με τα αδέσποτα θα ήταν ένα σοβαρότατο θέμα υγιεινής. Οι υπηρεσίες του δήμου έχουν υποχρέωση να διορθώσουν, να  φυτέψουν πράσινο και οι πολίτες να τα διαφυλάξουν. Μια πόλη για τους πεζούς.

Τρίτον οι σωζόμενες βυζαντινές εκκλησίες, τα σημαντικά αυτά μνημεία είναι αναξιοποίητα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Η αποκατάσταση και ανάδειξή τους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Το αυτονόητο και σχετικά ανέξοδο είναι η διαμόρφωση περιμετρικά του αυλόγυρου και των πεζοδρομίων. Σε βάθος χρόνου η αποκατάσταση όλων, εσωτερικά και εξωτερικά, σε συνεργασία με την Αρχαιολογία και τη Μητρόπολη. Βάση ενός σχεδίου ανάπλασης, να γίνει μια σύνδεση περιπάτου, με σήμανση, πληροφόρηση, φωτισμό, ωράρια λειτουργίας, φύλακες και ξεναγούς. Τότε θα έχουμε να προσφέρουμε έναν μοναδικό τουριστικό προορισμό, με πενήντα σχεδόν σωζόμενα μνημεία μεσαιωνικού - βυζαντινού πολιτισμού, με πολλαπλά οφέλη σε όλες τις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της ζωής της πόλης. Έναν προορισμό κατά βάση θρησκευτικό, αλλά κατ’ επέκταση και σε συνδυασμό, συνεδριακό, γαστρονομικό, ή χειμερινό. Οι επισκέπτες να ξανάρθουν.

Κλείνω με ένα τέταρτο θέμα, απαρατήρητο αλλά απαραίτητο, για τους κατοίκους ή τους επισκέπτες της πόλης. Σε μια πόλη που τη διασχίζει ένα (κρυμμένο) ποτάμι, που περνάει από δίπλα το μεγαλύτερο ποτάμι της χώρας, είναι ελάχιστες οι βρύσες που τρέχουν συνεχόμενα νερό, μια ωραία εικόνα που έδινε την αίσθηση της πηγής και ξεδιψούσε με φρέσκο νερό περαστικούς. Μια εικόνα που υπήρχε πριν την «ανάπλαση» στην παραδοσιακή βόλτα των Βεροιωτών στην Ελιάς- Ανοίξεως δίπλα στο «πάρκο» Αγ. Αναργύρων, την «πλατεία» Ελιάς και άλλα σημεία της πόλης.  Η σημερινή βρύση στο σημείο αναφοράς, στην Ελιά (σημειωτέον είναι η φθηνότερη εξωτερικού χώρου) είναι και χαλασμένη εδώ και χρόνια! Ας αρχίσουμε από εκεί.

#ο_δήμος_μας_αξίζει_καλύτερα

* Ο Δημήτριος  Πυρινός  είναι απόφοιτος Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης με εξομοίωση στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Παν. Ιωαννίνων, πτυχιούχος Οικονομικών Επιστήμων Παν. Μακεδονίας, κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Ιστορική Δημογραφία του Τμήματος Ιστορίας Κέρκυρας και Διδάκτωρ Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας και Γραμματέας της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. Βέροιας. Υπηρετεί ως Διευθυντής  Σχολικής Μονάδας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. 

 

 

 

Έχει διαβαστεί 90 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 7 °C
Άνεμος ΒΒΔ 4-6 μποφόρ

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 2 ως 9 °C
Άνεμος Β 2-5 μποφόρ

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 2 ως 11 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 95 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά