Πέμπτη, 02 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

Για το ανιστόρητο και αλυτρωτικό σύνθημα «η Μακεδονία είναι μια και μόνο ελληνική»

από Η Άλλη Άποψη
Για το ανιστόρητο και αλυτρωτικό σύνθημα «η Μακεδονία είναι μια και μόνο ελληνική»

Βασικό σύνθημα των- υποκινούμενων από φασιστικούς και ακροδεξιούς κύκλους- καταλήψεων σε ορισμένα σχολεία είναι το γνωστό «η Μακεδονία είναι μια και ελληνική». Πρόκειται για σύνθημα που τα ναζιστικά καθάρματα της Χρυσής Αυγής και τα διάφορα ακροδεξιά γκρουπούσκουλα επιχειρούν να το παρουσιάσουν ως δήθεν «πατριωτικό». Με την προβιά του «πατριώτη» άλλωστε οι λύκοι του φασισμού προσπαθούν να βάλουν χέρι στα σχολεία.

«Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό» έλεγε ο Δ. Σολωμός. Το σύνθημα για τη «μια και μόνο ελληνική» Μακεδονία ειναι ανιστόρητο, αλυτρωτικό και γι’ αυτό επικίνδυνο. Έχουμε, λοιπόν, και λέμε.

Πρώτο: Είναι ψευδές ότι η Μακεδονία είμαι «μόνο ελληνική». Η Μακεδονία, ως ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, δεν «ανήκει» κατ’ αποκλειστικότητα σε κανένα έθνος ή κράτος. Περιέκλειε – και συνεχίζει να περικλείει – πολλές εθνότητες, ενώ σήμερα είναι κατατετμημένη σε τέσσερα διαφορετικά κράτη.

Η κατάτμηση αυτή αποτέλεσε προϊόν του δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου με τη λήξη του οποίου τον Ιούλη του 1913 (Συνθήκη του Βουκουρεστίου) καθορίστηκαν τελεσίδικα τα σύνορα των βαλκανικών χωρών. Από το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας, η Ελλάδα πήρε το 51,57%, η Σερβία το 38,32% και η Βουλγαρία το 10,11%. Η περιοχή που περιήλθε στην Ελλάδα ταυτιζόταν περίπου με τα όρια της «ιστορικής» Μακεδονίας των κλασσικών χρόνων, με την εξαίρεση ότι μια μικρή λωρίδα παρέμεινε στη σερβική και βουλγαρική περιοχή.

Είναι, λοιπόν, η Μακεδονία αποκλειστικά «μια και ελληνική» όπως υποστηρίζει ο εγχώριος εθνικιστικός συρφετός; Προφανώς και όχι.

Δεύτερο: Η επίκληση στη «μία και μόνο ελληνική» Μακεδονία κρύβει αλυτρωτικές διαθέσεις. Πίσω απ’ το ψευδοπατριωτικό προσωπείο τέτοιου είδους συνθημάτων ελοχεύει ο σωβινισμός και η έμμεση προτροπή για κατάληψη ξένων εδαφών.

Καμία διαφορά δεν έχει ο σωβινιστικός μεγαλοιδεατισμός εθνικιστικών κύκλων της ΠΓΔΜ που ονειρεύονται τη «Μακεδονία του Αιγαίου» από τον αντίστοιχο σωβινισμό της «μιας και μόνο ελληνικής» Μακεδονίας που επικαλείται η ναζιστική-εγκληματική Χρυσή Αυγή και τα λοιπά πατριδοκάπηλα κοράκια.

Οι φασίστες και στις δυο πλευρές των συνόρων σκόπιμα δεν αρθρώνουν κουβέντα για το ΝΑΤΟ και για τα δολοφονικά σχέδια των αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών (τα οποία άλλωστε υπηρετούν), παρά μονάχα σπέρνουν το μίσος μεταξύ των λαών, κραυγάζουν πολεμοχαρείς ιαχές και είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. 

Τρίτο: Είναι επομένως άκρως επικίνδυνο το εθνικιστικό δηλητήριο που οι απόγονοι του Χίτλερ και των ταγματασφαλιτών επιχειρούν να σπείρουν στα σχολεία. Θέλουν τη νεολαία, τους μαθητές, εύκολα χειραγωγούμενους, χωρίς κριτική σκέψη, απογυμνωμένους από ταξική συνείδηση, φορείς εθνικιστικού μίσους απέναντι στους άλλους λαούς.

Μόνο που ο έλληνας μαθητής δεν έχει τίποτα να χωρίσει από τον σλαβομακεδόνα, τον αλβανό η τον τούρκο μαθητή. Αντίθετα, έχουν κοινό εχθρό το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα – αυτό που γεννά κρίσεις, ανεργία, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά. Κοινός εχθρός των νέων ανεξαρτήτως εθνικότητας είναι οι ιμπεριαλιστές φονιάδες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που μακελεύουν λαούς, διαλύουν χώρες και σπέρνουν τους σπόρους του εθνικισμού.

Εχθρός των λαών, των εργαζόμενων, της νεολαίας, είναι η ιδεολογία της άρχουσας τάξης, είτε αυτή εκφράζεται μέσω του εθνικισμού είτε μέσω τουκοσμοπολιτισμού. Εχθρική προς το λαό είναι η εμπλοκή της χώρας στα βάρβαρα ιμπεριαλιστικά σχέδια και η εξάπλωση των αμερικανονατοϊκών βάσεων που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί, με την στήριξη της ΝΔ και των λοιπών αστικών κομμάτων. 

Γι’ αυτό και τα συμφέροντα των βαλκανικών λαών μπορούν μονάχα να διασφαλιστούν με τον κοινό αγώνα για αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, σε μετωπική σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων, ώστε οι μελλοντικές γενιές να ζήσουν νοικοκύρηδες στον τόπο τους.

Nίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.

(πρώτη δημοσίευση atexnos.gr)

 

 

 

 

Έχει διαβαστεί 657 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 491 επισκέπτες και 0 μέλη.